Autor Wątek: Koszyk na butelki NALGENE i butelkę z paliwem  (Przeczytany 27005 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Cześć,

Czy ktoś widział rozwiązanie pozwalające bezpiecznie i wygodnie przewozić butelki NALGEN 1L. Podaję pojemność, bo mają różną szerokość. Chciałbym na wyprawie zrezygnować z regularnych bidonów a zabrać te butelki, które będę mógł lepiej wykorzystać.

Podobnie prosiłbym o polecenie jakiegoś mocnego koszyk na butelkę z benzyną, którą podwieszę pod ramą.

NALGENE nie wchodzą do normalnych koszyków, a większość ma ząbek, który wchodzi w standardowy rowek. Do tych zastosować potrzeba czegoś szerszego i głębszego jak mi się wydaje.

jendrzych

• Gość
Blackburn Outpost Cargo Cage.
Specialized Burra Burra Stuffcage.
Tak na gorąco - pierwsze z brzegu rozwiązania, dostępne na polskim rynku.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jest stosowny koszyk na amazonie, którego używam do butli z benzyną. Prosta, regulowana konstrukcja. Coś ok 8 euro, "bezmarkowy", sprzedawany przez amazon.de Teraz nie znajdę z telefonu, sam musisz wyszukać ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Blackburn Outpost Cargo Cage.
Specialized Burra Burra Stuffcage.
Tak na gorąco - pierwsze z brzegu rozwiązania, dostępne na polskim rynku.

Czy to zawsze będą rozwiązania oparte o paski? Trochę upierdliwe przy konieczności wiązania tego przy każdym pojeniu ;)

Jest stosowny koszyk na amazonie, którego używam do butli z benzyną. Prosta, regulowana konstrukcja. Coś ok 8 euro, "bezmarkowy", sprzedawany przez amazon.de Teraz nie znajdę z telefonu, sam musisz wyszukać ;)

https://www.amazon.de/Unbekannt-340920-Trinkflaschenhalter-schwarz/dp/B007Y5EIYS/ref=sr_1_79?s=sports&ie=UTF8&qid=1525036089&sr=1-79&keywords=uchwyt+na+butelk%C4%99
Wygląda jak Twoje ;) To tak podróba Topeak'a?

• blog podróżniczy
To je to. To, co jest czyją podróbą jest dyskusyjne, ale tak, sporo producentów daje markę temu czemuś. Nie wiem tylko, czy ta gumka będzie pasować do tak szerokiej zakrętki, ale pewnie w pasmanterii idzie rozwiązać ten problem ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../

Podobnie prosiłbym o polecenie jakiegoś mocnego koszyk na butelkę z benzyną, którą podwieszę pod ramą.
/.../

Ale gdzie? pod ramą.

W tym* benzin wożę u dołu, między kołami

https://www.amazon.de/BBB-Wasserflaschen-Wasserflaschenhalter-Schwarz-Gl%C3%A4nzend-2-905-093-521/dp/B00NPWS2QO

https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/akcesoria/bidony_i_koszyki/bbb/43851/sidecage

*moje, już stare, są w macie, w innym miejscu logo
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
11 £ za koszyk na butelkę 1,5 L. :D
A mi się taka butelka mieści w zwykłym koszyku za kilka zł :D i nawet na kocich łbach nie wylatuje :)
Z tymże koszyk musi być "starszej daty" tzn. zrobiony być w całości z okrągłych cienkich drucików. Te dzisiejsze są grubsze i tak dobrze nie ściskają butelki.
W takim koszyku mieści mi się "wszystko": bidon 0,5L, 075L, 1L termos, 1L butelka na benzynę i 1,5 L butelka PET (musi być jednak z napojem gazowanym)

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
https://gspiess.wordpress.com/2011/02/28/topeak-modula-bottle-cage/

Ktoś pokombinował z Topeak Modula Bottle Cage. Widać, że Nalgene też to mocno rozpycha, jakby rowerowo nieużywalny :/

Klatki, które podaliście z paskami traktuje jako ostateczność.

Nalgene 1L do TOPEAK Modula Cage XL nie wchodzi... więc obawiam się, że to podanych dużych koszyków też tylko butelka paliwowa da radę.

• blog podróżniczy
więc obawiam się, że to podanych dużych koszyków też tylko butelka paliwowa da radę.
Butla 1L optimus wchodzi luzem, coś szerszego też wejdzie.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Koszyk authora FLY33  bardzo dobre trzyma butelki litrową i 0,75 Saleva na kierownicy.
Srednica butelki 9 cm (tak jak NALGENE) Nienagannie sprawuje sie od 3 lat.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Dzięki :wink:

Teraz dopiero dotarłem do artykułu  - https://www.cyclingabout.com/cargo-cages-anything-cages-oversized-bottle-cages/

ale dla ciekawostki mogę powiedzieć, że problem jest znany i kosztuje 32$ (ja cie...) - https://www.widefootdesign.com/product/litercage-black/

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Czy ktoś gdzieś w Polsce przez przypadek widział w sprzedaży koszyki na duże butelki BBB BBC-15?

Wygląda jakby wyparowały z polskiej oferty.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Mam 3 montaż na koszyk POD rurą skośną, chętnie woziłbym tam wodę "kąpielową" w ilości 1,5-2 l. Czy to się sprawdzi? Wiadomo - grawitacja zadziała odmiennie niż nad skośną czy też na podsiodłowej a te duże koszyki wydają mi się dość płytkie, zaś "łapacze" za szyjkę - niepewne.
Ktoś praktykował?

• blog podróżniczy
To zależy od ramy, jak masz dużą to spoko. W małej koszyk jest za nisko i uderzasz nim o ziemię w terenie (ew obcierasz kołem przy ugięciu amortyzatora)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum