Autor Wątek: Jak zmyć resztki kleju dwuskładnikowego z gwintu?  (Przeczytany 12499 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Czy da się pozbyć resztek kleju dwuskładnikowego do metalu? Mam upaprany takim klejem gwint i nie ma jak zeskrobać... Da się to jakoś rozpuścić?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jeśli to prawdziwy klej epoksydowy, nie ruszy go nic dostępnego na rynku konsumenckim. Podgrzać palnikiem i zeskrobać szczotą drucianą.
Jesli to jednak jakieś guano, to próbuj acetonem (tani zmywacz do paznokci, rozpuszczalnik nitro).

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Kleje epoksydowe na ogół dobrze dają się obrabiać mechanicznie. Na dobrze dostępnych powierzchniach np. pilnikiem, papierem/płótnem ściernym. Powierzchnie gwintu można poprawić, w zależności od tego, czy to gwint wewnętrzny, czy zewnętrzny, gwintownikiem lub narzynką.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
gwintownikiem lub narzynką.
Polecam. Ja podobny problem rozwiązałem gwintownikiem. Metal przetrwał a epoksyd dał się wyciąć, chociaż to nie było tak, ze cały gwint był zapaćkany klejem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Rolf

Gwint zewnętrzny... A klej prawdziwie epoksy, 17 euro dałem ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
17 euro dałem

Nawet klej za 17 euro nie wytrzyma podgrzania nad kuchenką :) Zrób jak radził @MCsubi

Podgrzać palnikiem i zeskrobać szczotą drucianą.

Czasem obejdzie się bez szczotki drucianej... jakimś drutem/śrubokrętem poskrobiesz i odpadnie

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Jeżeli gwint jest blisko gumy (dętka-wentyl) lub blisko lakieru, z ogniem bym nie próbował.
Maper podal jedyny skuteczny sposob nawet na epoksyd za 17euro  :).
Cedzisz konkretne wiadomości gdzie ten gwint ;)

Offline Mężczyzna Rolf

W pedale. Gwint korby wyleciał, to na wyprawie pedała przykleiliśmy. Trzy dni przejechał i wypadł znowu... Fajnie było by pedałka odzyskać, bo nówka sztuka, tylko brudny z kleju ;) To spróbuję z palnikiem.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Nie idż tą drogą bo rozhartujesz oś !! szczotka druciana i .... albo wkręć w inną np starą korbę

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
W pedale.

O to faktycznie zastosowanie narzynki w tym przypadku jest mało realne z tego powodu, że jest to specjalistyczny gwint i znalezienie do niego narzynki mogłoby być trudne, a koszt zakupu być może przekroczyłby wartość pedałów.

Nie idż tą drogą bo rozhartujesz oś !! szczotka druciana i .... albo wkręć w inną np starą korbę

Jeśli tylko nie będzie użyty do podgrzania palnik do spawania, to stalowa oś raczej nie powinna się rozhartować. To nie te temperatury. Bałbym się raczej o to, co po podgrzaniu zostanie ze smaru w łożysku.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Heh smar możesz wymienić a podgrzanie o 270 st już powoduje rozhartowanie ... wcale nie musi być czerwony metal ...albo rozbierz go na czynniki pierwsze

Offline Mężczyzna Rolf

Pozostaje zatem kupić nowy pedał :P

Offline Mężczyzna MCsubi

Temp. mięknięcia zywicy epoksydowej 70C, temp. kroplenia dobrego smaru 180C, temp.  odpuszczania osi pedału 400C.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Temp. mięknięcia zywicy epoksydowej 70C,
Zatem na mocnym słońcu zamiast epoksydu mamy żywicę?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

To znaczy,że po obciążeniu konstrukcja kompozytowa trwale się odkształci. Oczywiście to nie blacha i nie osiągnie takiej temperatury od słońca, ale obręcze kompozytowe już łatwo od hamowania zniszczyć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum