To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Velviewer jest bardzo ciekawy. Tylko jak się chce więcej statystyk to już trzeba płacić. Z drugiej jednak strony ktoś coś robi nie koniecznie by było darmowe.
Korzystam z tej strony od ponad roku, bardzo fajny program ukazujacy siatkę przejechanych tras w danym okresie. Działa bez problemów, chociaż ja paruje ten program z kontem na Stravie a nie ładuję pliki z dysku. By załadować historię z dwoch lat trzeba trochę poczekać, ale potem o ile sie nie wyczyści przegladarki to ładuje znacznie szbciej to co już raz zaczytaliśmy.
Dla mnie Mistrzostwem Świata jest galeria zdjęć kolegi Globalusa https://photo.globalbus.info/map/album/galeria-globalbusa#3/57.89/67.68Niech was nie zwiedzie stwierdzenie "galeria zdjęć".Chciałbym mieć coś podobnego ale umiejętności nie starcza.
Dla mnie Mistrzostwem Świata jest galeria zdjęć kolegi Globalusa
Da radę zrobić wersję "dla każdego", ale i tak trzeba mieć kolekcję śladów w postaci GPX/KML. Auto importu ze stravy na pewno mi się nie będzie chciało robić.
Tak mi się wydaje, że jakbyś zrobił skrypt (cos takiego jak wordpress, phpbb itp.) lub najlepiej plugin do wordpressa, który można by było wgrać na swój serwer/blog i dodawać własne zdjęcia i ślady...
Bez oprogramowania GIS nie jest to wykonalne, a tego żaden z polskich biedahostingów nie zapewnia. Ja mam swoje zabawki na mydevil.net, ale to jest nieco inny poziom. Zrobienie tego "as a service" oznaczałoby abonament na utrzymanie.Po drugie, to totalnie nieopłacalne finansowo (liczba roboczogodzin do potencjalnych zysków)
Pytanko takie - czy nie dałoby na tym twoim serwisie wygenerować połączenia ze Stravą po uwierzytelnieniu i zassać ślady stamtąd, nałożyć na mape gmin i potem jeszcze to wyeksportować do plików gpx?
Jak dla mnie wystarcza mapka do ładowania śladów i zliczania gmin.
Cytat: Cokeman w 27 Lip 2020, 13:16Jak dla mnie wystarcza mapka do ładowania śladów i zliczania gmin. Chyba musisz sprecyzować co chciałbyś uzyskać - bo ja też mam trochę skryptów, które potrafią różne rzeczy - np. prawie skończony generator filmiku z zaliczania gmin - rysujący ślady i "zapalający" gminy. Prawie skończony bo zaciąłem się na odwzorowaniu śladów na podkład, który chciałem mieć "ładny", tj. nie z typowych map OSM czy google. Ktoś wrzucał tutaj coś podobnego ale chyba robione ręcznie.https://youtu.be/1jEpu5815lQ
Jak dla mnie wystarcza mapka do ładowania śladów i zliczania gmin. https://photo.globalbus.info/jakagmina#6/52.019/19.127
Cytat: WujTom w 28 Cze 2021, 09:41Taka zabawa ciśnie się na usta - "Zalicz ulicę", Ty miałbyś już sporo w temacie zrobione.
Robiłem kiedyś u siebie https://byczys.cc/tyskie-ulice/
Rejestruję wszystkie przejazdy, dzięki czemu znam aktualny przebiegu poszczególnych rowerów, oraz podzespołów, jak napęd, opony itp.
Bo licznik do miejskiej jazdy jest zbędny. To fobia rejestrowania każdego przejechanego kilometra. Przecież korzystając z roweru użytkowo nie jest ważny ani dystans ani średnia. Ale w podświadomości mam, że jazda bez licznika, to jazda zepsutym rowerem. Presja na psychikę, nic więcej. A tu okazuje się, że może być jeszcze gorzej
Te główne tak ale tam są jeszcze setki malutkich uliczek. Może kiedyś?
No ale czym to się różni od statshunters?
i podczas planowania widać co i jak:
Cytat: zly-sze w 20 Lip 2023, 12:22i podczas planowania widać co i jak:Puszcza Notecka jaka mała się wydaje na tej mapie
Cytat: bzyk69 w 20 Lip 2023, 12:14No ale czym to się różni od statshunters?Nie znam statshunters. Z tego co się zorientowałem, to coś takiego jak squadrats.
Cytat: TripRider w 20 Lip 2023, 12:31Cytat: bzyk69 w 20 Lip 2023, 12:14No ale czym to się różni od statshunters?Nie znam statshunters. Z tego co się zorientowałem, to coś takiego jak squadrats.Idea jest podobna,
@TripRider: dziękuję za szczegółowe wyjasnienie Wandrera. Z tego co widzę, to większy nacisk jest tam położony na eksplorację samych ulic/ścieżek zamiast kwadratów.
squadrats ma czkawkę - nie przy wszystkich, ale kilka procent tras mu się nie podoba. I nie widzę tam bardzo opcji jak by to ręcznie poprawić.