Autor Wątek: Czy do sztycy karbonowej można zamocować cięższą torbę podsiodłową?  (Przeczytany 5711 razy)

Offline Mężczyzna siwusek198

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 28.01.2019
Hej

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat obciążania siodełka oraz sztycy karbonowej torbami podsiodłowymi. Czy na sztyce z karbonu można zamontować torbę (pojemność 10 - 15 kg) czy takie kombinacje skończą się uszkodzeniem lub zniszczeniem sztycy?? Jakie są wasze opinie oraz doświadczenia?? Mam sztyce karbonową w swoim rowerze szosowym i w najbliższym czasie zamierzam zaopatrzyć się w torbę podsiodłową więc zastanawiam się czy nie będę zmuszony zainwestować również w sztyce z alu.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Na sztycy siedzi dupa i jej kg są ważne.
Ja stosowałem dużą torbę ale starałem się tam ciuchy wozić choć na sam dół/przy sztycy miałem narzędzia i dętki. 5/7 kg nie powinno być problemem.
No i trochę ważę ...te 85 kg.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Rozrysuj sobie wektory obciążeń. Jakoś nie wydaj mi się, żeby miały się pojawiać siły działające w niekorzystnych kierunkach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
Waga własna 95 kg + ca 5 kg w torbie i sztyca cała.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
10-15kg to takich podsiodłówek raczej nie ma, nawet jak największe podsiodłówki naładujesz na full to wychodzi może 6-7kg. Też nie do końca można tu porównywać to z wagą jeźdźca, bo waga rowerzysty działa na sztycę inną dźwignią niż waga podsiodłówki. Ale przy typowym ciężarze właśnie w okolicach 7kg nie powinno być problemów.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Pewnie o litry chodzi, bo przed liczbą jest słowo "pojemność".

Podsiodłówki są zwykle przypinane do prętów siodełka i o jego wytrzymałości też można pomyśleć, bo chyba częściej się łamią niż sztyce.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Wyjątek stanowią torby podsiodlowe montowane na pałąkach, jak np. BuraBura od Speca. W tym wypadku producent odradza używanie tych mocowań na karbonowych sztycach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum