...Chyba nie znajdę odpowiedniego rozwiązania, dość szerokich i uniwersalnych przełożeń napedu, współpracujących z klamkomanetkami STI...
Cytat: mru w 10 Lut 2019, 19:12...Chyba nie znajdę odpowiedniego rozwiązania, dość szerokich i uniwersalnych przełożeń napedu, współpracujących z klamkomanetkami STI...A jaki napęd/przełożenia chciałbyś mieć? Klamkomanetki nie ograniczają Cię jedynie do korby i kasety szosowej.
OK, dziękuję. Na razie muszę zawiesić ten wątek a właściwie myśl o baranku. Chyba nie znajdę odpowiedniego rozwiązania, dość szerokich i uniwersalnych przełożeń napedu, współpracujących z klamkomanetkami STI.
Cytat: mru w 10 Lut 2019, 19:12OK, dziękuję. Na razie muszę zawiesić ten wątek a właściwie myśl o baranku. Chyba nie znajdę odpowiedniego rozwiązania, dość szerokich i uniwersalnych przełożeń napedu, współpracujących z klamkomanetkami STI. Nie bój nic, przerabiałem temat zeszłej wiosny i jest rozwiązanie. Klamkomanetki Tiagra ST4603 3x10 (wersja starsza, nowa 4703 ma już inny uciąg linki)Przednia przerzutka TIAGRA FD-4603 3x10 (przerzutki z grup MTB *nie* będą działać, sprawdzałem)Korba Deore FC-T6010 48-36-26T 10s (myślę, że XT też może działać. Na początku chciałem wstawić 42-32-24, ale podobno nie działa już z klamkomanetkami Tiagry, nie sprawdzałem jednak)Tylna przerzutka Shimano Deore XT RD-M771 SGS 9rz (stara przerzutka 9 rzędowa jest kompatybilna z w/w klamkomanetkami przy kasecie 10 rz.)Kaseta Shimano Deore CS-HG50 11-36T 10rz. (myślę, że inne kasety z grup MTB również będą pasować)Łańcuch: Deore 10 rzDruga alternatywa to barendy. Osobiście nie napawają mnie one pewnością co do solidności wykonania, bo łatwo o ich wyłamanie przy przewróceniu roweru a na dodatek łatwo uderzyć w nie kolanem. Ponadto, są mało praktyczne jeśli często zmieniasz biegi, choć mówią, że podobno można się przyzwyczaić.Jeśli składasz rower, to jeszcze kolejną alternatywą 'zmiękczenia' napędu jest kupić rower z 26'' kołami. Poza tym 26 calowe koła wyglądają kozacko...edycja: na powyższym patencie z Tiagrą przejechałem już ok 5000 kilometrów, jak dotąd wszystko działa.
Inna opcja to napęd 2x10 z korbą 40/28t jeśli nie potrzebujesz ciężkich przełożeń. Rozwiązanie takie lansował PABLO z forum i wszystko działało bardzo sprawnie.
Wiem, że napędy Srama można podobnie łączyć, tj. przerzutki tylne MTB są kompatybilne z klamkomanetkami szosowymi. Możesz więc złożyć napęd 2x10/11s z szeroką kasetą.