Wygląda fajnie. Dla mnie wadą (nie dyskryminującą, ale jednak uciążliwą) są tarcze przy braku sztywnych osi. Problem z tym jest taki, że prawie każde zdjęcie i ponowne założenie kół = mniejsza lub większa regulacja hamulców (zacisków). Podobno nie w każdym rowerze tak jest, a poza tym niektórym to bardzo nie przeszkadza, mnie to jednak na tyle irytuje w Roninie, że więcej roweru z tarczówkami i kołami/ramą na zwykłe zaciski nie kupię.
Cytat: przemo3642 w 20 Lip 2019, 16:50Wygląda fajnie. Dla mnie wadą (nie dyskryminującą, ale jednak uciążliwą) są tarcze przy braku sztywnych osi. Problem z tym jest taki, że prawie każde zdjęcie i ponowne założenie kół = mniejsza lub większa regulacja hamulców (zacisków). Podobno nie w każdym rowerze tak jest, a poza tym niektórym to bardzo nie przeszkadza, mnie to jednak na tyle irytuje w Roninie, że więcej roweru z tarczówkami i kołami/ramą na zwykłe zaciski nie kupię. Nie kumam, a ma Ronina.Wkładam dokładnie koło, zaciskam hamulce i zaciskam koło.wszystko działa jak należy.Może robię coś źle i nawet nie wiem.SerioR
...A nie myślałeś może o zakupie dogodnej dla siebie ramy i przełożeniu części bebechów z Kony? ...
/.../ a najlepiej koło 10kg.
Nie próbowałem zaciskać koła na zaciśniętym hamulcu, ale spróbuję jak się nadarzy okazja.
Cytat: przemo3642 w 20 Lip 2019, 21:08Nie próbowałem zaciskać koła na zaciśniętym hamulcu, ale spróbuję jak się nadarzy okazja.Robię tak od 30 lat.Bez względu na rodzaj roweru
Kona Libre, piękna i wszystkomająca i 8,5kg. Ciekawe dlaczego wszyscy jej nie kupują ?
Cannondale Topstone Sora, najniższy model waży między 10 a 11kg, ma sztywne osie, ale koła 28 otworów (nie będą słabe?) Napęd skromny 2x9.
Mój gravel ma być dużo lżejszym rowerem niż dotychczasowe (Kopga, Surly), ma mieć możliwości turystyki na łatwiejszych trasach, ma być rowerem o "szybszej" geometrii ale nie sportowej bodaj kryje się to pod nazwą "endurance".
Co prawda 100% aluminium, ale w sumie wszystko mający i w bardzo rozsądnej cenie i osprzęciehttps://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-mongoose-guide-sport-pd18881/?v_Id=129611&gclid=CjwKCAjwmtDpBRAQEiwAC6lm4ylpGzVLRANbUjoyiMRxvLQm2dkWgbNUWLrNeOCqQZydIn3wzOCXVhoCsg4QAvD_BwEWchodzą oponki nawet do 2.1 co jest niespotykane. W sumie to taki Trek 920 za 1/2 ceny
Ne jest łatwo kupić dobry frameset. Kupując nowy rower w niezłej cenie można sobie pozwolić na demontaż i sprzedaż niektórych nieużywanych elementów.
Ale niezła cena w przypadku nowego roweru rzadko idzie w parze z dobrym framesetem.
Jeszcze natknąłem się na takie coś wczoraj - https://www.forumrowerowe.org/topic/238947-rower-trek-checkpoint-al4-r56-2019-gravel/ (Skoro już wiemy, że jesteś w stanie przełknąć produkty korporacyjne ;P )...