Z doświadczenia moge powiedziec,że dzieciaki wola manetki obrotowe.
Kurcze, coś mi się pomyliło i okazało się, że te deorki to są jednak do 9 rzędowej kasety.
Cytat: MCsubi w 21 Cze 2018, 13:39Z doświadczenia moge powiedziec,że dzieciaki wola manetki obrotowe.Mam dokładnie odwrotne doświadczenia.
Cytat: chorowitek w 21 Cze 2018, 11:42Kurcze, coś mi się pomyliło i okazało się, że te deorki to są jednak do 9 rzędowej kasety.Będą dwa "puste biegi", ale pewnie będzie działać. Można też przepleść koło na piastę dziewiątkową (chyba, że teraz jest, a kaseta ma podkładkę - sprawdź).Mam chyba gdzieś klamkomanetki 3x7, ale klamki są pod canti. Jakie masz hamulce?
Padła mi manetka przednia Alivio dla 3 rzędowej korby (cały napęd jest 3x9). ... zakupiłem nową Acerę również z 3 stopniami przełożeń.
wygląda jakby uciąg linki był inny,
A co zrobiłem? Jeszcze raz to rozkręciłem i ustawiłem na nowo, więc prawdopodobnie to właśnie ustawienie przerzutki na ramie było złe.
Gdzie mogę znaleźć info o uciągu przerzutek i manetek różnego rodzaju?
Tu pojawia się pytanie czy nie dało by rady z tyłu założyć większej kasety i jakiejś przerzutki MTB tak aby zamknąć się na kasecie 11-42. Spowodowane to jet tym że jestem słaby na podjazdach i chwiałbym trochę sobie "ułatwić" podjazdy.
A 10x nie wejdzie na bębenek 9X.
.... Przy 11 jest problem, bo wymaga "dostosowanego" bębenka.
podkładka w bębenku pod 11 jest wtedy, gdy montujesz tam kasetę 9 lub 10. Jak nie masz teraz podkładki, to raczej 11 tam nie wciśniesz.
To zależy od piasty.Sprawdź jaki rozstaw śrub jest na korbie,może pójdzie zrobić myk z blatami i już będzie dobrze.Przy kasecie 11-42 też zależy jakie blaty z przodu bo wtedy zostanie Ci tylko przerzutka XT lub Sram ze względu na długi wózek.Shimano pod 11-ka SLX ma tylko średni wózek,bynajmniej nie znalazłem z długim mowa o 2x11.Albo wymiana na nowy napęd tak jak pisał Globalbus.Jakie masz zaciski do tych hampli,bo te klamki co podlinkowałeś to są tak brzydkie że zgroza cały czar pryska.
zostanie Ci tylko przerzutka XT lub Sram ze względu na długi wózek.Shimano pod 11-ka SLX ma tylko średni wózek,bynajmniej nie znalazłem z długim mowa o 2x11
Jeżdżę Multiplą więc uwierz że wygląd mi nie przeszkadza
Cytat: średni w 20 Lip 2018, 23:04zostanie Ci tylko przerzutka XT lub Sram ze względu na długi wózek.Shimano pod 11-ka SLX ma tylko średni wózek,bynajmniej nie znalazłem z długim mowa o 2x11Co ty średni wypisujesz. Ja mam Sram GX ze średnim wózkiem i ogarnia temat z zapasem. Nie trzeba długiego wózka dla kasety 11-42 i 2x z przoduCytat: WujTom w 20 Lip 2018, 23:11Jeżdżę Multiplą więc uwierz że wygląd mi nie przeszkadza To mocno przekonuje
wróć uwagę że Ty masz korbę 38/28,a WujTom 48/32
Panowi jak już pisałem podstawą do zmiany są hamulce, a nie napęd.
Już wiem że manetki 11 szosowe shimano będą działać tylko z tylną przerzutką szosową.
Co do blatów z przodu chcę zostać na 48/32 bo mi to pasuje.Obecnie mam 48/32+12/36.Czasem ale bardzo bardzo rzadko brakuje mi czegoś mocniejszego niż 48+12 dlatego wydaje mi się że 48+11 będzie ok.Co do drugiej strony 32+36 jak dotąd nie wystarczyło mi tylko dwa razy ale też za wiele okazji nie miałem. Więc skoro kombinuję ze zmianą może warto zaryzykować choć do 40.
Więc wstępny pomysł na zmianę to:Klamkomanetki i zaciski hamulcowe: ST-RS505 + BR-RS785 lub ST-R7020 + BR-R7070.....
Już mniej więcej wiem co pod choinką znajdę w grudniu
Ok, czyli odpowiedniki do shimano deore, co do srubki dokrecilem tą z koncowką z zawleczką, sprawdzę czy będzie lepiej, i dam znać, dziękuję za pomoc
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest adapter Wolf Tooth zwiększający pojemność przerzutki. Jest kilka wersji i trzeba dobrze dobrać do swojego modelu przerzutki. Na szczęście producent szybko odpowiada na pytania i jest chętny do pomocy Przerzutka niby szosowa ale z sprzęgłem jak w MTB może nie będzie dzwonić łańcuch. Nie ma problemu ze zmianą przełożeń.