Autor Wątek: XC 900 S - lekki full półkarbonowy  (Przeczytany 19401 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
XC 900 S - lekki full półkarbonowy
« 3 Lip 2020, 22:35 »
...
« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2021, 20:56 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
No to jedziemy w góry.

• ~(FSM)~
Myślałem o czymś bliżej.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Podjazd też.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010

Offline Mężczyzna adamoz

• Na forum od: 25.04.2013
Jaki rozmiar wziąłeś i pod jaki wzrost? Ja zamówiłem M i mam 176 cm. Nie wiem czy L nie byłoby lepsze. Nie było jak przymierzyć niestety.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline miki150

• Użytkownik forum
Na polskiej stronie też jest kilka ciekawych opinii. W razie reklamacji czy jakichś usterek, trzeba ten rower odsyłać w kartonie, czy można się przejechać do najbliższego decathlona?

Offline Mężczyzna adamoz

Ja L i było (jest) ok. Link do wersji francuskiej, bo tam jest duża opinii (ujeżdżają go już ponad rok). Moje 180 cm jest pośrodku zakresu dla L. Mała rama jest zwinniejsza  :D
To M powinno być dobre w takim razie. Niestety zawsze jestem ba skraju rozmiarów. W szosie zawsze między S i M. Jeżdżę na S i jest ok. Mam  nadzieję, że i tu się dopasuję bo L już chyba nie jest dostępny.

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Gdzie takim fullem po Wielkopolsce (płasko, nizinnie, mokradła, rzeki, cieki) jeździć ? Chyba, że po Cytadeli :P Nie to co u nas (górzysto, skałkowo, teren bardzo zmienny i urozmaicony).  Pozdrowerek

Offline Mężczyzna adamoz

Ja po WLKP głownie grawelo -szosą jeżdżę ale uważam, że taki full też jest bardzo uniwersalny i można nim wszędzie pojeździć. Np. Pomorska 500 była niby grawelowa a wiele osób na fullach jechało.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Hak można prostować jeśli jest to konieczne.

Rower fajny i lekki. Napęd 1x12, czyli dokładnie do co powinno być. Ciekawie rozwiązana jest też blokada amortyzatora.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Zwykle wystarczają dwa klucze francuskie. Tylko ostrożnie, bo jeśli się dobrze nie naprostuje, to można zmielić przerzutkę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
hak prostuje się wkręcony do ramy, z wkręconym gwintem od przerzutki (pasuje oś od starej piasty, gwint M10x1). Są przyrządy do tego, żeby nie robić na oko. W dobrym rowerowym będą mieli.

Często nowy hak ze sklepu też nie wyląduje z jakiś powodów prosto w ramie, też się prostuje w ten sam sposób.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Do czego szykujesz rower?pgr?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
reklamacja

Cóż.. wyrazy współczucia - mieć rower na papierze, a nie móc nim jeździć  :-\
Na wyprawę powinno się zabierać w sumie zapasowy hak, więc od razu zamówiłeś dwa?

I skoro już zasmakowałeś w napędzie 1x, to wypadałoby wsadzić owala ;]

• ~(FSM)~
Nie ma owali 30z na 104. :'(

Hmm... no ja jeżdżę naprzemiennie na 34T i 36T, o mniejszych jakoś nie pomyślałem kiedykolwiek  :icon_surprised:

Kiedy pozytywnie odczuwasz owalność? Czytałem, że owal przydatny jest głównie podczas terenowych podjazdów.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Ja mam owalną tarczę 28T i kasetę 11-46 i czasem braknie na podjazdach z bagażem, jeżeli teren jest wymagający (nie chodzi mi o nachylenie, tylko o "nawierzchnię"). Koła 27.5+.

Offline PABLO

Praktyka pokaże.

Ja na podstawie własnych doświadczeń wracam do przerzutki przedniej. Tyle, że zakładam niezbyt częste jej używanie - po prostu zamiast zmieniać tarcze (jak w Twoim planie), czasem zmienię przełożenie z przodu. Różnica w wadze, z mojego punktu widzenia pomijalna, funkcjonalność nieporównywalna. Do tego, zakładam zużycie przede wszystkim środkowej tarczy, co znacząco powinno zmniejszyć koszty.

• ~(FSM)~
Zupełnie przypadkiem mam zębatkę 30z w systemie gxp (3 śruby). Jeżeli nie dojdzie zamówiona to daj znać.

Jakbym nawet wymieniał co 2 tysiące km, to się może opłacić, o ile łańcuch przyjmie.

Aliexpressowe tarcze z amelinium wytrzymują 1300-1500 km w łatwym terenie/asfalcie. Można to łatwo poznać po 'terkotającym' kółku tylnej przerzutki ;P
Bo wizualnie zmiany są praktycznie niewidoczne.

Kiedy pozytywnie odczuwasz owalność? Czytałem, że owal przydatny jest głównie podczas terenowych podjazdów.

Pewnie to placebo, lecz ja mam zawsze poczucie większej 'zrywności' roweru, gdy jadę na owalu - w ten weekend jechałem wyprawówką i mimo zapakowania, sporej masy mnie z plecakiem dalej na światłach pierwsze 4-5 sekund było moje  8)
W terenie jest trochę łatwiej nadganiać kręcąc pod górę - przypuśćmy, że jedziesz jakimś ciasnym singlem, gdzie niekoniecznie można obracać korbą, by w glebę/korzeń nie przywalić, wtedy na owalu łatwiej napędzisz wykonujac ten samo obrót, co na mniejszej tarczy.

Chyba faktycznie będę musiał zainwestować w owal. Zobaczę jeszcze jaki rozmiar będzie mi najbardziej odpowiadał.

Ja na podstawie własnych doświadczeń wracam do przerzutki przedniej. Tyle, że zakładam niezbyt częste jej używanie - po prostu zamiast zmieniać tarcze (jak w Twoim planie), czasem zmienię przełożenie z przodu. Różnica w wadze, z mojego punktu widzenia pomijalna, funkcjonalność nieporównywalna. Do tego, zakładam zużycie przede wszystkim środkowej tarczy, co znacząco powinno zmniejszyć koszty.
Ty chyba jeździsz często mocno obładowany, więc jedna tarcza to trochę mało. Napęd 1x ma sens w rowerach do jazdy na lekko lub gdy ma się kasetę 11-50 (lub szerszą) i 12 rzedów. W pewnych zastosowaniach przednia przerzutka dalej pozostaje niezastąpiona.

Offline PABLO

Ty chyba jeździsz często mocno obładowany

Tu jeszcze z tarczą okrągłą 30T

Nie wygląda źle. U siebie w mtb mam zębatkę 30T i kasetę 11-50. Najlżejszych przełożeń na lekko mało używałem, ale kilka kilogramów bagażu i wody + zmęcznie może sporo zmienić.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Hmm, ja mam kasetę 12-36 i na upartego mógłbym wstawić 1x z przodu (do jazdy w terenie). A Twój rower też nie wygląda jakby był śmigany często na asfaltach :)

• ~(FSM)~
Jakbym nawet wymieniał co 2 tysiące km, to się może opłacić, o ile łańcuch przyjmie.

Aliexpressowe tarcze z amelinium wytrzymują 1300-1500 km w łatwym terenie/asfalcie. Można to łatwo poznać po 'terkotającym' kółku tylnej przerzutki ;P
Bo wizualnie zmiany są praktycznie niewidoczne.

Moja po ~1200 km wygląda jak nowa. Może za zła linia łańcucha była?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zużycie napędu zależy od stylu jazdy, rodzaju terenu czy pogody. Dlatego sama liczba km to niewiele powie

To wrażenia po użytkowaniu napędów 1x w kilku rowerach od trzech lat - linia łańcucha bywa czasami przekoszona (chyba innej charakterystyki napędu nie można się spodziewać), ale wsuwam podkładki pod tarczę by mieć 34T/36T na 18T/20T, których to najczęściej używam.

No i w sumie Wilk też zwraca słusznie uwagę - w cioraczo rowerze, którym zdarza mi się przemierzać błota i chaszcze, zębatka umiera najszybciej ze wszystkich rowerów. Ale to właśnie różnica 200-300 km na plus.

Ciekawe czy ma znaczenie dla trwałości producent - niby mi leży w kartonie coś od clouda, ale z tego co pamiętam była zbyt chuda, bym mógł ją wkręcić nie szlifując śrub...

Offline PABLO

Hmm, ja mam kasetę 12-36 i na upartego mógłbym wstawić 1x z przodu (do jazdy w terenie). A Twój rower też nie wygląda jakby był śmigany często na asfaltach

Od strony miękkich przełożeń to by mi od biedy wystarczyło. Parę łyków browara i od razu lepiej się jedzie. Do tego lżej w torbie no i motywacja wzrasta, aby dotrzeć do sklepu przed opróżnieniem całego zapasu. Ale zwykle w góry trzeba jakoś dojechać, przerzucić się szutrami z miejsca na miejsce, itp. No i od strony twardszych przełożeń zaczyna brakować. Do tego małe zębatki na kasecie szybko się wytną przy takiej jeździe. Dlatego definitywnie zakładam przednią przerzutkę. Przy okazji uprości się kaseta. Zamiast takiej kobyły, wystarczy coś w standardowym rozmiarze. W sumie cały napęd można by zredukować do 3x9 - tyle, że jednak kultura pracy napędu XT jest nieporównywalna. Zatem na korbie: blat 40T na drogi (sporadycznie używany), tarcza 30T (przełożenie podstawowe) na jazdę terenową i młynek 22T na strome podjazdy w terenie i wszelkie bezdroża.

Offline Mężczyzna adamoz

Mój rower dotarł. Wszystlo gra, brak uszkodzeń. Przerzutka wyregulowana. Rozmiar M na moje 176 cm idealny.

Offline Mężczyzna adamoz

Dolna rura jest dość masywna. Pewnie tylko jakieś elastyczne opaski wchodzą w grę.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
W decu są mocowania z gumowymi paskami, ale raczej słabo się to trzyma (musiałem podłożyć kawałek dętki i poprawić mocowanie opaską zaciskową). Lepsze, ale nie idealne są opaski Elite.

Po co koszyk na bidon? Polecam podatki Voile /FixPlus (man tree drugie w rozmiarze 46 cm). Można po prostu przyczepić butelkę wprost do ramy. Warto tylko nakleić folię ochronną.

Offline PABLO

kombinuję jak zamocować uchwyt na bidon pod ramą

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=23591.msg475032#msg475032

BTW - można uszyć worek na bidon i podwiesić na paskach z rzepami.

Ale moim zdaniem nie ma sensu bawić się w bidony (bidon waży, koszyk waży, łatwo to urwać, trzeba wzmacniać paskami, itp.). Lepszy będzie mały bukłak z trokami do zamocowania. Robi takie m.in. Ortlieb, MSR.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
W końcu zajrzałem do tego zestawienia. I jest tam coś o czym myślę od dłuższego czasu:
https://www.wohobike.com/collections/xtouring-bikepacking-gear/products/xtouring-anti-sway

Czy ktoś wie gdzie to można kupić? Opcja Find store nie dała satysfakcjonujących rezultatów.
Albo coś o identycznej funkcji - mocowanie dwóch bidonów po bokach torby podsiodłowej.

Edit: poprawiony link
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2020, 12:23 maciek70 »
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline PABLO

Albo coś o identycznej funkcji - mocowanie dwóch bidonów po bokach torby podsiodłowej.

A decathlonowskie koszyki tekstylne podczepione do pasków torby?

Pomysł niezły - nie wpadłem na to.
Jedyna upierdliwość, że konstrukcja trochę się sypie przy otwieraniu torby - może do przeżycia.
Dzięki, do przemyślenia jak nie będzie innych opcji.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015

Dzięki. Wszędzie gdzie patrzyłem w sklepach zagranicznych jest out of stock.
Znalazłem taki stary wątek na forum:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=21426.msg417625#msg417625
I tam jest link do takich standardowych podwójnych uchwytów po parę dolców na ali. Tylko są sporo mniejsze i nie wiem czy wytrzymają odginanie, żeby torba weszła między.

Bingo!

Dzięki wielkie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
co się stało z fullem Jamisa?
chyba na kołach 26 cali o ile dobrze pamiętam?
do pakowania mniejsze koło nie było lepsze jak tak jeździsz często pociągami?

Mogłeś wybrać 27,5. Całkiem rozsądny rozmiar. 29 cali to już niezła kobyła. Cały czas mam wrażenie, że rower jest gigantyczny i mało zgrabny. Mój ma w dodatku bardzo długą górną rurę i płaski kąt główki. Właściwości jezdne za to sobie chwalę.

Ja bym się tylko martwił jak to spakować do samolotu. Jeśli to nie jest zmartwieniem, to widzę praktycznie same zalety większych kół.

Offline Mężczyzna adamoz

Podjazdy dokręć wszystkie śruby/tuleje w wahaczu. Mi po 3 godz. jazdy wszystko się poluzowało na tyle, że zaczęło stukać na połączeniach.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziękuję Podjazdy za obszerne wyjaśnienie.
Jamis już 10 lat polatał, to i tak nieźle przy Twoim nielekkim stylu jazdy.

Szerokości więc, pozdrawiam.

Klej do gwintów to w sklepie typu Castorama można dostać. W najgorszym przypadku można użyć lakieru do paznokci lub folii do stretchowej, ale to jednak nie całkiem to samo ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Masz koncepcję gdzie mogą mieć dzisiaj w Poznaniu niebieski klej do gwintów
Gdybyś dał znać wczoraj, to bym Ci przywiózł. A klocki - dwa opakowania oryginalnych są w decu na Franowie.
A tego ponoć w opów i w każdym poznańskim - https://www.decathlon.pl/okadziny-hamulc-avid-elixir-id_8350524.html.

Offline Mężczyzna adamoz

Podjazdy dokręć wszystkie śruby/tuleje w wahaczu. Mi po 3 godz. jazdy wszystko się poluzowało na tyle, że zaczęło stukać na połączeniach.
Masz koncepcję gdzie mogą mieć dzisiaj w Poznaniu niebieski klej do gwintów oraz klocki hamulcowe?
Sory. Dppiero zauważyłem komenatrz. Po dokręceniu jeździłem właśnie 3 dni bikepackingowo i nic już się nie poluzowało.

Ja mam luz na wahaczu z jednej storny przy hamulcu ale ta śruba jest zaklejona tak, że nie ruszy jej. Więc na razie zostawiam - mój jest alu, ale fakt te łączenia trzeba obserwować.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Full decathlon team:))

• ~(FSM)~
To może fulle w górki pojadą?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Full decathlon team:))
No i dalej po angielsku: one man army.

Pełny dziesięciobój zespół!1😀😀😀

Offline Mężczyzna Rororo

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 16.06.2018
Rowerek fajny, chyba jedyny minus to dostępność....
Zmieszczą się z tyłu opony 27.5+? Np coś o szerokości 2,6-2,8cala?

Offline Mężczyzna adamoz

Xc 900 s nie jest już dostępny i nie będzie. Warto zamówić zestawy śrub do zawieszenia. Ja ostatnio jedną ukręciłem. Są dość delikatne. Nie wiadomo jak będzie z ich dostępnością w przyszłości.

Podejrzewam, że luzują się śruby w zawieszeniu.
Miałem podobny przypadek, skończyło się rozerwaniem śruby w czasie jazdy. Potem miałem problem z zakupem zamiennika o odpowiednich parametrach materiałowych bo od producennta mi się nie udało (VIPER). Koniec końców coś tam dobrałem, dokręciłem porządnie z klejem do gwintów i od tego czasu mam spokój.

Offline Mężczyzna adamoz

Śruby nie luzują się w ogóle. Jak je dokręciłem  po zakupie na oko, to tak trzymają do dziś. Chciałem jednak ostatnio dokręcić je kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą i coś poszło nie tak. Przy jednej ze śrub klucz po prostu nie zadziałał a że jest spory, to nawet nie zorientowałem się ze za mocno kręcę i trach.

Offline Mężczyzna Rororo

Xc 900 s nie jest już dostępny i nie będzie.

Nie będzie dostępny do końca roku czy już nigdy? Skąd to info?

Offline Mężczyzna adamoz

Info z decathlonu. Nie będzie już tego modelu. Zapewne będzie inny w jego miejsce.

Offline Mężczyzna Rororo

Np coś o szerokości 2,6-2,8cala?
Wątpię. 2.3 cala mam z bieżnikiem umiarkowanym i jest prześwit na palec, a ja ma delikatne palce (do pipety, a nie do łopaty). Fizycznie to pewnie wejdzie, ale zaczną się problemy z ocieraniem, zwłaszcza w błocie, liściach itp.
Bo bokach opony też tak mało miejsca? Jak patrze na filmy to wyglądało dosyć szeroko. Co innego od czoła opony...
A jak hamulce oceniasz? Fabryczne dają rade?
« Ostatnia zmiana: 11 Lis 2020, 12:04 Rororo »

Offline Mężczyzna adamoz

Hamulce dają radę ale np. Shimano slx, które mam w innym rowerze są zdecydowanie lepsze.

Offline Mężczyzna Rororo

Pojawiły się M i L, jakby ktoś był zainteresowany. Choć L-ki już prawie nie ma...

Offline Mężczyzna Rororo

Heble są ok. Obręcze upierdliwe, bo opony ciężko wchodzą i schodzą. Kapeć na wyjeździe to ok. 50 minut, a przy mavic xc było to 20 minut. 30 minut to walka o zdjęcie i założenie opony. Normalnie zajmowało to kilkanaście sekund.
Może to kwestia opon?
Doszła moja L-ka. Pierwsze wrażenia na duży +. Zastanawia mnie tylko przewód hamulcowy puszczony tuż przy suporcie - wydaje mi się że z czasem zetrze lakier. Poprawialiście fabrykę w tym miejscu? Przynajmniej podkleić coś by się przydało...

Offline Mężczyzna Rororo

No kamienie to druga sprawa - niby fabrycznie dolna rura jest podklejona, ale folia nie jest za gruba, więc trzeba będzie coś dodkleić.
Na pewno przetestuje ściąganie i zakładanie. Ciągle się zastanawiam nad drugim zestawem kół w wersji 27+/2.8 lub 3.0 w cięższy teren/piach, ale na razie pośmigam na fabrycznym zestawie.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2020, 22:15 Rororo »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Obręcze upierdliwe, bo opony ciężko wchodzą i schodzą.

Pewnie dlatego, że pod bezdętki.

Offline Mężczyzna Rororo

Jakbyście chcieli trochę dociążyć swoje rowery kosztem komfortu na zjazdach to w deca jest teraz sztyca regulowana za 300zł - wcześniej ten sam model kosztował ponad 800zł...

Jakbyście chcieli trochę dociążyć swoje rowery kosztem komfortu na zjazdach to w deca jest teraz sztyca regulowana za 300zł - wcześniej ten sam model kosztował ponad 800zł...
Jak to działa, tam w środku jest sprężyna, czy co?

Offline miki150

• Użytkownik forum
Tak, działa tak samo jak krzesło z regulacją wysokości.

• ~(FSM)~
Jak to działa, tam w środku jest sprężyna, czy co?

Kartridż z powietrzem. Super sprawa, tylko droga lub ciężka.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Świetny pomysł w knajpie dla cyklistów. :icon_smile:

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Już jest coś takiego

Piwny rower.
Można coś takiego spotkać w Pradze.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Pedałowanie nie liczy się jako prowadzenie pojazdu?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Coś takiego kiedyś jeździło po Warszawie i w nadmorskich kurortach.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Pedałowanie nie liczy się jako prowadzenie pojazdu?

Wydaje mi się, że na mostku jest jeden osobnik prowadący/kierujący, i on nie pije.
Reszta robi za silnik :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
Ale jak wiadomo koń nie powinien być pijany, więc silnik chyba podobnie.

Offline Mężczyzna Rororo

Co do opon to już drugi komplet ujeżdżam, teraz innej firmy, więc to nie wina opon. Zdejmij sobie w domu dla treningu przed większym wyjazdem, warto.
Przebiłem tylną oponę więc ściąganie i zakładanie przetestowane. Największy problem to zepchnięcie opony z rantu. Później jak ustawi się całym obwodem na środku obręczy i zacznie ściąganie przy wentylu, to nie jest najgorzej, choć bez dwóch łyżek raczej się nie obędzie. Przy zakładaniu dałem rade bez łyżek. Tyle że bez detki bo testuje wersje tubeless. Rezygnacją z dętki jak na razie na plus - dziurę uszczelniło samo mleczko, ciekawe jak w dłuższym okresie będzie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum