...I tu pytanie - czy ktoś z forumowiczów miał styczność z którymś z wymienionych modeli? A jeśli tak, to jakie są wrażenia z użytkowania/macania/psucia?
rafalb, musiał bym być i****ą (czyt. bardzo nierozsądny) żeby zabierać na pustynie szkła kontaktowe . .w dodatku na 10 miesięcy ;-)moim skromnym zdaniem :-)chyba, że to było do wilcze_stado, to ja bardzo przepraszam
ja nie potrafię z tym funkcjonować, próbowałem kiedyś, męczyłem się przez miesiąc i nie, dziękuję.
Nie no, skoro szkła kontaktowe nie nadają się na eksterma na pustyni, to zdecydowanie odpadają.
A gdzie się wybierasz?
W sklepie optycznym zalecali zrobienie gotowych okularów przeciwsłonecznych z korektą, ponieważ okulary z wkładką zaparowują. Faktycznie tak jest ?
mam pytanie- powinienem chodzić w okularach a szczególnie przy korzystaniu z mapy na rowerze czuje dyskomfort.
Rowerowe mam Shimano S40R. W komplecie są futerał, szyby przyciemniane i przezroczyste.Do tego ramka do szkieł korekcyjnych RX-CLIP (trzeba dokupić oddzielnie)Jestem z nich zadowolony.
Czytałem kiedyś opinię, że okulary rowerowe z ramkami korekcyjnymi lubią zaparować na dobre. Chodzi o przestrzeń między zewnętrzną stroną szkieł korekcyjnych, a wewnętrzną okularów rowerowych.
Nie ma żadnego "na dobre". Zaparują, ale jak ruszę to odparują.
Jako wieloletni okularnik przeczytałem cały wątek i nie rozumiem problemu. W każdym sklepie optycznym można kupić szkła korekcyjne do okularów w kilku stopniach przyciemnienia. Do tego można poprosić sportowe oprawki no i mamy okulary na rower. Ja mam dwie pary jedne przyciemniane, a drugie jasne oczywiście z filtrem przeciwrefleksom świetlnym. Po co kupować okulary w decatlonie?
Witam, jeśli umieściłem wątek w złym dziale i to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie A teraz do rzeczy.Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz wady wzroku (krótkowidz jestem ) nie potrafię już praktycznie poruszać się bez szkieł korekcyjnych. ale czasem przydałoby się osłonić trochę oczy przez wiatrem i/lub słońcem. Sportowe okulary z pojedynczymi szkłami korekcyjnymi cenowo są zdecydowanie poza moim zasięgiem, dlatego zdecydowałem się na zakup czegoś z wkładką, w której można zamocować szkła korekcyjne (i tu też pojawia się lekki problem z finansami: RudyProject czy Google też są jakby poza moim zasięgiem).Znalazłem na początek trzy modele w przystępnej cenie:Accent Onyx Rogelli HS 404 Arctica S-70 I tu pytanie - czy ktoś z forumowiczów miał styczność z którymś z wymienionych modeli? A jeśli tak, to jakie są wrażenia z użytkowania/macania/psucia?Osobiście podoba mi się bajer z odchylaną częścią w okularach Arctica, ale z drugiej strony może to być jeszcze jeden wrażliwy na uszkodzenia punkt.