Autor Wątek: Pressfit - problemy  (Przeczytany 9532 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Pressfit - problemy
« 21 Kwi 2020, 15:29 »
zawsze lepiej połamać klucz niż gniazdo w śrubie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Kwi 2020, 15:31 »
Tam musi być jeszcze jakiś myk. Może jest  jakaś blokada.
A te 4 otwory w kapslu, próbowałeś go odkręcić?
One wygladają na gniazdo pod klucz.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Kwi 2020, 15:41 »
Wiem, że internety kłamią, ale generalnie ludzie przykładają imbus i po prostu odkręcają. Nic nie wspominają o tych czterech dziurkach. Inna sprawa, że niektórzy mają tą śrubę po stronie nienapędowej i się zastanawiam czy to ma jakieś znaczenie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Kwi 2020, 15:44 »
No więc zrobiłem dźwignie składającą się z imbusa, rurki i na to nałożonej rury podsiodłowej. Trochę poskakałem i puściło! Niestety radość okazała się za wczesna. Nadal tkwi mocno a ja potrzebuję:
Niemożliwe. Chyba, że klucz z gównometalu, bo porządna stal raczej strzeli niż da się tak zwinąć.  Poszukaj czy tędy droga jak napisał #sinuche. Chociaż pamiętam jak walczyłem w tym roku z oryginalnie wkręconym GPX i łożyskami zewnętrznymi w Cannondalu . To była masakra. Kilka razy oglądałem filmik, czy nie robię czegoś źle. W końcu puściło, ale zarąbane było jakimś masakrycznym momentem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 21 Kwi 2020, 15:47 »
Te 4 otwory to taki dekiel, który służy za ściągacz. Tak jak w GXP ta zewnętrzna śluba na imbus 16 mm. Czyli nie ruszać.

Klucz bardzo marny ;) Odkręcasz w lewo? Jeśli klucz sprężynuje to ciężko to idzie. Odkręcałem taką korbę nasadką z solidnego kompletu kluczy samochodowych i półmetrową przedłużką :)

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Kwi 2020, 15:49 »
U to takie rozwiązanie to jest szajs, nie wiem co Sram wymyślił za cudo. Prostota zdejmowania korby w shimanowskim systemie to jest jego wielka zaleta. To był dla mnie wielki przeskok w porównaniu do starych korb na kwadrat czy octalink, gdzie zawsze była szarpanina ze zdejmowaniem tego i ryzyko uwalenia gwintu pod ściągacz.

Nie wiem po co takie cuda robić, shimanowski system z dwoma śrubami na ramieniu korby jest banalny i niezawodny w swojej prostocie. A w tym to jak się uwali gwint - i problem niewąski.

Niemożliwe. Chyba, że klucz z gównometalu, bo porządna stal raczej strzeli niż da się tak zwinąć.

Niekoniecznie, w korbach są bardzo duże siły, też miałem takie numery i to wcale nie z byle jakim kluczem.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2020, 15:51 »
Klucz bardzo marny  Odkręcasz w lewo?

Myślę podobnie. Tak czy siak dziś idę do Leroy po wiertło, to może jakiś lepszy imbus znajdę Do tej pory ten mi był potrzebny tylko do śruby od korby na kwadrat i wystarczał. Odkręcam w lewo, tj przeciwnie do kierunku strzałki na zdjęciu kilka wpisów wyżej.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2020, 16:01 »
Szajbajk odkręcił to coś na wierzchu jakimś specjalnym kluczem, napryskał Brunoxem, przykręcił ponownie i wtedy użył imbusa. Jaki to ma sens?:P

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 21 Kwi 2020, 16:15 »
Zrobił tak, bo może ciężko się dostać ze środkiem penetrującym pod ten dekiel do gwintu, który jest w osi korby. Liczył na to, że lżej pójdzie odkręcanie. Też lałem WD40; może nawet pomogło.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Kwi 2020, 16:19 »
Szajbajk odkręcił to coś na wierzchu jakimś specjalnym kluczem, napryskał Brunoxem, przykręcił ponownie i wtedy użył imbusa. Jaki to ma sens?:P

Widać, że ten pierścień pełni funkcję ściągacza, dokładnie taki system jak to było w octalinkach, tylko tu ten pierścień ściągający jest lepszej jakości. Pierścień odkręcił, żeby lepszy był dostęp do samej śruby dla środka penetrującego. Ale ogólnie system dużo gorszy od klasycznego shimanowskiego, własnie podatny na zapieczenie.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 21 Kwi 2020, 17:58 »
Ten pierścień chyba służy jako kontra/blokada imbisa. Można potraktować to kluczem udarowym.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2020, 18:37 »
WD40 + Rower do góry kółami + nowy imbus i jest dziura.

To co ja mam teraz robić  ;D? Siedzi sobie w środku ten niby suport, kręci się gładko, ale na boki się nie gibie. Jak wyczyściłem cały zestaw i skręciłem do kupy - wszystko się rusza na boki.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2020, 18:42 »
I jeszcze jedno. Od strony nienapędowej jest jakaś taka podkładka/dystans ze znakiem +. Jak to działa?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Kwi 2020, 18:42 »
To zostało źle złożone to 2kkm temu. Teraz musisz dołożyć podkładkę, która wybierze luz. Nie możesz dać grubsze, bo zniszczyła łożyska.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Kwi 2020, 18:44 »
Korekta: czyścić to z plusem, luzujesz kontrę, kasujesz luz. W tej wersji nie ma podkładek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum