Autor Wątek: Siodełka Selle smp TRK - które damskie?  (Przeczytany 11997 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Gościliśmy dzisiaj parę z WarmShowers. Dziewczyna miała damskie siodełko Selle smp TRK - przejechałam się na nim tylko koło domu, ale sprawiało wrażenie super wygodnego. Na stronie producenta są dwa modele: "medium" (wymiary 280x160) i "large" (272x177), bez rozróżnienia na damskie i męskie. Na amerykańskim amazonie nie ma natomiast średnich i większych, są męskie i damskie - "lady" (260x175). W sklepie bikeinn.com są zarówno "medium" i "large", jak i dwa modele "lady" w dokładnie takich samych rozmiarach, ale troszeczkę innego kształtu. Nic z tego nie rozumiem. Wie ktoś może, o co w tym chodzi?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Nie znam się, więc się wypowiem: O kasę i brak kompetencji pewnie chodzi.
Samo siodełko wydaje mi się przekombinowane - nie rozumiem tak długiego i nisko opuszczonego nosa.
Dla mnie to już pierwszy sygnał, że w projektowaniu siodła maczał palce dział marketingu i trzeba zwiększyć czujność.
 ;)

ed.
No i się potwierdziło - waga 386g. Dajcie spokój z takim kowadłem...  ;D
« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2017, 16:10 RS »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Ja też się nie znam, ale siedziałam na tym siodełku i mój tyłek był szczęśliwy :)

Offline Mężczyzna RS

... i mój tyłek był szczęśliwy :)
Prowokujesz do zboczenia z tematu. Ale się nie damy.
Gdybyś podrzuciła konkretne linki to tych siodeł, to może by się udało tajemnicę rozwikłać.
Kompletnie nie znając sytuacji, stawiam na jakiś błąd we wpisywaniu danych. Nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby taki model siodełka występował w czterech wersjach.
Chyba, że kolejne edycje (np. rocznikowe) różnią się od siebie znacząco.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
TRK Medium: https://www.bikeinn.com/cykling/selle-smp-trk-medium/136439041/p
TRK Large: https://www.bikeinn.com/cykling/selle-smp-trk-large/136439033/p?tqw=272%20x%20177%20mm
TRK Lady, wersja 1: https://www.bikeinn.com/cykling/selle-smp-trk-lady/135983209/p
TRK Lady, wersja 2: https://www.bikeinn.com/cykling/selle-smp-trk-lady/135983203/p
Nie mogę teraz znaleźć tego "Lady" w jeszcze innym rozmiarze (260x175).

Może po prostu medium to męskie, a large damskie?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Medium = męskie, large = damskie. Wątek do skasowania :)

Offline Mężczyzna RS

Medium = męskie, large = damskie. Wątek do skasowania :)
Jak do tego doszłaś?
Nie zdołałem się jeszcze zagłebić w temat, ale wygląda to dość chaotycznie   :o

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Amerykanie widać używają innych nazw niż producent. Wymiary się zgadzają. Po prostu na jednej stronie podano złe wymiary tego damskiego, to mnie zmyliło.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Jesteś pewna że damskie nie ma innej geometrii albo rozkładu gąbki?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Nie wiem, czy pytanie jest żartem, czy serio, ale: wychodzę z założenia, że gdyby producent rzeczywiście wprowadził rozróżnienie na damskie i męskie modele, to by o tym wspomniał na swojej stronie. Nie wspomniał, więc nie ma.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Large jest krótkie i szersze, co sugeruje, że jest właśnie damskie. Poza tym nasza warmshowerka mówiła chyba, że na opakowaniu było podpisane jako damskie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Całkiem serio, sama podlinkowałaś w końcu 2 wersje Lady z bikeinn.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Wiem. Albo to nowy model, o którym producent wciąż milczy, albo im się pomyliło - wszystkie kolorowe oznaczyli jako Lady. Wierzę, że to drugie:)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
A i tak byc moglo. Bikeinn to nie do konca super-specjalisci od rowerow ;)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Nie wiem które męskie które damskie.
Mam wersje węższą i szerszą.
Obydwie są świetne. Ta szersza bardziej "podpiera" tyłek i mniej bolą kości na których się siedzi.
Ta węższa na początku była trochę mniej wygodna bo siedzi się w zasadzie na samych kościach i nie wiele tam dookoła amortyzuje. Po adaptacji tyłka też super.

Widzę że producent trochę sfolgował - jakiś czas temu z "tanich" modeli był tylko TRK i EXTRA (na moje oko takie same modele) i obydwa wąskie. Wśród skórzanych też próżno było szukać szerszego fotela.

Siodełko ma jedną wadę:
Dosyć szybko pęka gąbka. (sprężyskość zachowuje - ale pęka wierzchnia warstwa!:(

Offline Mężczyzna RS

Jesteś pewna że damskie nie ma innej geometrii albo rozkładu gąbki?
Alek, to nie te czasy, gdy brano pod uwagę takie "pierdoły". Dlatego tkwię rowerowo w ubiegłym wieku.
W pierwszym moim poscie napisałem, że o brak kompetencji się sprawa chyba rozbija. Idioci i ignoranci są zatrudniani na całym świecie, nie tylko w Centrum Rowerowym.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Alek, to nie te czasy, gdy brano pod uwagę takie "pierdoły".

No bez przesady ;)

Tu masz siodła z tej samej serii: męskie i żeńskie. Widać różnice nie tylko w szerokości, ale i dopasowaniu anatomicznym.

Ale przyznam, że damskich ogólnie jak kot napłakał.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Wielu producentów odchodzi od fałszywego podziału na męskie i damskie. Oferują rozmiary, często więcej niż dwa. Rozmiar dobiera się w zależności od rozstawu guzów kulszowych i pochylenia. Może być mała, "wąska" dziewczyna i może być duży facet o szerokich biodrach.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Z tymi siodłami damskimi chyba jest jak z suplementami diety. Wiadomo, że preparat na opuchliznę lewej stopy u kobiet +40 będzie można drożej sprzedać niż uniwersalny. Tak jak pisze RS, projektowanie siodeł o różnym rozkładzie siodeł jest kłopotliwe i trudne do uzasadnienia. Marketingowo lepiej zrobić mniej istotne, ale widoczne zmiany.

Odnośnie samego siodła zauważyłbym, że ma wgłębienie - środek jest niżej niż tył i czubek. Osobiście nie przepadam za tym rozwiązaniem, płaskie pozwala na przesuwanie się przód-tył dzięki czemu możne nieco modyfikować obciążenie poszczególnych partii mięśni (tzn. regenerować w trakcie jazdy te bardziej zmęczone).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Pomijając już samą szerokość bioder, damskie siodełka mają też chyba na celu zmniejszenie ucisku na nisko położoną u kobiet kość łonową. Dlatego podejrzewam, że obniżony środek może być dobrym pomysłem. Dziewczyna z warmshowers podsumowała to tak: "It feels like the holes are exactly where they should be". Moje siodełko jest w drodze, może uda się przetestować w przyszłym tygodniu na dwudniowej wycieczce. Zdam relację :)

PS Śniło mi się dzisiaj, że pobiłam jednego z szanownych forumowiczów za śmianie się z mojego nowego siodełka. Tak tylko ostrzegam ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
damskie siodełka mają też chyba na celu zmniejszenie ucisku na nisko położoną u kobiet kość łonową.

No wlasnie dlatego nie wydaje mi sie podzial na meskie i damskie siodelka to "wymysl".

Offline Mężczyzna RS

... Śniło mi się dzisiaj, że pobiłam jednego z szanownych forumowiczów za śmianie się z mojego nowego siodełka. Tak tylko ostrzegam ;)
Za bardzo się chyba sprawą przejęłaś.
Nie wierzę, że ktoś chciałby drwić z tak smutnego z wyglądu siodełka (i ważącego prawie 400g). To jak kopanie leżącego.
 ;)
Istnienie siodełek w dwóch wersjach (damskiej i męskiej) uważam za uzasadnione i nie widzę tutaj merketingowego oszustwa. Wątpiłem tylko w to, że wersji tego modelu jest więcej niż dwie, co można było wywnioskować z błędnie wpisanych danych.
Nie mogę też wymyślić uzasadnienia dla tego spuszczonego na kwintę nosa, ale może tę tajemnicę by wyjaśniła przejażdżka.
Mam nadzieję, że siodełko okaże się dobrym zakupem.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
To siodełko do roweru wyprawowego, nie musi być ultralight. Zresztą z ciekawości zważyłam brooksa - 550 g...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
PS Śniło mi się dzisiaj, że pobiłam jednego z szanownych forumowiczów za śmianie się z mojego nowego siodełka. Tak tylko ostrzegam ;)
Śnisz o mnie??? ;D

Jakie by nie było, od tego gorsze nie będzie.

Przypuszczam, że wklęsłe siodło w mtb może mniej przeszkadzać niż w szosie. MTB daje w zasadzie jedną pozycje, na szosie można różnie chwytać, przez co zmienia się też ułożenie ciało - w związku z tym chciałoby się jeździć po siodle.

Nie wiem do końca czy podział jest sztuczny, nigdy kobietą nie byłem i nie mam porównania. Jak coś się zmieni, to nie omieszkam dać znać jak wrażenia z użytkowania siodełek. Dosyć prawdopodobne, że po prostu stosunkowo więcej kobiet preferuje takie siodła, jest to pewne uproszczenie. Mnie na przykład niektóre męskie nie pasują.. :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Za mną pierwsza przejażdżka na nowym siodełku - 75 km. Wrażenia takie same jak na początku - jakby siodełko było robione na miarę... Jeśli sprawdzi się na Bałkanach, kupuję drugie na zapas.

Offline Mężczyzna RS

Przegapiłem ostatni post. Przypomniałem sobie o siodełku, gdy napisałaś o spacji przed kilometrami  ;)
Nie będę oszukiwał - tak brzydkiego siodełka chyba do tej pory nie widziałem (oprócz wszystkich Bruksów, oczywiście), ale cieszę się szczęściem Twojego tyłka.
Niecierpliwie będę oczekiwał na recenzję pobałkańską. Wtedy zdecyduję, czy pokazać mojej żonie ten wątek   ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Super, czyli mamy dwa najbrzydsze siodełka pod słońcem. :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale, niestety musisz się pogodzić z tym że bezapelacyjnym zwycięzcą jest Janus.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Recenzję pobałkańską obiecuję napisać.

PS Miki jedzie za pięknym czarnym góralu z zielonymi elementami na ramie... i z brązowym brooksem ;D

Offline Mężczyzna RS

Kto będzie zwycięzcą, to jeszcze nie wiadomo - bałkańska próba jeszcze się nie odbyła (chyba, że tylko o brzydocie mowa, to tak).
O bruksach napisałem z nieopanowanej potrzeby włożenia kija w mrowisko, bo wiem, że jest to jedna z kilku gloryfikowanych marek na tym forum.
O Schwalbe Marathon następnym razem  ;)

Dobrej zabawy, wielu przygód i satysfakcji z bałkanskiej wyprawy życzę.

Proszę nie traktować moich postów jako serio ataku na cokolwiek, nawet jeśli brak w nich emotek.

« Ostatnia zmiana: 8 Wrz 2017, 09:38 RS »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Wróciliśmy z Bałkanów. Siodełko spisało się na medal i w terenie, i na asfalcie - zdecydowanie najwygodniejsze, jakiego używałam. Na rowerze wcale też nie wygląda brzydko, moim zdaniem w ogóle nie rzuca się oczy - siodełko jak siodełko. Bardzo polecam.

Offline Mężczyzna RS

A ja właśnie miałem Ci przypomnieć o obiecanej recenzji. Znowu przegapiłem. Muszę się bardziej przyłożyć do czytania.

... Na rowerze wcale też nie wygląda brzydko, moim zdaniem w ogóle nie rzuca się oczy...
Taaa, dopóki się z roweru nie zsiądzie  ;)

No ale przede wszystkim ma działać, a nie wyglądać. Bardzo Ci dziękuję za przedstawienie opinii.
Fajnie, że siodełko okazało się dobrym zakupem.
Teraz muszę przemyśleć kwestię, czy pokazać mojej żonie ten wątek.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Raz dwa!

Offline Mężczyzna RS

Raz dwa!

?

Nie boję się. Dzieli nas morze. Morze powodów.
 ;)

Offline Mężczyzna RS

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Idę walczyć. :-D

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
A ma ktoś pomysł co zrobić aby siodełko nie wyglądało tak jak tutaj: ???

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Kupić nowe? Mi się takie zrobiło w mieszczuchu po 23 latach.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

Kupić nowe? Mi się takie zrobiło w mieszczuchu po 23 latach.
Ubiegł mnie, cholera.
ed.
W niektórych siodełkach (tych z wyższej półki) można wymienić pokrycie. Wymagana jest wizyta u specjalisty (zwykle wystarczy normalny, prosty tapicer).
Watpię jednak, żeby ktoś chciał ratować tak paskudne siodło  ;) Żarcik taki...
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2017, 20:10 RS »

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
Bardziej pytałem jak zapobiegać ?

Jak leczyć -wiem - wymienić.

Siodło zaczęło pękać właśnie po 2-3 latach.
Osłaniane od słońca i pod jeźdźcem ważącym <70kg.
Stosunek jakości do ceny nie do końca mnie satysfakcjonuje.
Pęka wierzchnia warstwa - 5-10mm - głębiej pianka trzyma się dobrze
Stąd pytanie - jakieś kremy? maści ?? inne pomysły ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum