To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Podział jest doprecyzowany w Regulaminie:- długa to taka, na której czas przejazdu zwycięzcy to minimum 10h lub zadeklarowana trasa minimum 200km (zgłoszona i zweryfikowana);- krótka - czas przejazdu zwycięzcy krótszy niż 10h i dystans krótszy niż 200km.
Np ostatniego Harpa można by traktować jako trasę krótką, Bronek przejechał poniżej 10h
1. Nie jestem przekonany czy obniżenie do 45 punktów wyniku tras Aspirantom nie przełoży się na bycie wiecznym aspirantem. Tu raczej karzemy organizatorów niż zawodników którzy chcieliby zdobyć 50 pkt małym wysiłkiem. Czy naprawdę problem występuje, czy są to rozważania raczej teoretyczne?
Tutaj problem dotyczy wyłącznie tych tras, które odbywają się w jednym terminie, a idea jest taka aby w jednym terminie była tylko jedna trasa o wadze 100 lub 50.
Moja propozycja jest taka, że jeżeli w jednym terminie jest kilka imprez w Aspirantach to 50 dostaje ta z wyższą frekwencją, a pozostałe mają 45. Oczywiście sytuacja tras "krótkich", jeżeli jest trasa długa, jest jasna i tutaj na pewno warto wprowadzić te 45 za drugą trasę.
Proponuję jednak ograniczyć liczbę punktów do 45 tylko w sytuacji, jeśli na danych zawodach obok trasy za 100pkt jest też trasa krótka zgłoszona do Pucharu . Mały cel zostanie osiągnięty -brak pokusy zarobienia "łatwych" punktów na trasie nieobsadzonej przez czołówkę. Proponuję nie ruszać imprez w randze Aspiranta nawet jeśli odbywa się w tym samym terminie inna impreza pucharowa.
Cytat: theli w 4 Gru 2018, 23:03Proponuję jednak ograniczyć liczbę punktów do 45 tylko w sytuacji, jeśli na danych zawodach obok trasy za 100pkt jest też trasa krótka zgłoszona do Pucharu . Mały cel zostanie osiągnięty -brak pokusy zarobienia "łatwych" punktów na trasie nieobsadzonej przez czołówkę. Proponuję nie ruszać imprez w randze Aspiranta nawet jeśli odbywa się w tym samym terminie inna impreza pucharowa.Masz mój głos na tą propozycję.
W propozycjach na 2019 interesująco wygląda 25 maja bo zgłoszonych mamy 5 imprez, 3 z trasami rowerowymi. Jak zaczniemy tym nowym imprezom na dzień dobry dawać max45, to nikt tam nie pojedzie i już po zawodach.