@cyniczny, nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale w OSM AND (wersja płatna) jest funkcja "Włączanie ekranu", która umożliwia jazdę z wyłączonym ekranem, ale odpowiednio wcześnie (można wybrać czas) wybudza ekran i nawigacja powiadamia o przewidywanym manewrze (W Locusie też tak jest). Działa to całkiem dobrze
wg. mnie mapy.cz i maps.me wykrzystują te same mapy bo jest to openstreetmap różni się tylko aplikacją
@qbotcenko Sam bluźnisz i głupoty piszesz bo nie masz wiedzy.
mapy.cz - prowadzi po trasie którą sobie wyrysujesz wcześniej poprzez stronę internetową www.mapy.cz (lub na smartfonie) i potem zsynchronizujesz z smartfonem.
@cynicznyDziwne, u mnie Osmand wybudza ekran przed skrętem, a później ponownie wyłącza ekran do następnego skrętu.
Natomiast trzeba przyznać że gada o każdym zakręcie więc warto mieć precyzyjny gps czyli smartfon powinien być najlepiej na ... plecach bo wtedy nie ma styczności z metalem roweru i prowadzi co do metra bez odchyłek gps.
gada tylko na skrętach w prawo lewo jak odbijasz w inną drogę czyli zjedżasz z obecnej, jak jest łuk czy coś podobnego ale ta sama droga to nie gada. Przecież tak zachowuje się każda nawigacja.
Czy ktoś ma lepsze narzędzie do nawigacji, fajniejsze w obsłudze?
Nie robiłem na mapy.cz natomiast sprawdziłem na Locusie i tam strzałka pokazuje lekki skręt w prawo natomiast w Osmand dzida prosto.
Zapis śladu jest fajny w mapy.cz bo potem możesz linka wygenerować i komuś pokazać np. wygląda to tak (przykładowo moja trasa Zakopane-Hel): https://en.mapy.cz/s/2WepI .
Ciekawa wskazówka. Ja mam inne pytanie jak ręcznie poprowadzić trasę. Wiem że w pewnym miejscu jest przecinka gdzie można przejechać ale planer na siłe robi okrążenie.
8850 , mam prośbę nie jestem specjalnie obeznany z komputerem , umiem wyznaczyć trasę na mapa cz. ale nie wiem kompletnie jak ją zaimportować do smartfona i ją tam użytkować . Możesz mi to łopatologicznie krok po kroku wyjaśnić ? .