Autor Wątek: Montaż błotnika tylnego bez poprzeczki z dołu trójkąta  (Przeczytany 4593 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Jeszcze jeden problem z montażem błotnika, tym razem rower (Kross Level) bez poprzeczki z dołu tylnego trójkąta.
Chciałem do roweru syna przeszczepić szerokie Bluemelsy z innego roweru, ale właśnie jest ten szkopuł, że brak tego dolnego mocowania - vide zdjęcie.

Próbowałem szukać jakichś rozwiązań w sieci, ale nic nie znalazłem (pewnie źle szukałem), w ofercie sklepów też nie widziałem żadnych mocowań.
Na razie pomysł mam taki, żeby kawałek esowatej blaszki zamocować obejmą przerzutki z jednego końca - a do drugiego ten botnik, ale nie jestem pewien, czy to zda egzamin (sztywność). Zawsze mogę też obciąć końcówkę (czy raczej początek) błotnika i "zatrytytkować" go do rury podsiodłowej nad przerzutką, ale to chyba lepiej kupić nowy błotnik, niż bawić się w docinanie tego.
Ktoś stosował jakieś patenty na taką sytuację?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
A to zastępcze mocowanie bidonu z Decathlonu? Być może byłoby wyżej niż ta poprzeczka, ale najwyżej zrobiłbyś wyżej otwór w błotniku.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Bubu

Szy, to o to chodzi, tak? https://www.decathlon.pl/adapter-do-uchwytu-na-bidon-id_8385631.html
Warte rozważenia, majątku nie kosztuje. Pomierzę, podjadę do decathlonu przy okazji i obadam - dzięki za poradę. Nie wiem, czy trochę za mało miejsca nie będzie koło przerzutki, ale to się zobaczy.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A może dorób brakującą poprzeczkę z jakiejś rurki alu, pcv itp. a następnie przytrytytkuj ;)

Na siermiężnym szkicu: ;)

żółte - rurka w przekroju,
pomarańczowe - trytytka wewnątrz rurki/poprzeczki i na zewnątrz rurek dolnego trójkąta

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Bubu

Dziękuję za wszystkie porady - będę miał co robić w weekend ;) Najprostsze wydaje się ostatnie rozwiązanie crusta - muszę tylko poszperać w "przydasiach" i odnaleźć takie uchwyty, o ile posiadam takowe.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
to ostatnie to chyba nawet mam w pudle  ;D

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Jeszcze mi taka zgrabna obejma do rur przyszła do głowy. Jest miejsce na śrubkę nawet. Ale trzeba by wyrzezać miejsce na linkę przerzutki przedniej.

https://www.pp-plumber.com.pl/uchwyt-do-rur-pp-fi-40-pp-plumber-p-184.html

Pomysł @crusta chyba najsensowniejszy.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Bubu

Gwoli informacji, na razie rozwiązanie to dwie trytytki - jedna wokół dolnych rur widelca i druga do niej i do dolnego otworu błotnika :) - czyli, można rzec, uproszczone (trytytka zamiast rurki) rozwiązanie Kawerny.
Pewnie będzie tak, jak zawsze - prowizorki są najtrwalsze... ;)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odświeżam temat. Mam do zamocowania SKS Velo do takiego Levela. @Bubu jak rozwiązałeś problem?
Czy ktoś zetknął się z takim mocowaniem?

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike

Offline Mężczyzna Bubu

Odświeżam temat. Mam do zamocowania SKS Velo do takiego Levela. @Bubu jak rozwiązałeś problem?
Moje SKS Bluemelsy mają u dołu dziurę do przymocowania śrubą do poprzeczki. Wobec braku poprzeczki, jak wspominiałem wcześniej, zrobiłem dwie trytytki - jedna zawiązana na ósemkę wokół rurek trójkąta (czyli tak, jak narysował Kawerna w swojej propozycji) - i do tej ósemki druga trytytka przez otwór w bagażniku (ósemka jest potrzebna, żeby wymusić w miarę stabilne położenie drugiej trytytki z grubsza pośrodku rurek tylnego trójkąta, czyli w płaszczyźnie koła). Od roku działa ;)
W razie potrzeby, wieczorem albo w weekend zrobię zdjęcie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum