Autor Wątek: Zabezpieczenie roweru "na chwilę"  (Przeczytany 15580 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Zabezpieczenie roweru "na chwilę"
« 14 Mar 2018, 16:49 »
Szukam optymalnego sposobu na zabezpieczenie roweru pozostawionego na krótko w miejscu, które, jak mi się wydaje, nie jest obarczone dużym ryzykiem kradzieży. Mam tu na myśli głównie wiejskie sklepiki, przed którymi mógłbym bezpiecznie pozostawić rower na 5-10 minut w celu zrobienia drobnych zakupów podczas całodziennych wycieczek rowerowych. I zastanawiam się na jaki rodzaj zabezpieczenia postawić, by czuć się, że rower jest bezpieczny, ale żeby jednocześnie nie było ono zbyt kłopotliwe w użyciu i w transporcie.

Mam co prawda solidne zapięcie w postaci u-locka Kryptonite Evolution series 4 w przedłużonej wersji, ale nie bardzo wyobrażam sobie wożenie go przez cały dzień, bo to kowadło ma 36 cm długości i waży 1,7 kg. Używam go głównie przy dojazdach do pracy.

Zainteresowałem się więc zapięciami składanymi, bo są wygodne w transporcie i na ogół wystarczająco długie, by przypiąć rower do czegoś pod sklepem. Po kilku przychylnych uwagach na Forum, zwróciłem uwagę na zapięcia Abus Bordo i znalazłem coś, co jak mi się wydawało, idealnie spełniłoby moje wymagania. Chodzi mi konkretnie o model Abus Bordo lite 6050
Jest to jedna z najbardziej wylajtowanych wersji abus bordo, waży tylko 650g i zapewnia pewnie niższy stopień bezpieczeństwa, niż modele dwa razy cięższe, ale jak pisałem wcześniej, nie potrzebuję najwyższego poziomu zabezpieczenia.

Wydawało mi się, że na te kilka minut spędzonych w sklepie powinno wystarczyć. Tak myślałem do momentu, kiedy nie natrafiłem na ten film:

To, jak autor filmu pokonał za pomocą wytrychu zamek tego zapięcia sprawiło, że zwątpiłem i nie jestem już pewien, czy warto wydać 250 zł na to zapięcie, czy szukać czegoś innego.

Zastanawiam się, czy wobec tego zapięcia nie wspomóc jeszcze alarmem, takim, jak w jednym z wątków proponował WujTom. Pomógłby on na tyle, że zaalarmowałby próby majstrowania przy rowerze. Tylko że to kolejne wydane pieniądze, a konieczność uzbrajania/rozbrajania za każdym razem dwóch zabezpieczeń zmniejszy wygodę ich używania.

Co o tym wszystkim myślicie? Może macie jakieś lepsze pomysły? Jak sami radzicie sobie w podobnych sytuacjach?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Zabezpieczenie roweru "na chwilę"
« 14 Mar 2018, 17:09 »
Ja na zakupy w małych miasteczkach czy wiejskich sklepikach w ogóle nie zapinam roweru.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 14 Mar 2018, 17:19 »
Ja kiedyś kupiłem gdzieś w markecie na Słowacji taką małą linkę na szyfr. Zapłaciłem całe 2€ i pewnie da radę to nawet przegryźć.

Ale zabezpiecza mi rower przed złodziejami "okazjonalnymi" i w zasadzie to mi wystarczy. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że ktoś podejdzie ze sprzętem i wtedy to zabezpieczenie jest żadne.

Jest to lekkie, tanie, a brak kluczyka który można zgubić też jest dla mnie plusem.

Offline Mężczyzna maper

« 14 Mar 2018, 17:20 »
Ja na zakupy w małych miasteczkach czy wiejskich sklepikach w ogóle nie zapinam roweru.

Miałem kiedyś zdarzenie w małej wsi, o czwartej nad ranem. Postawiłem rower na wale przeciwpowodziowym, a sam zszedłem nad brzeg rzeki (może 20 metrów od roweru), z wędką spiningową. O tej godzinie miejsce to było jak wymarłe. Podjechał maluch, w środku kilka młodych osób (pewnie wracali z jakiejś dyskoteki). Jeden młodzieniec wysiadł, wskoczył na mój rower i odjechał, zanim zdążyłem do niego dobiec. Samochód też. Prokuratura sprawę umorzyła, pomimo, że znałem nr rejestracyjny samochodu.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 14 Mar 2018, 17:25 »

Miałem kiedyś zdarzenie w małej wsi, o czwartej nad ranem. Postawiłem rower na wale przeciwpowodziowym, a sam zszedłem nad brzeg rzeki (może 20 metrów od roweru), z wędką spiningową. O tej godzinie miejsce to było jak wymarłe. Podjechał maluch, w środku kilka młodych osób (pewnie wracali z jakiejś dyskoteki). Jeden młodzieniec wysiadł, wskoczył na mój rower i odjechał, zanim zdążyłem do niego dobiec. Samochód też. Prokuratura sprawę umorzyła, pomimo, że znałem nr rejestracyjny samochodu.

Ale przesłuchali ich, coś zrobili, czy po ostu olali?
Na postanowienie o umorzeniu przysługuje zażalenie...

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 14 Mar 2018, 17:28 »
Przed wiejskimi sklepikami czy stacjami benzynowymi bardzo rzadko zdarza mi się zostawiać rower bez zabezpieczenia, "na pałę". A tak to jeżdżę z tym grzmotem, o którym pisałeś...

Offline Mężczyzna maper

« 14 Mar 2018, 17:29 »

Ale przesłuchali ich, coś zrobili, czy po ostu olali?
Na postanowienie o umorzeniu przysługuje zażalenie...

Szczegółów nie pamiętam, bo to było prawie dwadzieścia lat temu. Dostałem list z prokuratury, że sprawa została umorzona.
Nie odwoływałem się. Widocznie uznałem wtedy, że nie ma to sensu.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 14 Mar 2018, 17:30 »
To, jak autor filmu pokonał za pomocą wytrychu zamek tego zapięcia sprawiło, że zwątpiłem i nie jestem już pewien, czy warto wydać 250 zł na to zapięcie, czy szukać czegoś innego.
Jeśli ktoś umie otwierać, to zapięcie nie jest dla niego przeszkodą. Przed tym się nie obronisz zostawiając rower gdziekolwiek.

Dlatego też blokada powinna Cię chronić przed chłopakami z kombinerkami, młotkiem lub nożycami do cięcia metalu w bagażniku i dawać im jak najmniej czasu na brutalne rozwiązanie problemu.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 14 Mar 2018, 17:55 »
Dlatego też blokada powinna Cię chronić przed chłopakami z kombinerkami, młotkiem lub nożycami do cięcia metalu w bagażniku i dawać im jak najmniej czasu na brutalne rozwiązanie problemu.
Hipek dobrze prawi.
Napisałeś, że potrzebne Ci to zabezpieczenie w małych miasteczkach, wsiach - tam raczej nie ma "zawodowych" złodziei rowerów, tak jak w miastach, którzy potrafią rozpracować taki zamek.
Zatem takie zabezpieczenie powinno być wystarczające.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 14 Mar 2018, 18:13 »
Można też jeździć "na Hipków". Nie stawać do 500 km chyba, że naprawdę trzeba...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Mar 2018, 18:30 »

Też nie zapinam ; tego bordo bym nie brał - żadne, skoro nie waży swoje pod 2 kilo.

Jeśli, bym ciachnął 'kąś stallinkę cieniusią z zameczkiem (są takie do zabezp. bagażu podróż.).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

RDK

• Gość
« 14 Mar 2018, 18:35 »
Można też jeździć "na Hipków". Nie stawać do 500 km chyba, że naprawdę trzeba...
Albo jechać z sakwą i tankować co 2-3 dzień :)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 14 Mar 2018, 19:29 »
Na "pod wiejskim sklepem" mam krótki i lekki łańcuch na szyfr, coś w ten deseń:
https://www.rowerystylowe.pl/p-9895/zapiecie-rowerowe-abus-1200-web-60-cm/w-18975/limonkowy
Sprawdza się, tym bardziej, że właściwie rzadko czuję potrzebę przypinania w ogóle.

P.S.
Oczywiście zabezpieczenie jest raczej z gatunku tych symbolicznych, więc rower mam cały czas na oku.
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2018, 20:14 Turysta »

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 14 Mar 2018, 19:57 »
Się podepnę z podobnym dylematem ale na wyprawach; wszak też stawać trzeba. Rower mam przyciężkawy (ze 40 kilo z bagażem) i pewnie pierwszy lepszy by z nim, czy na nim nie zwiał, niemniej przypinam łańcuchem (nie za długim i nie za ciężkim) aleee... Czasem sobie wyobrażam, że ktoś podbiega, zręcznym ruchem ściąga sakwę (serwisowe i noclegowe mam "od ściany") i uchodzi w podskokach radując się ciuchami XXL czy tam apteczką. Na tym forum dostrzegłem gdzieś słowo "antyzrywki" i to jest chyba dobre określenie. Czego w tej roli używacie? Mam pewien pomysł ale nie ma już dostępnych  starych "uszek" Crosso.

Offline Mężczyzna maper

« 14 Mar 2018, 19:58 »
Na "pod wiejskim sklepem" mam krótki i lekki łańcuch na szyfr, coś w ten deseń:
https://www.rowerystylowe.pl/p-9895/zapiecie-rowerowe-abus-1200-web-60-cm/w-18975/limonkowy
Sprawdza się, tym bardziej, że właściwie rzadko czuję potrzebę przypinania w ogóle.

Te 60cm długości w większości przypadków wystarcza?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?