Autor Wątek: Pęknięcie czy nie pęknięcie?  (Przeczytany 6237 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Pęknięcie czy nie pęknięcie?
« 22 Gru 2018, 15:15 »
Siema, właśnie kupiłem na allegro używany rower przełajowy, na wylajtowanej aluminiowej ramie. Takie coś przy główce ramy, z prawej strony, znalazłem:

Czy to rysa na lakierze, czy też pęknięta rama - jakiś pomysł, jak to sprawdzić? Zostawić sobie ten rower, czy odsyłać w ramach reklamacji?

Dodam, że kupiony na licytacji - mega tanio go dostałem - więc szkoda by było niepotrzebnie go zwracać.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2018, 15:26 Rolf »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Pęknięcie czy nie pęknięcie?
« 22 Gru 2018, 15:42 »
Do znajomego jubilera ktoś kiedyś przyniósł sztabkę złota z zamiarem jest sprzedania. Jubiler powiedział, że nie ma pewności czy cała jest ze złota (bo podobno można uzyskać identyczną wagę przy pomocy tańszych metali), więc kupi ją, jeśli po przecięciu okaże się złota. Miał nawet przygotowaną odpowiednią umowę, którą mieli podpisać, bo dość często trafiają się takie sytuacje. Klient się nie zgodził.

Tutaj można spróbować się dogadać w ten sposób z poprzednim właścicielem ramy, chociaż też mało prawdopodobne, by się zgodził na zdjęcie lakieru w tym miejscu. No ale można spróbować.

Tak czy siak, wydaje mi się, że należałoby to wyjaśnić, bo szkoda zębów.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 22 Gru 2018, 16:46 »
To się sprawdza na naftę:
- lekko rozprowadzasz naftą po powierzchni, jeżeli jest pęknięcie zobaczysz suchą rysę na powierzchni (a zapewne i zobaczysz naftę w środku ramy, jeżeli są dziury w rurze sterowej)
- w razie problemów interpretacyjnych posypije sie kredą - z pęknięcia nafta wypełznie i zwilży kredę, a z rysy nie

Z braku nafty możesz uzyć WD40.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 22 Gru 2018, 17:21 »
Widać że jest poruszane przy sprawie być może po skoku.... Jeśli tanio kupione to jest kasa na spawanie...  ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Gru 2018, 18:07 »
Widać że jest poruszane przy sprawie być może po skoku.... Jeśli tanio kupione to jest kasa na spawanie...  ;)

Spawanie wylajtowanych ram aluminiowych to już jest wyższa półka jazdy, to już zrobi jedynie bardzo dobry fachowiec. Jak rzeczywiście będzie coś poważniejszego to najlepiej wycofać się z transakcji jeśli się da, a nie bujać się z tym i próbowac naprawiać.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 22 Gru 2018, 19:29 »

..... + odpuszczanie i malowanie.

"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 22 Gru 2018, 19:54 »
No fakt i cały czas wsluchiwanie się czy coś nie zgrzypi i nie pęknie koło nowego spawu... A stopy alu są rozmaite

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 22 Gru 2018, 20:54 »
Spytaj się Oszej-a On Ci powie jak jazda z takimi rysami się kończy :( ::)
Z powrotem do gościa zwrot kasy i temat z głowy.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 22 Gru 2018, 21:25 »
Nie jest to pęknięcie, nieniszczące badanie wykonane przez Podjazdy mnie upewnia. Jezeli chce zdublować badanie, może zrobić to co sugeruje MCsubi. Moze też sprawdzić to w zakladzie spawalniczym tam mają (powinni mieć) chemie do spradzania szczelności spoin. Ale uważam ze to zbędne.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 23 Gru 2018, 18:00 »
Do znajomego jubilera ktoś kiedyś przyniósł sztabkę złota z zamiarem jest sprzedania. Jubiler powiedział, że nie ma pewności czy cała jest ze złota (bo podobno można uzyskać identyczną wagę przy pomocy tańszych metali), więc kupi ją, jeśli po przecięciu okaże się złota. Miał nawet przygotowaną odpowiednią umowę, którą mieli podpisać, bo dość często trafiają się takie sytuacje. Klient się nie zgodził.

Trochę nie rozumiem, co ta umowa by pomogła? Przecież jeśli kupiłby złoto, przeciął i okazało by się, że to podróbka, to przecież i tak miałby pełne prawo do zerwania umowy - jeśli na umowie kupna sprzedaży byłoby, że to złoto.

Tak samo ja mogę reklamować, czy założyć sprawę w sądzie, jeśli kupiony towar jest niesprawny... Jedyny problem jest taki, że przelew już zrobiony :D

To się sprawdza na naftę:
- lekko rozprowadzasz naftą po powierzchni, jeżeli jest pęknięcie zobaczysz suchą rysę na powierzchni (a zapewne i zobaczysz naftę w środku ramy, jeżeli są dziury w rurze sterowej)
- w razie problemów interpretacyjnych posypije sie kredą - z pęknięcia nafta wypełznie i zwilży kredę, a z rysy nie

Z braku nafty możesz uzyć WD40.

Nie do końca rozumiem - chodzi o to, że te środki są na tyle "penetracyjne", że wejdą do środka, jeśli to rysa?

A tak w ogóle - to chyba niepotrzebnie panikuję. Ten lakier jakiś taki chu... niezbyt trwały w tym miejscu jest - właśnie zrobiłem obok kilka "dużo groźniejszych pęknięć"... Paznokciem. Jak plastelina się zachowuje.

A rower to ten, nie wygląda na katowany:
https://allegro.pl/stevens-super-prestige-przelajowy-licytacja-i7717557788.html

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Gru 2018, 18:03 »
Najpierw narobiłeś paniki, a teraz na wszystkich nakrzyczałeś. Święta idą, zrelaksuj się  :D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 23 Gru 2018, 18:55 »

Tutaj można spróbować się dogadać w ten sposób z poprzednim właścicielem ramy, chociaż też mało prawdopodobne, by się zgodził na zdjęcie lakieru w tym miejscu. No ale można spróbować.

Tak czy siak, wydaje mi się, że należałoby to wyjaśnić, bo szkoda zębów.
Każda rama kiedyś pęknie ;)
Mnie jednak zastanawia, które metale tańsze od złota są od niego "cięższe"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Gru 2018, 19:23 »
Mnie jednak zastanawia, które metale tańsze od złota są od niego "cięższe"
A po ile chodzi iryd i osm? Te są "cięższe Wolfram też jest w okolicy. Pewnie jest tańszy bo stanowił często rdzeń p.panc. pocisków podkalibrowych zanim wyparły go związki uranu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 23 Gru 2018, 20:29 »
Elektroda wolframowa 98% (TIG) 175x1.0 ok.2zł w detalu szt.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 23 Gru 2018, 21:25 »
No i kask ;) tak w razie W.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum