Autor Wątek: Jaki rower.  (Przeczytany 3852 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Jaki rower.
« 9 Sie 2019, 21:46 »
Mam teraz crossa canyon pathlite 6.0.
Ale ciągle wkurza mnie jego kiepska zdolność tłumienia nierówności i niedopasowana geometria.

Widzę takie możliwości:

1. wymiana amortyzatora

Ale tutaj ciężko o lepszy amor "crossowy", a taki 100 mm zmieni mi geometrię, kierownica będzie za nisko

2. wymiana roweru na jakiś bardziej mtb

Może, ale bardziej skłaniałbym się do opcji 3:

3. wymiana roweru na jakiś stalowy gravel lub fitness.

Stal, brak amortyzatorów, waga do 12 kg, wchodzą grube opony, napęd np. 46/30 + 11-42, turystyczna geometria.

Wstępnie zrobiłem listę możliwości:

- Author Ronin

Podobno bardzo wygodna geometria, ładny
12 kg
Problemy z rdzewieniem? https://www.forumrowerowe.org/topic/215000-gravel-author-ronin https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=15532.msg355972#msg355972
Osprzęt dość niskiej klasy, napęd ma kiepskie przełożenia

- Kross Esker 4.0

Geometria wydaje się dość komfortowa,
Waga 12 kg
Nowość, osprzęt dość niskiej klasy, napęd ma kiepskie przełożenia

- Main Four Corners

Komfortowa geometria, dość dobre przełożenia
Waga 13 kg, osprzęt niskiej klasy, chyba opon zbyt szerokich nie założę (max 42 mm)

- Fuji Jari 1.5

Lekki, dość dobrze przełożenia.
Wygląda dość sportowo, chyba opon zbyt szerokich nie założę (max 42 mm)

Czy są jakieś inne stalowe rowery tego typu?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Jaki rower.
« 9 Sie 2019, 22:59 »
Wszystko co podałeś ma ramę o klasę gorsze od twojej obecnej.
Różnicę można realnie poczuć na poziomie Reynoldsa 853/ Columbusa Spirit, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Sie 2019, 23:33 »
Mógłbyś wsadzić baranka do aktualnego roweru. Geometria zdaje się być całkiem ok. No i masz akurat dobre przełożenia.

Ale tutaj ciężko o lepszy amor "crossowy", a taki 100 mm zmieni mi geometrię, kierownica będzie za nisko
O co chodzi z tym "za nisko"? Aktualnie skok jest większy niż 100 mm?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Sie 2019, 09:25 »
Też się nad tym zastanawiałem. Według specyfikacji ma amora 75mm. Trudno o dobre amorki z tym skokiem. Wybór jest w 100mm, ale wtedy nie będzie "za nisko". Zmiana geometrii też nie będzie jakaś drastyczna i można spokojnie mysśeć o takiej zmianie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 10 Sie 2019, 09:36 »
Sedymen fakt. Tym bardziej, że w sąsiednim wątku o torebkach widzę mnóstwo podkładek pod mostkiem.
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Sie 2019, 09:39 »
/.../, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.

Oznacza, w niższej cenie kupi się dobry węgiel (db. stal w postaci db. ramy jest droższa)?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 10 Sie 2019, 11:34 »
Też się nad tym zastanawiałem. Według specyfikacji ma amora 75mm. Trudno o dobre amorki z tym skokiem. Wybór jest w 100mm, ale wtedy nie będzie "za nisko". Zmiana geometrii też nie będzie jakaś drastyczna i można spokojnie mysśeć o takiej zmianie.
Jeździłem przez chwilę na skoku 120 mm, gdzie powinno być 100 mm. Jednak chyba odczuwało się nadmiar. Można za to kupić amortyzator, w którym są podkładki. Moja Reba pozwala na zmiany między 80 a 120 mm.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sie 2019, 11:40 »
mam jeszcze gdzieś woreczek z podkładami do rock shoxa. Najmniejsze mają 1cm, więc z taką dokładnością można ustawić skok.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 10 Sie 2019, 20:09 »
/.../, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.

Oznacza, w niższej cenie kupi się dobry węgiel (db. stal w postaci db. ramy jest droższa)?
Tak.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Sie 2019, 21:08 »

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PiKa

• Miasto:
« 11 Sie 2019, 22:24 »
Masz jeszcze Speca Sequoia.

Dzięki, dodam do listy.

Widziałem wątek.

Wszystko co podałeś ma ramę o klasę gorsze od twojej obecnej.

Jeśli masz na myśli Canyona Pathlite, to jeśli chodzi o tłumienie nierówności, to jestem z Canyona niezadowolony. Powiedziałbym, że ten Canyon tłumi o klasę gorzej od Tribana 540 (szosa alu) z oponami 30c którego również mam...

Mógłbyś wsadzić baranka do aktualnego roweru. Geometria zdaje się być całkiem ok. No i masz akurat dobre przełożenia.

Chodzi o to, żeby pozycja była dość wyprostowana. Teraz w Canyonie ujdzie (mogło by być z 2 cm wyżej), ale musiałem wymienić mostek i kierownicę. Oryginalnie było z 5 cm niżej, jeśli nie więcej.

Zmieniając kierownicę na baranka prawdopodobnie obniżę pozycję. Teraz amortyzator jest crossowy - 75 mm. Wstawiając amortyzator 100 mm spodziewam się że będzie będzie większy SAG, co również obniży mi pozycję...

W skrócie - chcę odciążyć nadgarstki. Nie chcę "leżeć" na kierownicy. Pewnie zamiast "wysokiej" kierownicy mógłby być też krótszy rower z niższą kierownicą.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 11 Sie 2019, 22:40 »
Obecna rama kopie cię w tyłek, bo zepsułeś geometrię absurdalnie wysokim mostkiem.
Jeśli chcesz siedzieć na rowerze w pozycji sedesowej, to kup sobie jakiegoś holendra. Na pewno wszystkie rowery, które zalinkowałeś, będą wymuszały znacznie bardziej wyciągniętą pozycję. I na pewno żaden z nich nie da jakiegoś mitycznego tłumienia drgań, jeśli amortyzator Twoim zdaniem go nie daje.

« 11 Sie 2019, 22:47 »
Chodzi o to, żeby pozycja była dość wyprostowana. Teraz w Canyonie ujdzie (mogło by być z 2 cm wyżej), ale musiałem wymienić mostek i kierownicę. Oryginalnie było z 5 cm niżej, jeśli nie więcej.
Z linkowanych rowerów można było wywnioskować, że chcesz bardziej pochyloną pozycję.

Zmieniając kierownicę na baranka prawdopodobnie obniżę pozycję. Teraz amortyzator jest crossowy - 75 mm. Wstawiając amortyzator 100 mm spodziewam się że będzie będzie większy SAG, co również obniży mi pozycję...

Wysokość bazowa będzie wyższa, więc sumarycznie się podniesie.

W skrócie - chcę odciążyć nadgarstki. Nie chcę "leżeć" na kierownicy. Pewnie zamiast "wysokiej" kierownicy mógłby być też krótszy rower z niższą kierownicą.
Jesteś z Krakowa, więc mógłbyś się przymierzyć, do któregoś z moich rowerów. Miałbyś szansę wyciągnąć wnioski jakiej dokładnie geometrii poszukujesz.

Offline PiKa

• Miasto:
« 13 Sie 2019, 18:28 »
Obecna rama kopie cię w tyłek, bo zepsułeś geometrię absurdalnie wysokim mostkiem.

Być może masz rację. Bardziej wyprostowana pozycja sprawia, że bardziej odczuwam nierówności.

Ale z drugiej strony jest też tak, że tłumienie drgań, nierówności zależy od materiału ramy i jej konstrukcji. Więc chyba jest szansa, że znajdę "wygodny" rower który lepiej tłumi drgania?

Poza tym, czy rzeczywiście "zepsułem" geometrię? Z oryginalnym niskim mostkiem wcale nie byłem zadowolony z roweru...

I na pewno żaden z nich nie da jakiegoś mitycznego tłumienia drgań, jeśli amortyzator Twoim zdaniem go nie daje.

Nie wiem czy jeździłeś na takim amortyzatorze jak w tym canyonie. Oczywiście, on jakoś działa. Jak wjedziesz na krawężnik, to przyjmie trochę energii. Jak jedziesz na stojąco, to będzie pompował ;) Ale poza tym jest strasznie mułowaty. Mam wrażenie, że zwykłe nierówne asfalty, kostka brukowa, wybrzuszenia itp są przez niego ignorowane.

Z linkowanych rowerów można było wywnioskować, że chcesz bardziej pochyloną pozycję.

Szukałem stalowych graveli, nie ma ich zbyt wiele, więc niektóre z tych rowerów nie spełniają wszystkich moich wymagań. Geometria nie ta, za ciężkie, napęd do wymiany. Ideału pewnie nie znajdę.

Jeśli chodzi o geometrię to z tego co pamiętam Marin Four Corners i Author Ronin były określane jako bardzo wygodne. I w ich przypadku pozycja jest dość wyprostowana, kierownica i siodełko są na podobnej wysokości.

Wysokość bazowa będzie wyższa, więc sumarycznie się podniesie.

Dzięki, w takim razie rozważę też wymianę amortyzatora. Chociaż przyznam, że pomysł roweru stalowego mi się spodobał, nie miałem takiego.

Jesteś z Krakowa, więc mógłbyś się przymierzyć, do któregoś z moich rowerów. Miałbyś szansę wyciągnąć wnioski jakiej dokładnie geometrii poszukujesz.

A jakie masz rowery i ile masz wzrostu?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 13 Sie 2019, 19:32 »
Albo baranek albo wyprostowana pozycja - inaczej będziesz i tak jechał zawsze w górnym chwycie, czyli będziesz trzymał ręce niewygodnie wasko.

Zgadzam się, że taki amortyzator właściwie na drodze nic nie daje.
Jeśli brakuje Ci tłumienia/komfortu na zwykłej drodze lub masz jakieś kłopoty z kręgosłupem - to nie pomoże Ci ani trekkingowy amortyzator ani żadna rama - potrzebujesz szerokich niskociśnieniowych opon typu Big Apple lub Big Ben i/lub miękkiego siodełka typu WTB Speed Pro. No i z kolejnymi sezonami z głową przejechanymi komfort nadejdzie sam :-)

« 13 Sie 2019, 19:47 »
Baranek daje możliwość amortyzacji wstrząsów ramionami. Jadąc w wyprostowanej pozycji wszystkie wstrząsy amortyzuje (lub nie) kręgosłup.

Co do posiadanych rowów, to wszystkie są samoróbkami. Dzięki przymiarce miałbyś szansę lepieh zrozumieć wpływ geometrii na pozycję.

Mam nawet jakieś kierownicę typu baranek w pudłach. Mógłbyś się przejechać na swoim rowerze z taką kierownica (bez hamulców, ale zawsze to coś).

Aha. Nie kombinuj z wymianą widelca ma dłuższy, zamulisz rower.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum