Na wygodnym trekingu aluminiowym Trek T300 (sam ważący ok. 17kg) przejechałem kilkanaście tyś. km wyjazdowo/wyprawo i jest dla mnie za ciężki i za wolny mając 2 sakwy z przodu, torbę na kier. i 3 z tyłu. Chcę nadal pakować się bez namiotu, bez kuchenek i bardziej lżęj, ale mieć rower kilka kg. lżejszy o innych geometriach i właściwościach aby jazda zajmowała dużo mniej czasu.
Już nie szukam trekingowego roweru, wolałbym szybszy dlatego pytam Was o radę i proszę o odpowiedź na pytania, dziękuję
11. Jakich materiałów się wystrzegać w elementach rowera? Karbon i stal odpada?
Proszę o przykładowe zdjęcia takich rowerów/modele
Co do mocowania bagażnika tylnego, jest jeszcze taki patent:https://www.szumgum.com/adapter-tubus-z-zaciskiem-tubus002.html
Gwarancja na ramę jest prawie zawsze dla pierwszego właściciela, a że często jest dożywotnia, a ramy lubią strzelić - warto pamiętać przy podejmowaniu decyzji.
Wymiana ramy na gwarancji jest za free i stary osprzęt pasuje bez konieczności wymiany kabli itp.
Z gówna bata nie ukręcisz (przepraszam). Jak budżet nie pozwala na sensowną gwarancję producenta, to olałbym rękojmię.
Cytat: RS w 13 Sie 2019, 20:24Z gówna bata nie ukręcisz (przepraszam). Jak budżet nie pozwala na sensowną gwarancję producenta, to olałbym rękojmię.A istnieje jakaś na rynku? Może jak w biznesowym laptopie, 24h door-to-door? ...
To wprowadzając odnogę wątku ... Które firmy produkują wielkie ramy Cr-Mo, bo znalazłem parę fajnych rowerów, ale zazwyczaj rozmiarówka kończy się na 58 cm lub "małym" XL, a mnie trzeba "krowy" na 203 cm
Surly Ogre.
/.../ tak szerokie opony jak 40mm? /.../ Co o tym myślicie?
/.../ ale jest najlepszy. /.../
Patrząc na oferty to chyba czeka mnie zakup szosy endurance. i obwieszenie torbami. Szutrów i błota nie lubię bo nie lubię po każdym użyciu rowera czyścić maszynę wiec, gravele fajnie wyglądają ale czy naprawdę potrzebuję tak szerokie opony jak 40mm?
Dodatkowo na plus do obecnego roweru - koła 29"
Cytat: Sedymen w 15 Sie 2019, 23:25Surly Ogre. Piękny, ale pracuję w budżetówce
Cytat: 365 w 27 Sie 2019, 19:25Dodatkowo na plus do obecnego roweru - koła 29"Nie wiem, jak wysoki jesteś, ale wstawiłeś link do ramy 17". To sugeruje niewysoki wzrost, a rower na kołach 29" to nie jest dobry pomysł dla niskich osób.
Inbred jest dość długi, niski i już niedostępny z pierwszej ręki. W rozmiarze 21 ma chyba takowego Żubr(nie piwo).Tu Marysia na ramie w rozmiarze 16 cali:2018-10-14_04-28-33 by syn_szklarza, on Flickr
Amortyzator się przydaje jak wjeżdżam w teren, a zdaża mi się.
(...)29 cali nie brałbym nic co jest niestandardowe i ciężko na drugim końcu PL czy UE znaleść części do tego jak się posypie. (...)
Co kto nazywa terenem. Ciężki teren to jest wtedy, gdy jechać się nie da, a trzeba nosić
Ten wątek dotyczy doboru i wyboru roweru pod dalekie wyjazdy czyli przede wszystkim droga ubita, asfaltowa, a nie dotyczy sprzętu do ciężkiego terenu czy na przeprawy przez bagna. Koledzy pomylili wątek. Na dalekie wyjazdy nie potrzebuję amortyzatora czy grubych opon, nawet nie wiem czy potrzebuję coś gravelopodobnego, chociaż jak zobaczyłem Treka 920 to ciśnienie wzrosło, ale niestety nie mój budżet.
Ten wątek dotyczy doboru i wyboru roweru pod dalekie wyjazdy czyli przede wszystkim droga ubita, asfaltowa,
https://www.fahrradmanufaktur.de/en/katalog/t-700-shimano-deore-xt-30-gang-disc-807-2019Jakieś opinie, a może nawet wiedza na temat rozmiaru ramy 62 cm?
Cytat: Bazyl3 w 28 Sie 2019, 07:08https://www.fahrradmanufaktur.de/en/katalog/t-700-shimano-deore-xt-30-gang-disc-807-2019Jakieś opinie, a może nawet wiedza na temat rozmiaru ramy 62 cm?Rama powinna być w sam raz dla Ciebie. Mam taką i 202 cm wzrostu.