Autor Wątek: hamulec tarczowy mechaniczny który?  (Przeczytany 57626 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
najważniejsze pytanie, jaki twój urząd celny? Zabrze i Przemyśl są mocno posrane. No i jaka metoda wysyłki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Tyle co ja tam kupuję to mi rybka. Jak już coś muszę kupić to kalkuluję z vatem i już.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• blog podróżniczy
Wspomniałem o Przemyślu, bo ten urząd jest na tyle specyficzny, że VAT nie jest nawet zbyt istotny. Dla importowanego towaru wymagają przedstawienia certyfikatów CE itd. Więc często kończy się to odesłaniem paczki z powrotem do Chin.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czyli jakieś ryzyko jest.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
A nie ma przypadkiem kwoty wolnej od cła? Jakoś koło 600zł jak mnie pamięć nie myli?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Cło cłem, ale my tu głównie o VAT.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Podatki płaciłem tylko raz, gdy kurierem szła do mnie maszyna do szycia z aliexpress. Chińczyk i tak wpisał odpowiednią wartość, więc aż tak nie bolało. Na ten moment paczki dalej przychodzą bez przykrych niespidzianek.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Zobaczymy, zamówiłem głowicę do statywu :)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ja tam się nie znam za wiele..ale ponoć przy zamówieniach wysyłkowych nie ma kwoty minimalnej tj. zwolnienej z myta.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Ja też ostatnio dostałem dwie paczki do 30$ i spoko nic nie przyszło.Biedaki z aledrogo mieszają bo im mało ::) i dlatego jest taki dym z aliexpres :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Ja parę miesięcy temu kupowałem z Chin, co prawda z banggood a nie z ali, za kwotę ok. 150zł - nie było ani cła ani vatu.
Co do cła, to tak, jest to chyba 150euro czyli wyjdzie ok 600pln, jak ktoś pisał, ale VAT to bardziej skomplikowana sprawa - graniczną kwotą jest chyba 22euro, chyba, że jest "gift", to wtedy 45euro (kwoty do sprawdzenia). Nie wiem, niestety, jakie są kryteria oceny przez urzędników czy dana przesyłka jest prezentem, czy też nie :) Ta aukcja akurat jest mocno zbliżona do kwoty granicznej.

Ale jeszcze na zasadnicze pytanie nikt nie odpowiedział - czy to podróby, czy oryginały?
Na ebay'u za komplet też raczej bliżej $100... więc różnica w cenie spora. A w dobie wojny handlowej pomiędzy Chinami i USA to raczej podejrzane... ;)

• blog podróżniczy
Ale jeszcze na zasadnicze pytanie nikt nie odpowiedział - czy to podróby, czy oryginały?
Na ebay'u za komplet też raczej bliżej $100... więc różnica w cenie spora. A w dobie wojny handlowej pomiędzy Chinami i USA to raczej podejrzane... ;)
Avidy BB7 MTN kupowałem w Chinach lata temu (2015?). Za komplet zacisków cena była lekko śmieszna, bo około 30 kilku dolarów. Miałem obok używany oryginał, były identyczne (na zewnątrz i w środku).

Są podróby, owszem, ale one są tańsze od oryginałów. Różnią się wyraźnie na zdjęciu, inne plastiki, inna konstrukcja dźwigni.

Co do celnego, limity 22/45 nie obowiązują przy zamówieniach wysyłkowych, te są od kwoty 0 euro. Tyle, że zajmowanie się pierdołami za parę dolarów jest dla urzędu celnego nieopłacalne. Bardziej pewnym VATu można być, gdy zamawia się elektronikę w stylu telefonu, obiektywu i przesyłany jest on tradycyjną drogą pocztową. Są też mniej standardowe metody przesyłek, np radio do samochodu dla ojca, chińczyk wysłał z magazynu w Słubicach, ekspresowa dostawa :D
Na tyle śmiecia co ja kupuję za granicą, to cło miałem naliczone całe 3 pamiętne razy. Zamawiam obecnie ze 100 paczek na rok, co od pierwszego zamówienia na ebay w 2006 daje naprawdę śmieszną statystykę.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Aż tyle nie zamawiam, na prawie 200 zamówień od 2013 roku nie czepiali się ani razu. Ostatni zakup - kamerka, była wysyłana z Niemiec.

Dwa zakupy z Japonii - dwa wezwania ;)

• blog podróżniczy
Dwa zakupy z Japonii - dwa wezwania
Tak, 2 z 3 moich wpadek to właśnie Japonia. Choć to były takie okazje, że nawet z VAT było taniej niż u nas.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
przeglądając ofertę hamulców TRP natknąłem się  o takim symbolu: TRP HY/RD
czyli na stronie producenta:
https://www.trpcycling.com/product/hyrd/

sam zacisk jest hydrauliczny, a  reszta zostaje mechaniczna taka jak jest.
Czy ktoś z Was używa i może się wypowiedzieć na temat tego rozwiązania?

poza tym tylko firma TRP robi takie rozwiązanie?
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2018, 08:49 EASYRIDER77 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum