Autor Wątek: Adventure bike na lata ;)  (Przeczytany 28093 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Adventure bike na lata ;)
« 21 Kwi 2018, 14:35 »
Nie przesadzasz z tymi wagami?
Rohloff 0.5kg to chyba różnica, bo na pewno nie sama piasta.
Jeśli różnica to dla pinion a też nie wyjdzie aż tyle.

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Kwi 2018, 14:49 »
Piniony też są różne. Te z serii C (odlew magnezowy) są lżejsze.
Tak czy siak, dobry klasyczny napęd prawie zawsze wyjdzie lżej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 21 Kwi 2018, 15:17 »
Goły, tj. bez oleju, koronki (?), płyty mocującej, nowa wersja:

https://gewichte.mtb-news.de/product-13481/rohloff-nabenschaltungen-speedhub-500-14

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Kwi 2018, 16:05 »
Ja to bym Ci zaproponował  jeszcze Accent Nordkapp bo strasznie nie zdecydowany jesteś

Ale to aluminiak, więc może w każej chwili pęknąć... Brakuje na rynku adekwatnych doń wizualnie widelców z trzema montażami. No i jak tu do niej coś przymocować, gdy nawet od spodu śróbek na bidon nie ma?  :P

A co do braku zdecydowania - owszem, zgadza się, ale równie niezdecydowany jest mój styl jazdy, gdy nawet ścisłe postanowienie jazdy asfaltami kończy się niesieniem roweru na ramieniu, w błocie po kostki, bo jakaś leśna ścieżyna zanadto kusiła  :lol:

Generalnie chodzi mi po głowie zbudowanie czegoś na porządniejszej ramie, ale póki co na niskiej klasy komponentach - by ogarnąć co mi będzie pasować, co zmienić na dłuższą metę itp.
No i po co ciorać XT na trasach 100-150km od domu...
Lepsze bebechy założyłbym mając już na myśli konkretną wycieczkę z dala od serwisów.

P.S. Dzięki za wagi, myślałem, że różnice będą o wiele większe, w końcu wizualnie przekładnia planetarna wygląda na lżejszą aniżeli pierdyliard zębatek, z których i tak wykorzystuję może ze trzy  ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2018, 18:36 »

Ja to bym Ci zaproponował  jeszcze Accent Nordkapp bo strasznie nie zdecydowany jesteś

Ale to aluminiak, więc może w każej chwili pęknąć...
A żaden mechanizm cięższy od powietrza nie może się unieść w powietrze, prawda?
Masz tu na forum setki ludzi, którzy na aluminiakach przejeździli dziesiątki tysięcy km, masz też takich którym stalowa rama była łaskawa pęknąć. Rama Surly też.
Jeszcze gdybyś ten rower wybierał na pięcioletnią podróż dookoła świata...

I żeby było jasne - nie jestem przeciwnikiem stali, jeżdżę na zmianę na Alu i Cro-Mo.

« 21 Kwi 2018, 20:22 »
Masz tu na forum setki ludzi, którzy na aluminiakach przejeździli dziesiątki tysięcy km, masz też takich którym stalowa rama była łaskawa pęknąć. Rama Surly też.

Nie przeczę, że nie można... ale jeśli można zmniejszyć prawdopodobieństwo usterki, to chyba lepiej to uczynić, czyż nie?
A i drgania będzie lepiej stalowa rurka wybierać, aniżeli glin ;) Jedynie do tytanu nie mam porównania, gdyż nigdy mi nie było dane jeździć.

BTW. Znacie jakieś zamienniki do Salsa Anything Cages? Najlepiej większe od nich  :D

Online Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Kwi 2018, 20:34 »
A i drgania będzie lepiej stalowa rurka wybierać, aniżeli glin ;) Jedynie do tytanu nie mam porównania, gdyż nigdy mi nie było dane jeździć.
Powiem tak, to zwykłe pierdzielenie :) W rowerze bardziej szosowym zamieniłem stalowe kowadło na lekki aluminiowy widelec i wybiera o wiele lepiej drgania. Pewnie dlatego, że ma lepiej dobrany przekrój, niż niecieniowana rura ze stali.

Możesz równie dobrze wydać kupę kasy i być niezadowolonym. Ja oba obecne rowery zaczynałem od kupna śmiesznie taniej ramy, która pasowała mi wymiarami i geometrią. Nie mówię, żeby kupować od razu Accenta, bo ten producent jakością wykonania nie grzeszy, ale ciekawych konstrukcji jest całkiem sporo i nie warto się ograniczać do stali "bo tak". Argumenty o lepszym tłumieniu i spawaniu na końcu świata, to zwykłe "racjonalizowanie" wydatku ;)

My home is where my bike is.

• Skup i ubój. Rozbiór.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 21 Kwi 2018, 22:03 »
   Pinion P1.18: Die Fakten zum Getriebe

System: zweistufiges Stirnradgetriebe
Anzahl der Gänge: 18
Gesamtübersetzungsverhältnis: 636 %
Gangabstufung: 11,5 %
Gewicht Getriebe inkl. Kettenrad 24 Zäh2700 Grammne:
Gewicht Kurbel li./re.: 420 Gramm (CNC)
Drehgriff: 96 Gramm
Ritzel hinten 21 Zähne: 34 Gramm
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2018, 22:47 »
Nie o 2700g Piniona mi chodziło, tylko o to:

Rohloff około 0,5 kg

Podczas gdy dane wg producenta:
Rohloff Speedhub 500/14 for 135mm
Weight:    1700g (CC), 1800g (CC EX), 1825g (CC DB)

« 22 Kwi 2018, 07:29 »
Argumenty o lepszym tłumieniu i spawaniu na końcu świata, to zwykłe "racjonalizowanie" wydatku ;)

Z tym spawaniem to raczej bujda w przypadku jakiegokolwiek materiału - małe prawdopodobieństo natrafić na Rychtarskiego w środku dżungli ;P

Gdyby aluminiowe ramy były trwałe, to wystarczyłby mi frameset Salsy Journeyman'a  ;)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 22 Kwi 2018, 08:32 »

Gdyby nie były, tych by nie było.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Kwi 2018, 13:44 »
Gdyby aluminiowe ramy były trwałe, to wystarczyłby mi frameset Salsy Journeyman'a  ;)

Ale na jakiej podstawie oceniasz, że są mniej trwałe? Bo kolejny raz powtarzasz to jak mantrę, a nie ma na coś takiego żadnych dowodów, to są zwykłe przesądy. Decyduje tylko jakość wykonania - dobre ramy alu i dobre ramy stalowe nie pękają, kiepskie w obu rodzajach materiału pękają

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 22 Kwi 2018, 17:15 »
Pękają tylko takie ramy, na których się jeździ, więc jak chcesz, żeby pękła cro-mo, kupuj cro-mo ;)

« 22 Kwi 2018, 18:21 »
Pękają tylko takie ramy, na których się jeździ, więc jak chcesz, żeby pękła cro-mo, kupuj cro-mo ;)

Ja tam potrafię dobić ramę nawet nie jeżdząć nań ;)
(Gdyby ktoś był ciekaw, to kiedyś mi spadł rower ze skały na jurze, w efekcie czego złamał się tylny trójkąt)

A co do cro-mo, jeśli nie stal to co? opłaca się inwestować w carbon i liczyć, że będzie wieczny? Bo na pewno będzie leżejszy  ::)

Ale na jakiej podstawie oceniasz, że są mniej trwałe? Bo kolejny raz powtarzasz to jak mantrę, a nie ma na coś takiego żadnych dowodów, to są zwykłe przesądy.

Prawie każdy artykuł w sieci powiela tą informację - a w każdej legendzie musi być chyba ziarenko prawdy?
No chyba, że to jedynie marketing producentów, ale wtedy by pewnie lobbowali tytan, by więcej zarobić na naiwnych konsumentach ;P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?