To jak oni teraz sprzedają mapy na rynki wschodnie, typu Rosja, Chiny, itd? Przecież wyświetlanie tam nazw transliterowanych to strzał w stopę.
Ciekawe ,ja na swoim e1030 posiadam polskie znaki , a mam podstawową wgraną mapę na karcie .
Muszę jednak przyznać, że pojęcia nie mam czy moje mapy są "unikode". Zupełnie się nad tym nie zastanawiałem.
w garminach po podłączeniu do garmin expres automatycznie aktualizuje mapy, maja polskie znaki, więc też nie widzę problemu, w e810 używałem i wgrywałem UMP czy OSmape ogonki z pl znakami ,ale generalnie w e1000 i e1030 są to mapy specjalne ,z możliwością wytyczania tras po weypointach , więc stosowanie innych map jest bez sensu.tak mi się wydaje .
być może źle się wyraziłem , w opisie urządzenia jest jednak napisane że to chyba od mapy zależy , z drugiej strony to nie zagłębiam się tak w szczegóły bo po prostu nię są mi one potrzebne , mapa ma aktualizacje , ma wszystko co potrzeba , więc jej nie zmieniam
...dzięki Unicode jest możliwe wyświetlanie symboli narodowych na mapach (w więcej niż jednej wersji).
Z tego co się zorientowałem to sprawa dotyczy m.in. Gpsmap 64, Edge 820, 1000, 1030, najnowszych Oregonów...
...trzeba się liczyć z tym, że tak już będzie w każdym nowym modelu. Do tego niestety prowadzi za wielki stopień monopolu na rynku
Czyli np. jadąc do Serbii czy na inne Bałkany trzeba na start położyć 90 zł.
tutaj znowu się z tobą nie zgodzę , gdyż masz w ustawieniach ,,auto'' i właśnie jest tak jak mówisz ,ale jeżeli pozmieniasz i ustawisz ,,własne'' i dostosujesz do swoich potrzeb . to nawet i 3km obszar bedzię wyświetlany dokładnie ,każda uliczka , nazwa , problem juz tylko stanowi szybkość załadowanej mapy , a tutaj problem w użądzeniu , czym starsze użądzenie tym wolniej wiadomo. a temat który poruszyłem jest pokrewny , bo co z tego że np. w e1030 nie można używać unicode jak on nie jest potrzebny. jeżeli tak to powiedz jaką bym miał kożyść z tej mapy unicode w moim e1030 i w czym była by lepsza.? bo szczegółowośc jest , i polskie znaki są , sory za pytania ale mnie temat zaciekawił.
Żeby mieć wersję non-unicode trzeba kupić subskrypcję (około 90 zł rocznie). Czyli np. jadąc do Serbii czy na inne Bałkany trzeba na start położyć 90 zł.
Niestety nie działa ta mapa na moim e1030, zainstalowała się na PC , i działa tylko na basecampie.
Cytat: lesiak82 w 4 Lut 2018, 22:59Niestety nie działa ta mapa na moim e1030, zainstalowała się na PC , i działa tylko na basecampie.Mapę lub jej część wgrywasz przez mapsursa. Dobrze wygląda w e1000, ale jest jedno ale, jest bez liter, jakichkolwiek. Symbole są. Porównywałem ją z mapą garmina jaką dostałem z azymutu i (Topo PL)niczym się nie różni na terenach PL. Nawet na swojej mam więcej szlaków.
Raczej tylko do garmina. A co dałoby instalowanie do basecampa?
Najlepiej by było, żeby mapy zgrać na kartę SD i żeby nie było problemu z korzystaniem z nich na urządzeniu.
@kawerna, dziek za dokładną i szczegółową instrukcję Zrobiłem (chyba?) dokładnie tak jak napisałeś i niestety mój garmin nie widzi mapy pobranej i zapisanej na karcie SD Muszę popytać w sklepie gdzie zakupiłem mojego GPSMAP 64 ( https://www.strefakierowcy.pl/45379,garmin-gpsmap-64.html )
Jakby co, to w internecie bez problemu znajdziecie patcher do firmware, który usuwa blokadę map unicode. Obsługa podobna do tego, co odblokowuje JNXy. Wgrane, działa.
Jakby co, to w internecie bez problemu znajdziecie patcher do firmware, który usuwa blokadę map unicode.
Hasło do poszukania to "garmin unicode firmware patcher" i wyniki z niemieckiego forum