Proszę o wskazanie bdb. przódlampki (jednak nie Lupine) nie pod dynamo, jaka bdb. trzymie i świeci, nie oślepia, mocowana być może na kierę i hełm...
A co do convoy'ów na kierownicy, to mam odwieczny problem z uchwytami latarkowymi - jak nie wielkie kobyły, to tandetne, obracające się na rurce sylikony
@zly-szelag - tą dętkę lepiej okleić po obwodzie, by zwiększyć średnicę, czy dla zwiększenia tarcia gumy?
Mam chyba już z dwa lata i jestem zadowolony z Mactronica Noise xtr 03. Zasilany wymiennym akumulatorem Li-ion 18650. Nie wyjmując akumulatora lampkę można ładować przez USB. Sprawia wrażenie trwałej i dobrze wykonanej.Jednak ten model chyba nie jest już produkowany. Następcą jest Noise xtr 04. Wygląda podobnie, tylko moc światła trochę większa.https://mactronic.pl/pl/lampa-rowerowa-przednia-noise-xtr-04-854-lm
@worek - mam to badziewie - na pierwszej dziurze latarka wraz z uchwytem się obraca, zwykle do przodu... A na barana toto nawet nie pasuje po średnicy ;P@zly-szelag - tą dętkę lepiej okleić po obwodzie, by zwiększyć średnicę, czy dla zwiększenia tarcia gumy?
Wady:...- jak podłączysz do ładowarki to się wyłącza, więc nie ma możliwości doładowania w nocy z powerbanka.
Cytat: qbotcenko w 4 Paź 2019, 23:21@zly-szelag - tą dętkę lepiej okleić po obwodzie, by zwiększyć średnicę, czy dla zwiększenia tarcia gumy?Bez dętki też działa, ale się przeciera i rysuje. Z dętką się nie przeciera i mocowanie wydaje się wieczne. Po wielu tysiącach jak rozpinałem żadnych przetarć. Bez trytytki nie działa, lampka telepie się w uchwycie na wybojach i światło wkurza.
B. dziękuję za pomoc.Zależnie od stopnia zaśnie-/oblodzenia nawierzchni, do ro. jadę 1 z 2 rowerów (kolce / nie). Silny snop światła z kiery, by db. widzieć nawierzchnię, z kasku, by z wyprzedzeniem móc wiedzieć, co obok (zwierz drogę przecinający), dalej (nierówny lód). Wszystko, by zimą odległość pokonywać sprawniej, szybciej, bez strat własnych.Propozycje posprawdzałem, na tę chwilę stanęło na cateye gvolt70https://www.cateye.com/intl/products/headlights/HL-EL551G-RC/Cena, parametry, waga -sądzę - dość grają, ten beam wydaje się być git. Wskaźnik stopnia zużycia prądu tak słaby, jak w mej starej lezyne xl. Ufam, mocowanie na tyle jest trwałe, iż w sytuacji wywrotki roweru z tego lampka nie wystrzeli....
Rozważ jeszcze zdublowanie lampki czołówką - wtedy lampka świeci na drogę, a dzięki czołówce możesz się rozglądać i nadal być widzianym przez auta jadące z przeciwka.
B. dziękuję za pomoc.Zależnie od stopnia zaśnie-/oblodzenia nawierzchni, do ro. jadę 1 z 2 rowerów (kolce / nie). Silny snop światła z kiery, by db. widzieć nawierzchnię, z kasku, by z wyprzedzeniem móc wiedzieć, co obok (zwierz drogę przecinający), dalej (nierówny lód). Wszystko, by zimą odległość pokonywać sprawniej, szybciej, bez strat własnych.Propozycje posprawdzałem, na tę chwilę stanęło na cateye gvolt70https://www.cateye.com/intl/products/headlights/HL-EL551G-RC/Cena, parametry, waga -sądzę - dość grają, ten beam wydaje się być git. Wskaźnik stopnia zużycia prądu tak słaby, jak w mej starej lezyne xl. Ufam, mocowanie na tyle jest trwałe, iż w sytuacji wywrotki roweru z tego lampka nie wystrzeli.4gotten:Hajsu zupełnie nie mam, odcięcie, by nie oślepiać, z możliwości mocowania na kask -widzę- muszę zrezygnować. Tę zajawkę w BC widziałem, ta właśnie mi przypomniała, zaraz ciemno będzie. Na Lupine czaję się już z 2, 3 lata, z tego nic.maper: polukałem filmiki - oświetla kółkiem, wolę kwadracik; rozciągniętym kółkiem oświetla mi lezyne - mi nie pasuje; rozwalone B&M robiło kwadracikiem, zawsze po kwadracik sięgałem (lezyne lata przeleżała).Gerwazy: dzięki Twemu, konesera przedmiotów przynajmniej db., poleceniu lukłem na cateya, przez Volty przez Cię wskazane dotarłem do tej 3ciej. Moc tej podawana jest w luxach, ma niemiecki, drogowy dopust; jeśli, sądzisz, wybór paść winien jednak na Volt800, napisz (prądu nie rozbieram).worek_f.: o convoyach, bocialarkach ogólnie słyszałem, mają być git, 'kieś kolimatory. Właśnie coś takiego myślałem na kierę, kask - nie wiem jednak konkretnie, pewnie który model.George: info dot. beamu, mocowania na kasku (bez odcięcia) jw.WujTom: Axa kojarzy mi się niefajnie, nie dla mnie.
Ja używam convoyiów i jestem bardzo zadowolony. Mała zgrabna. Trzeba tylko pokombinować z mocowaniem. Modele S2/S2+. Diód mam kilka. Najlepiej daje chyba "XP-L bin W2S2". Wszędzie dawałem sterownik 3.5 HE wersja 2,8A dostępny u światełkowców. Jest to sterownik którym możesz dokładnie zaprogramować sobie jakimi trybami, miganiami, jasnościami może świecić latarka.
Cytat: zly-szelag w 5 Paź 2019, 17:25Ja używam convoyiów i jestem bardzo zadowolony. Mała zgrabna. Trzeba tylko pokombinować z mocowaniem. Modele S2/S2+. Diód mam kilka. Najlepiej daje chyba "XP-L bin W2S2". Wszędzie dawałem sterownik 3.5 HE wersja 2,8A dostępny u światełkowców. Jest to sterownik którym możesz dokładnie zaprogramować sobie jakimi trybami, miganiami, jasnościami może świecić latarka. Tylko zauważ, że Łatoś szuka lampki nie oślepiającej, więc z odcięciem strumienia światła. A convoye to są mocne i przyzwoite lampki, wiele osób na ultra ich używa, do tego bardzo tanie (najtańsze na rynku jeśli chodzi o ilość lumenów za złotówkę) - ale są to klasyczne latarki świecące na wprost, a co za tym idzie bez odcięcia i mogące oślepiać.
Jako również kierowca, do czołówek na rowerze podchodzę bardzo sceptycznie. Dezorientuje mnie to wysoko umieszczone światło i początkowo nie jestem w stanie określić, co to za obiekt i jak daleko się znajduje. Myślę, że w interesie samych rowerzystów jest, by nie zaskakiwać innych użytkowników drogi.
Odcięcie to nie jest jednoznacznie pozytywna cecha. Z punktu widzenia egoistycznego użytkownika to wręcz same wady
Convoy świeci takim kółkiem. W różnych optykach, różnym, ale co do zasady kółkiem. W optykach gładkich jest ono bardzo wyraźne. Kant tego kółka, to właśnie twoje "odcięcie".
No nie no, Convoye nie mają odcięcia, świecą na wprost. W Niemczech, gdzie ta norma dotycząca odcięcia obowiązuje nie wolno używać takich lampek.
Do convoya wystarczy wsadzić kolimator i już mamy światło skierowane tylko w jednej płaszczyźnie. Nawet Utorcha' za 40 zeta z banggood'a da się tak przerobić ;P
/.../ ale można za to zawisnąć na gałęzi Zakładam, że łatoś wie na co się decyduje.
Cytat: worek_foliowy w 5 Paź 2019, 19:05Odcięcie to nie jest jednoznacznie pozytywna cecha. Z punktu widzenia egoistycznego użytkownika to wręcz same wady Wiem o tym, sam używam lampek bez odcięcia, bo nie uważam, żeby było to realnym problemem dla kierowców. Ale Łatoś prosił o lampki z odcięciem, a Convoye choć to fajne lampki takowymi nie są.Cytat: zly-szelag w 5 Paź 2019, 19:12Convoy świeci takim kółkiem. W różnych optykach, różnym, ale co do zasady kółkiem. W optykach gładkich jest ono bardzo wyraźne. Kant tego kółka, to właśnie twoje "odcięcie". No nie no, Convoye nie mają odcięcia, świecą na wprost. W Niemczech, gdzie ta norma dotycząca odcięcia obowiązuje nie wolno używać takich lampek.
W lampkach gdzie jest pełne odcięcie dioda świeci na dół, a pod nią znajduje się lustro. Nie świecą one niestety daleko.
Kawałek dętki zakładasz na latarkę w miejscu gdzie będzie przylegała do uchwytu. W uchwycie robisz dziurki tak aby mocno i skutecznie objąć latarkę. Zaciskasz, przycinasz i jest. Dołączoną do ucwytu gumkę też zakładasz, a nóż widelec się przyda po drodze.
Convoy z portem USB ładowany jest prądem 1A. Do uzyskania 250 lumenów potrzeba około 600 mA, więc teoretycznie powinno dać się jechać i ładować. Inna sprawa, czy coś się nie urwie, albo nie zniszczy podczas deszczu.
Port USB za to jest super rozwiązaniem do jazdy miejskiej lub na wyprawy, bo nie trzeba mieć specjalnej ładowarki do ogniw. Ogniw niestety nie sprzedają w kioskach i nikt napotkany po drodze nie będzie w stanie ich naładować.
"Convoy" w zasadzie oznacza wyłącznie obudowę. Niby te same modele nie tylko różnią się diodami i sterownikami, ale mają nawet równe włączniki. Convoy S9 z Banggood ma akurat tryby 3, 30, 100 przy maksymalnej mocy 580 lumenów - czyli teoretycznie można świecić i ładować.
...Czy ja wiem? Do jazdy miejskiej to w ogóle to nie jest potrzebne, bo ogniwa rzadko trzeba ładować i wystarczy do tego z powodzeniem ładowarka stacjonarna. A na wyprawie ładowanie z powerbanka - to też nie bardzo, bo jedno takie ładowanie ogniwa to zje ponad 1/3 powerbanka 10tys, a on służy głównie do ładowania telefonu czy Garmina, zresztą na wyprawach mało kto nocami jeździ wiele. Niemniej taka możliwość na pewno jest plusem, Bardziej to ma sens rzeczywiście na wyścigach, ale to raczej do lampek z większą baterią niż Convoye,do czegoś takiego jak Lesiak wrzucał.
Proszę o wskazanie bdb. przódlampki (jednak nie Lupine) nie pod dynamo, jaka bdb. trzymie i świeci, nie oślepia, mocowana być może na kierę i hełm.Rozglądając się, zoczyłem Knog PWR Road, jednak i na światłach zupełnie się nie znam, więc nie wiem, czy jest git. Chętnie coś sprawdzonego podczas maratonów, nawierzchnię drogi oświetlającego bdb., panzerną, nie na 4xAA. Dziękuję.
Same parametry: pojemność baterii i moc światła nie są wyznacznikiem użyteczności na długim wyścigu. Ta lampka, w porównaniu np. z XTR03 wypada po prostu słabo pod kątem wydajności. Wydajność dla mnie to liczba lumenów * czas świecenia / pojemności baterii.Np. Gaciron pojemność aku 6700 mAh tryb 200 LM czas świecenia 9:35h ~0,28 LM/mAXTR03 pojemność 3400 mAh tryb 270LM czas świecenia 8:30h ~0,67 LM/mA
Same parametry: pojemność baterii i moc światła nie są wyznacznikiem użyteczności na długim wyścigu. Ta lampka, w porównaniu np. z XTR03 wypada po prostu słabo pod kątem wydajności. Wydajność dla mnie to liczba lumenów * czas świecenia / pojemności baterii.Np. Gaciron pojemność aku 6700 mAh tryb 200 LM czas świecenia 9:35h ~0,28 LM/mA ....
Łatoś /.../
/.../Ktoś wie z jakiej pojemności aku te parametry? Dla mnie to waźne w kontekście doładowywania z powerbanka.
Lumen /.../
Lumen dużo więcej mówi, bo to pokazuje ile rzeczywiście tego światła wychodzi z lampki. A luksami można manipulować, wszystko zależy od wiązki światła. Lampka z bardzo wąskim strumieniem światła będzie miała dużo więcej luksów niż lampka z większą ilością lumenów, ale szerszym promieniem.Tak więc porównanie dwóch lampek z luksami jest obarczone dużym błędem, porównanie lampek z lumenami dużo więcej powie.
porównajmys2/s2+1000lmszkiełko tam gdzie widzialne ma r=9mm czyli powierzchnię pi*0.009m^2 czyli 0.00025434m21000lm/0.00025434m2 =~ 4 000 000 lx
Luks mówi tylko o maksymalnej jasności punktu na drodze, pomija przy tym zupełnie jego rozmiar. Producenci lubią to używać, bo uniemożliwia to porównanie, a tego nie chcą kiedy rzeczywista móc jest niezbyt imponująca.
Sigma Aura 80 USB - po raz 1wszy, 2gi, 3ci. Przybicie.https://sigma-lighting.com/en/frontlights/aura-80-usbW tej cenie lamnie bom-ba.
Bo w lightsterze po prostu nie używa się możliwości odpinania uchwytu, tylko odczepia się całość.Codziennie go odpinam i przypinam, od paru lat działa
Nie ma problemu z wypadaniem z uchwytu?W mojej Sigma Lightster (na 4xAA) /.../