Mapsource
Klikasz normalnie trasę w mapsoource lub basecamp i dwa kliknięcia w wingdb3 i masz ślad.
Od wielu lat używam brouter.de. Jedyna wada, że nie ma gdzie zapisać sobie swoich tras, tak jak było w gpsies.
Mapsource jest stary, ale w pewnych rozwiązaniach konkurencję wytrzymuje bardzo dobrze, bo te nowsze rozwiązania nadal mają problem z wyznaczaniem trasy mikstowej, mającej odcinki po drogach, ścieżkach i bezdrożach, ponadto do Mapsource możesz wgrać wiele różnych map i podczas planowania się przełączać, w tym takie autorskie projekty jak Pireneje czy Islandia, które mają dużo więcej informacji niż osm czy mapy komercyjne. W Mapsource można szybko przełączać się między tworzeniem trasy po drogach a trasy bezpośredniej w ramach jednej trasy - to cholernie ułatwia planowanie tras terenowych, zamiast wielu kawałków masz jedną trasę. Wadą serwisów online jest często ich mapa... Do szosy czy miast ok, ale w terenie to mocno kuleje.
Jeszcze jedną zaletą Mapsource jest łatwa obróbka śladu - rozcinanie, łączenie itp.
A zaletą planowania w domu jest możliwość dołożenia sobie wielu informacji do mapy, stworzenia własnej bazy danych bez ryzyka, że zaraz ktoś zamknie serwis i pokaże fucka. Poza tym ja jadę tam, gdzie jest coś co mnie interesuje. To często rozmija się z zainteresowaniem ogółu, nawet w gronie rowerzystów...
To, że ktoś wgrał ślad GPS, to wcale nie znaczy, że coś jest przejezdne
A zaletą planowania w domu jest możliwość dołożenia sobie wielu informacji do mapy, stworzenia własnej bazy danych bez ryzyka, że zaraz ktoś zamknie serwis i pokaże fucka.
Poza tym ja jadę tam, gdzie jest coś co mnie interesuje. To często rozmija się z zainteresowaniem ogółu, nawet w gronie rowerzystów...
Ja tam wolę po prostu zabrać ze sobą mapę (oczywiście papierową). Na bieżąco mogę sobie wybierać trasę, dowolnie zmieniać trasę po drodze, mam na bieżąco szeroki ogląd okolicy, itp.
Ale i Ty się łamiesz Pablo - na BS widziałem mapki z RWGPS jednak wrzucasz
Też czytam troche Twoich opisów długich tras - to często to planowanie Twoich wyjazdów mocno kuleje, bierzesz tą mapę na trasę i na bieżąco w czasie jazdy planujesz - i wychodzi z tego ni pies ni wydra, trasa żeby km naklepać, bez jakiejś myśli przewodniej. Więc nie wiem czy to taki dobry sposób.
A teraz mnóstwo osób wrzuca ślady co bardzo ułatwia planowanie.
Zresztą te naprawdę dookładne mapy topo przydatne w takich zastosowaniach o jakich mówisz - to są mapy płatne i kosztują solidne pieniądze. Tak więc albo trzeba dużo płacić, albo rzeźbić z pirackimi mapami.
Cytat: Wilk w 8 Mar 2020, 18:45A teraz mnóstwo osób wrzuca ślady co bardzo ułatwia planowanie.Weźmy taką stravę, nie wyeksportujesz gpxa czyjegoś śladu bez opłacenia premium. Także na pohybel takim produktom.
Inna sprawa, że sprawa przejezdności w terenie jest płynna. To, że ktoś na luzie przejechał, nie znaczy że za rok da się powiedzieć to samo.
Może tak jest w innych krajach, ale nie dotyczy to Polski. Po prostu nie ma naprawdę dobrej komercyjnej mapy topo dla Polski. A te darmowe, czyli np. OSM lub UMP, są jak najbardziej legalne, nie pirackie.
Jest przecież komercyjna mapa PL Topo. Sam nie używałem, ale widziałem że ma całkiem niezłe recenzje.
Dróg gruntowych, różnego rodzaju ścieżek, jest o wiele więcej niż dróg asfaltowych. Często są one niewidoczne z powietrza. Praktycznie w wielu przypadkach tylko fizyczne przejechanie takiej drogi pozwala na zorientowanie się w jej istnieniu, przebiegu i stanie. I z tego powodu pozyskanie kompletnych danych topograficznych jest bardzo trudne i horrendalnie drogie. Na pewno nie jest to do wykonania przez jakąś niedużą firmę, która jest wydawcą mapy, a kupić takich danych nie ma skąd.
Kiedyś był sobie gpsies i w nim rysowałem trasy. Działało to dobrze, wyeksportowany gpx prowadził poprawnie. Po przejęciu strona jest dla mnie niestrawialna więc szukam czegoś podobnego do starego gpsies. Możecie coś polecić ? Ma być możliwie proste, intuicyjna obsługa i generować plik gpx. I tyle w zasadzie
Do zaplanowania, zapisania i wyeksportowania do formatu gpx nie potrzebujesz płatnej wersji ridewithgps
Bezpłatny OsmAnd ładnie prowadzi po trasie narysowanej w RidewithGPS.
Potwierdzam.
zikes? https://zikes.website/
Niezły jest też Komoot, który ma możliwość podglądu nawierzchni, po jakiej będzie się jechać. Niestety nie pokrywa się to idealnie z rzeczywistością.
Uważam, że jednak duże, popularne szlaki powinny mieć jakiś priorytet w trasowaniu [...]Oczywiście piszę z punktu widzenia turysty rowerowego, a nie szosowca/ultrasa, który ma inne priorytety..
Czarnogóra w oparciu trasę o zmodyfikowaną Top Trail 4.
Witam Misiek ja polecam CI MapSource. Ja używam od ponad 15 lat jak nie więcej i jak dla mnie lepszego programu nie ma. Prosty i intuicyjny i nie trzeba mieć dostępu do netu jeśli już go masz.Kiedyś był płatny (ja kupiłem wraz z urządzeniem) ale teraz w licencji nic nie pisze na temat używania i można go ściągnąć za free i zainstalować na dysk kompa. https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209To że trzeba go zainstalować dla jednych będzie to wada dla innych zaleta. Masz na dysku i koniec kropka. Jest to program na Windowsa i działa nawet na wersji 11 64bit. A instalacja jest banalnie prosta.
Teraz się zorientowałem że garmin udostępnia upgrade a nie instalkę. :-(
należy zainstalować Basecamp (który po zainstalowaniu Mapsource można usunąć).
to trzykrotna próba poprowadzenia mnie drogami "widmo"
pogubienie się w przypadku zmiany wyznaczonej trasy.
A to jakaś nowa "funkcjonalność" mapy.cz. Po zjechaniu z wyznaczonego śladu nie próbuje na niego wrócić, tylko wyznacza trasę do miejsca startu. Kiedyś tego nie było. Kiedyś po prostu długo nie potrafiła się odnaleźć i pokazywała komunikat "wróć na trasę". W sumie było to nawet lepsze, bo na trasę wróciłem sobie sam gdzie chciałem i kiedy chciałem. Teraz nawigacja robi kompletny mętlik. Też mnie to wkurza.
Mam pytanie do obeznanych z aplikacją mapy.cz (zamierzam przejść z Google.maps).Jak pobrać offline zaznaczony obszar, u mnie potrzeba trochę Węgier, Serbia i trochę Rumunii. Czy jest taka opcja, czy trzeba całe kraje pobierać.Poza tym, strasznie dużo GB zajmują te mapy offline (więcej niż Google). Czy można jakieś opcje wyłączyć, by było mniej?
To wina map, a nie samego mapy.cz. Inne aplikacje mapowe pewnie tak samo by poprowadziły, bo bazują na tych samych mapach
Przy okazji - Locus swego czasu pozwalał wybrać, którego silnika routingu chcemy użyć
A to jakaś nowa "funkcjonalność" mapy.cz. Po zjechaniu z wyznaczonego śladu nie próbuje na niego wrócić, tylko wyznacza trasę do miejsca startu.
IMHO Komoot wydaje mi się jedyną rozsądną aplikacją do nawigowania, która nie wymaga modelu subskrybcji. Płacisz te 150 zł za mapy całego świata, i masz to z głowy
Cytat: bzyk69 w 20 Cze 2022, 09:18IMHO Komoot wydaje mi się jedyną rozsądną aplikacją do nawigowania, która nie wymaga modelu subskrybcji. Płacisz te 150 zł za mapy całego świata, i masz to z głowyCzyli być może warto poprosić PŻonę o prezent, żeby nie musiała biegać po sklepach
W tej chwili jest letnia promocja, cały świat za 20eur (zniżka z 30).