Autor Wątek: Odtwarzacz mp3 na długie trasy  (Przeczytany 46767 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Odtwarzacz mp3 na długie trasy
« 21 Sty 2012, 23:31 »
To właśnie SĄ akumulatorki :) Energizer, 1000 mAh, już długo używane.

Większych niż 4Gb zasilanych AAA nie ma. Aczkolwiek w moim odczuciu 4GB to bardzo dużo materiałów. Nie mam pojęcia, ile mi zajmuje przesłuchanie pojemności odtwarzacza, a nie zdziwiłbym się, gdyby z miesiąc samotnej jazdy. Z tym że ja słucham audiobooków, które generalnie mają niższy bitrate niż muzyka.

Ale mam dla Ciebie proste rozwiązanie: dwa takie odtwarzacze i masz 8GB. Dodatkowo gdyby jeden nawalił (wielokrotnie się przekonałem, jak zawodna jest taka elektronika), to masz zapasowy :)

A cenowo nadal dużo korzystniej niż jakikolwiek firmowy 8GB :) (tzn. nie badałem rynku w szczegółach, ale wątpię byś kupił iPada czy Sony 8Gb za 150 zł :))
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 21 Sty 2012, 23:35 »
Kupiłem Sansa Clip 8gb za 150zł ;) Chociaż do Sony to nie jest hehe. I ma slot na kartę mini sd do 16GB co jest dla mnie istotne. W moim przypadku 4GB jeśli chodzi o samą muzykę zlatuje naprawdę szybko. Kilka dni max. Z samą baterią u niego niestety słabo.

Dałeś mi do myślenia. Akumulatorki AAA nawet gdzieś na dnie szuflady się walają :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 21 Sty 2012, 23:44 »
Akumulatorki AAA nawet gdzieś na dnie szuflady się walają :)
Problem jest jeszcze z dobrą ładowarką. Jedną mi ukradli na kempingu w Czechach (nie pamiętam marki), dwie spaliłem (energizer) i dopiero czwarta (jakiś kompletny nołnejm marki Vipow, który nawet sam się nie wyłącza, gdy akumulator jest pełen) działa niezawodnie od 3 lat.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 21 Sty 2012, 23:54 »
Orientujesz się czy są w sprzedaży sensowne mp3 o większej pojemności? 4gb tak wałkować w kółko to bym szumu gum wolał słuchać
Jeśli nie jesteś audiofilem, to proponuję kompresować pliki. Ja 'zbijam' je do 64 kbps (audiobooki do 32). Na słuchawkach chyba zbytni nie da się odczuć tej straty. Dzięki temu zabiegowi mieszczę na czterech giga ok. 2 tys. utworów  tj. ok. 130h słuchania :D

Co nam daje co najmniej 35 godzin na jednej baterii. Chyba nie doszacowałem powyżej
  :o iRiver się chowa! W dodatku czas działania można by jeszcze wydłużyć zaopatrując się w akumulatory Eneloop.

Z tym ręczeniem chodziło mi czy ten odtwarzacz jest w stanie przeżyć więcej niż tydzień grania ;)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 21 Sty 2012, 23:56 »
Jeśli nie jesteś audiofilem, to proponuję kompresować pliki.

A najprościej jest to zrobić za pomocą...?:>

Offline Mężczyzna Robert

« 21 Sty 2012, 23:57 »
Co do kompresji plików audiobook należy zaopatrzyć się w program który częstotliwość pozostawia bez zmian (ten parametr jest najważniejszy - poniżej 32 tracimy na klarowności dźwięku) ! Wiele obniża ją automatycznie razem z bitratem.
Jak korzystam z Free Audio Conventer.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 22 Sty 2012, 00:01 »
Odradzam kompresję w przypadku muzyki. Ja bardzo wyraźnie słyszę różnicę między 128 a 64 kbps. Nawet na przeciętnych słuchawkach. Przy niższym bitrate brzmienie staje się takie metaliczne.

Offline Mężczyzna Robert

« 22 Sty 2012, 00:14 »
Odradzam kompresję w przypadku muzyki. Ja bardzo wyraźnie słyszę różnicę między 128 a 64 kbps. Nawet na przeciętnych słuchawkach. Przy niższym bitrate brzmienie staje się takie metaliczne.
Ja (w tym wypadku na szczęście) mam wyczulenie porównywalne ze ściętym pieńkiem - nie wyczuwam tak subtelnych różnic :P

Jak widzisz Hose,
jest to indywidualna sprawa. Najlepiej będzie jak sprawdzisz to na własnych uszach.
Albo... pozbaw się punktu odniesieni i od razu załaduj na odtwarzacz utwory w jakości 64kbps, może nie pokaleczy Ci uszu ;)

Co do ładowarek polecam procesorowe - pozwalają ustawić natężenie prądu. Na wyprawie, jeśli się nam śpieszy, ładujemy 1000mAh, w domu zostawiamy na noc 200mAh. Częste mycie... ładowanie prądem od dużym natężeniu. W dodatku maja takie opcje jak odświeżanie - proces trwający nawet kilka dni w przypadku akumulatorów o sporej pojemności. Ładowarka wtedy kilkakrotnie ładuje i rozładowuje stare akumulatory, co poprawia ich pojemność.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Sty 2012, 16:51 »
Od siebie mogę dodać, że im gorsza jakość mp3 to tym dłużej wytrzyma akumulator. :)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 3 Mar 2012, 11:19 »
na allegro są odtwarzacze w granicach 80zł za 8GB na baterie AAA!
Mysle, że to jest dość okazja :P

http://allegro.pl/8gb-odtwrzacz-muzyczny-mp3-smycz-bateria-m09-i2155670666.html

ciekawi mnie żywiotność takiej mp3.
Kiedyś miałem taką samą tylko, że 512 i niestety po roku wejscie na słuchawki już niekontaktowało.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Robert

« 3 Mar 2012, 11:33 »
Na innej aukcji widziałem, że ten odtwarzacz gra ok. 5 h na jednej baterii. Jak dla mnie to za mało.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 3 Mar 2012, 11:37 »
Hmm... a czy jest ktoś kto go ma i może to potwierdzić?
Nie widze innych mp3 >8gb na paluszki na allegro
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Mar 2012, 15:36 »
Jose, Ty się tak nie ciesz z tego slotu na SD... :P wyczytałem, że jak się słucha muzy właśnie z SD, to bateria siada ze 2-3x szybciej...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 3 Mar 2012, 16:27 »
Boney, te odtwarzacze wyposażone są w taki jakby joystick, służący do przemieszczania się po menu. Wystarczy troszkę kurzu lub wilgoci i od razu siada. Zdecydowanie nie polecam, dziewczyna go ma i jeszcze u niej działa, ale używa w bardzo sterylnych warunkach. Mój natomiast padł po ok 2 miesiącach. O wiele lepsza jest nawigacja po menu przy pomocy kierunkowych przycisków.

W sumie na rowerze nie słucham muzyki, ale używam taki odtwarzacz:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Przeglad_odtwarzaczy_mp3_Creative_Zen_Touch_20GB-1719.html

Jest na akumulatr, jest ciężki i dyskowy więc wrażliwy na wstrząsy. W sumie nie pasuje do tego działu.:P

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Mar 2012, 18:00 »
ja korzystałem z takiego odtwarzacza jak Boney podlinkował i byłem bardzo zadowlony. bardzo dobra jakość dźwięku (!), dość mały, tylko wyjście słuchawkowe niestety się rozwaliło i ciągle coś nie styka  :-\
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum