Autor Wątek: Rozkręcający się multitool  (Przeczytany 4829 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Rozkręcający się multitool
« 2 Sty 2018, 20:12 »
Z instrukcji Locklite

- Jeśli materiał jest pasywny (stal nierdzewna, aluminium, powierzchnia polerowana) lub szybkość utwardzania jest zbyt mała należy zastosować poprzez nastryśnięcie na powierzchnie gwintów aktywator Loctite 7471 T lub Loctite 7649 N i pozwolić mu odparować.
stosujecie to przy aluminium, czy sam klej daje radę?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 2 Sty 2018, 20:34 »
Kleje anaerobowe wyparły podkładki sprężynujące i uszczelnienia w wielu rozwiązaniach mechanicznych.
sedymen .
przeczytaj co napisane w linku ktory przeslalem. Jeżeli w Al wkręcam srubę stalową to nie trzeba, jeżeli powlekaną wystarczy skaleczyć gwint w śrubie. Tak jak np stosując uszczelnienie taśmą w połączeniach hydraulicznych.
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2018, 20:50 JUREK »

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 2 Sty 2018, 20:59 »
Mam Loctice w dobrej cenie jak ktos szuka. Fabryczne opakowanie.

« 2 Sty 2018, 21:53 »
Kleje anaerobowe wyparły podkładki sprężynujące i uszczelnienia w wielu rozwiązaniach mechanicznych.
Rozumiem, że stosujesz to w praktyce. Wątek wielce inspirujący. 20-25Nm zrywania to bardzo dużo jak na bagażnik, który standardowo przykręca się siłą 6-8Nm. Czytałem gdzieś wywód, że podkładki sprężynujące potrafią z czasem "usiąść" i generuje to luz. Tutaj problem znika.

« 3 Sty 2018, 09:20 »
Jeszcze mam taką wątpliwość. Wczoraj zgłębiałem temat dodatkowych nitonakrętek. Najczęstsza awaria tego ustrojstwa to "obracanie" się całego korpusu nitonakrętki w ramie. Zastanawiam się, czy jeżeli klej złapie śrubę w nitonakrętce z siłą np 25Nm, a wkręcamy gwint z siłą 8Nm to czy w efekcie przy próbie odkręcenia nie doprowadzimy do "zerwania" mocowania kołnierza nitonakrętki w ramie. Taki problem sobie wymyśliłem w zestawieniu moich wczorajszych tematów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum