Autor Wątek: Nordkapp 2018  (Przeczytany 4645 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Nordkapp 2018
« 24 Sty 2019, 19:00 »
Wracając do kwestii nazw miejscowych to brzmią one bardzo swojsko i doskonale nadają się do oparcia o nie narracji  :-[ Często są też w trzech językach i w każdym brzmią (wyglądają) całkiem inaczej. Zresztą i fiński i lapoński to ciekawa sprawa bo nie należą do grupy języków indoeuropejskich co widać i czuć przy próbie poskładania głosek.
Co jeszcze typowe. To miejscowości do których prowadziły te drogowskazy były mniejsze niż liczba literek w nazwie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 24 Sty 2019, 20:39 »
Kolcowane gumy.

gniazdka nawet były na parkingu koło kościoła,ale chyba bez prądu:

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Sty 2019, 17:44 »
Bo to do grzałek samochodowych w blok silnika. Raczej na sezon zimowy ;)

My home is where my bike is.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 25 Sty 2019, 17:47 »
Bo to do grzałek samochodowych w blok silnika. Raczej na sezon zimowy ;)

Też tak wywnioskowałem,ale się nie wychylałem ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

« 26 Sty 2019, 00:21 »
Akurat. Tak Ci wtedy dupsko przemokło i przemarzło, że namawiałeś mnie, aby iść do księdza żebrać o pozwolenie na nocleg, mimo, że obok piękny i równy cmentarz był do rozłożenia namiotów.
Na koniec pogodziła nas tęcza na żwirowisku. Piękna była. Ale lunęło solidnie trzeba przyznać. To wtedy było jak parówkę z mielonym  reniferem, mikołajem i saniami próbowałem zjeść (jedyna żywność, której nie przyswoiłem na tym wyjeździe).
I ten gość z Heimatu w sklepie. Fajny nocleg.

« 7 Lut 2019, 16:19 »
Zapraszam do lektury części 4. Tym razem dojeżdżamy do Nordkappu, przestaje padać deszcz, Kamil psuje mój rower i psuje się kolano. Ale jest super.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lut 2019, 19:58 »
Gratulacje zdobycia Nordkappu, to miejsce ma masę uroku, a końcówka taka, że od diabła wysiłku kosztuje, kto był ten wie, na ostatnich 50km to z 1000m w pionie jest i to ostrych ścian.

Po Waszej wyprawie widzę, że termin czerwcowy to jednak słaby pomysł na te rejony, po prostu za wcześnie, pogodę mieliście bardzo wymagającą, a to jednak znacznie utrudnia podróżowanie, też i zmniejsza przyjemność z jazdy. Lipiec czy nawet sierpień są jednak sporo pewniejsze, ja w 2017 trafiłem w tym rejonie na eleganckie warunki, pełna lampa na Przylądku i z Alty jechałem już na raz, bez noclegów, co w złych warunkach byłoby trudne do zrobienia. W 2018 na wyścigu też były sensowne warunki, tyle że zimno, ale to już prawie połowa sierpnia była.

Co do kempingu - to średnio trafiliście, w Honningsvag jest duże schronisko z całkiem przystępnymi cenami jak na norweskie warunki (poniżej 200zł), do tego prowadzone przez polski personel, komfort nieporównywalny z ciasnym domkiem. A te rzeźby na Nordkappie - to nie mają związku z mitologią nordycką, tylko to taki dość dziwny projekt Dzieci Świata wykonany przez siódemkę dzieci z różnych miejsc świata, tak jak one widziały symbolikę przyjaźni i pokoju na Ziemi.
http://www.sanantoniopeace.center/mondays-monument-children-of-the-world-nordkapp-norway/

« 7 Lut 2019, 20:56 »
A te rzeźby na Nordkappie - to nie mają związku z mitologią nordycką, tylko to taki dość dziwny projekt Dzieci Świata wykonany przez siódemkę dzieci z różnych miejsc świata, tak jak one widziały symbolikę przyjaźni i pokoju na Ziemi.
Dzięki. Bo właściwie to mocno się zastanawiałem co one symbolizują. Jednak jakoś nigdy nie porzebałem za tym i tak sobie "wykombinowałem" tą mitologię. Tak więc dziękuję za informacje.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 7 Lut 2019, 21:28 »
Pozostaje pogratulować zdobycia Nordkappu  :) i miło, że zostawiliście tam naszą forumową nalepkę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum