Autor Wątek: hamulec tarczowy mechaniczny który?  (Przeczytany 57625 razy)

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Średni, używam od lat bb7  i tych z czasów jeszcze jednoelementowego korpusu i tych skręcanych.
Nie widzę jakiegoś wielkiego problemu, choć prawda - lekko jak lody z kremem nie ma. Problemem to była bb5, która chyba nigdy tak naprawdę nie powinna ujrzeć światła dziennego :)

Trzy rzeczy jakich mnie nauczyły mechaniki przez lata (ale równocześnie uzywam tez hydrauliki):
- bardzo dobre ustawienie (w mtb jeszcze odpowiednia klamka daje mega moc)
- czyste pancerze i linki, dobry zestaw
- klocki hamulcowe (używam od lat "metalowych")

A tak po za tym czy TRP czy bb7 - oba dobre na nasze zwykłe używanie ;)

ps: żeby nie było, bardzo lubię bb7 ale to czego od lat nie cierpię w nich to wymiana klocków - ta cholerna blaszka od góry i ta sprężynka odpychająca klocki od siebie :D

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Tak jak piszesz blaszka potrafi być upierdliwa(jeden komplet bb7 też mam z sentymentu zostawiony) ;D i trzeba uważać podczas np.czyszczenia wewnątrz zacisku bez klocków bo gdy pokręcimy czarnym kółeczkiem to potrafi wyskoczyć kółko odpychające klocek w środku zacisku  poprostu potrafi się wykręcić,a potem jak nie wejdzie to trzeba cały zacisk rozebrać.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Przyznam, że klocki (metaliczne) zmieniam raz na dwa lata i wtedy po prostu rozbieram cały zacisk, czyszczę, smaruję  - między innymi za to lubię mechaniki na co dzień - za tą możliwość zabawy samemu w (miarę czysty) serwis ;)

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
To tak przy okazji się zapytam, czy klocki mechaniczne zawsze są takie głośne? Ja mam bb7 i piszczą strasznie, szczególnie na mokrym. Może to też zależy od tarczy?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziękuję Panowie. Ja już wiem czego chcę. Teraz popatrzę jeszcze czy te co mam jakoś podziałają, a jak nie to wybiorę TRP.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
To tak przy okazji się zapytam, czy klocki mechaniczne zawsze są takie głośne? Ja mam bb7 i piszczą strasznie, szczególnie na mokrym. Może to też zależy od tarczy?
Mi wyją jak są krzywo ustawione, albo jak tarcza zbliża się do swojego kresu.

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

czy wystarczy wymienić tylko zacisk? Czy tarcze również trzeba jako zestaw z zaciskiem?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jak masz dobre tarcze,mogą zostać.

Offline EASYRIDER77

dobre w sensie proste i nie zużyte?

dziękuję

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Tak

Offline średni

No i pamiętaj że klocki hamulcowe do TRP to pasują zamiennie te z Shimano ;).Ja używam tych,ale każdy ma swoje ulubione ;)

https://www.cyklomania.pl/jagwire-okladziny-shimano-lx-deore-alivio-dca016,id7233.html

"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Dolicz 4,7 % cła + 23 % Vatu
Nie sądzę żeby to przeszło bez tych opłat.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline średni

Myślę że przejdzie bez dodatkowych opłat,chińczyk napewno zadeklaruje niższą kwotę ;)
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ostatnio miałem trzy paczki, odpowiednio 20, 27 i 52 euro. Na wszystkie dostałem wezwania do złożenia deklaracji, najniższa przeszła, pozostał dwie zostały oclone. Kumpel też coś zamawiał i też mu wysłali pisemka. Można kombinować i deklarować niższe kwoty ale trzeba by "fałszować" screeny z płatności bankowych. Ewentualnie można szukać chińczyków, którzy mają składy magazynowe w UE. Od dawna chodziły słuchy, że MF ma się wziąć za zakupy na aliexpress i chyba coś się dzieje. Najgorsze jest to, że przy zamówieniach wysyłkowych opłatom podlega każde zamówienie, bez względu na wartość. Póki co wygląda na to, że jakieś pierdoły puszczają, ale nie wiadomo jak długo. Generalnie MF ma 5 lat na upomnienie się o vacik.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum