Autor Wątek: Transport roweru - pociąg - Niemcy  (Przeczytany 32443 razy)

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
Transport roweru - pociąg - Niemcy
« 22 Cze 2017, 16:25 »
Czy ktoś może transportował rower kolejami niemieckimi w ramach biletu: Mecklenburg-Vorpommern-Ticket.
Dokładniej chodzi mi o przejazd na trasie Szczecin - Lubeka.
Bilet dla 5 osób MVT kosztuje 39Euro. Ale przy rezerwacji elektronicznej dostaje komunikat, że bilet na rower muszę kupić oddzielnie.

Znalazłem w sieci różne informacje. M.in. że kosztuje on 5.5Euro za każdy rower. Że można go kupić w kasie w Szczecinie, a w innym miejscu, że raczej u konduktora jak miejsce będzie do przewozu rowerów. W innym miejscu, że wcześniej powinienem zarezerwować miejsce na rower, itp, itp...

Sprawa sie komplikuje, bo chcemy przewieźć większą ilość rowerów: 5 sztuk ;)

Czy ktoś ma już doświadczenia w przewozie rowerów kolejami niemieckimi? Najlepiej w ramach biletu MVT, a jeszcze lepiej na trasie ze Szczecina w kierunku Lubeki, czy Rostocku  ;D
Chodzi mi o informacje dot. ceny, dostępności miejsca rowerowego, kupna biletu.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Transport roweru - pociąg - Niemcy
« 22 Cze 2017, 16:58 »
Rok temu jechałem że Świnoujścia do granicy z Austrią na takim bilecie we dwie osoby z rowerami. Bilet na rower spokojnie kupisz u konduktora za 5 euro za rower. Znajomy miał mi kupić w kasie w Szczecinie ale nikt mu nie sprzedał, kupiłem więc u pośrednika online jednak u konduktora to też bez problemu się uda (jednak dowiedziałem się o tym w czasie podróży).

« 23 Cze 2017, 17:23 »
Dzięki koledzy za cenne wskazówki   ;D

Wyjazd chyba w sierpniu, w połowie.
W weekend dwa bezpośrednie pociągi lecą w ramach MVT z rana ze Szczecina do Lubeki: 7:05 i 9:05 (przejazd zajmuje (4:52).
Poza weekendem jest tylko ten o 9:05.
A jak sprawdzam na początek lipca, to na tej trasie w ramach MVT fundują po 3-4 przesiadki, więc to faktycznie właściwe przerwy trzeba planować...

Bilet MVT  w takim razie kupimy w Szczeninie na stacji (mam nadzieję, że rano o 6 nie będzie z tym problemu), a za rowerki dopłacimy u konduktora po 5.5E za sztukę  :lol:
No chyba, że online MVT zakupić, aby nie dopłacać tych 3.5Euro ;)

A mieliście sytuację/słyszeliście, aby przy zakupionym MVT nie pozwolili się zapakować z rowerami, bo za duże obłożenie? W sumie będziemy startować z pierwszej stacji (Szczecin), więc chyba nie powinno być problemu... Co o tym sądzicie? ;)

Duże z reguły są te wagony/przestrzenie dla rowerów?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Cze 2017, 17:49 »
MVT kupiłem online. Można też dokupić bilety na rowery ale tylko wtedy jeśli na wszystkie relacje jest możliwość rezerwacji takowego miejsca. Jeśli się nie da to trzeba kupić bilet na rower u konduktora.

Jak jechaliśmy to na pewnym etapie trafiliśmy na szynobus, który miał bardzo mało miejsca i kierownik był bardzo niezadowolony. Następnie w związku z wichurą i jakimiś problemami z przejezdnością musieliśmy się przerzucić z pociągu do autobusu na objazd.

« 25 Cze 2017, 12:22 »
Mam więc nadzieję, że uda nam się zapakować 5 rowerów na ten kurs ;)
Szykuje się dobra ekipa ;) Do wyjazdu pozostało jeszcze półtora miesiąca... nie mogę  się doczekać  :icon_twisted:

@yoshko
A czy może orientujesz się czy do każdego z kursów a mamy 4 przesiadki, wymagany jest nowy bilet na rower z 5,50E? Bo jeśli tak to za same rowery zapłacimy po 27,5E każdy...
Czy też bilet rowerowy jest podpinany do biletu Vorpommern-Ticket a nie do konkretnego kursu/pociągu ?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
A jak wygląda sprawa z Wochenende ticket? Jak można sprawdzić połączenia, aby pokazał tylko połączenia, które obejmuje ten bilet.
Takie elementy są na filtrze wyboru pociągów:

A przy wochenende ticket jest napisane:
"Bilet weekendowy upoważnia do przejazdów wszystkimi pociągami regionalnymi DB AG (S-Bahn, RB, RE, IRE) i innych przedsiębiorstw kolejowych uczestniczących w ofercie oraz wieloma środkami transportu związków komunikacyjnych (S-Bahn, metro, tramwaj, autobusy) w Republice Federalnej Niemiec."
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

A jak wygląda sprawa z Wochenende ticket? Jak można sprawdzić połączenia, aby pokazał tylko połączenia, które obejmuje ten bilet.

Ja korzystałem z tej przeglądarki:
reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/pn
Jeśli mi pokazywał "Do wyboru oferty" i widziałem cenę 35Euro (za 4osoby) to znaczyło, że można dojechać na Wochenende ticket

O ile się nic nie zmieniło to bilet na rower jest do biletu landowego/promocyjnego itp. na trasę. Jeśli wymagana jest rezerwacja, to wtedy osobno druki z rezerwacją. Ale w niemieckim regio nie spotkałem się z rezerwacją.
Podjazdy - chyba, też gdzieś na niemieckich stronach tak kiedyś wyczytałem ale nie mogę już tego znaleźć. To dobra wiadomość.
Gorzej teraz narobiło się w polskich TLK - ciężko z miejscami na rowery jest jakoś. Mamy tylko jeden bilet rowerowy z Wrocka do Szczecina. Kupiliśmy dodatkowy na bagaż, najwyżej wyjmiemy koło(a) i przewieziemy jako dodatkowy bagaż ;)

Z powrotem to samo. Brak biletów na rowery. Ale skład ma być z tych starych, więc myślę, że się upchnie 2 rowery.

A orientuje się ktoś jak z nocowaniem na dziko w niemieckiej Maklemburgii? Podobno jednodniowe rozbicie namiotu jest legalne. Spotkałem się z wpisem w jednej z dyskusji:
"w Meklemburgii obowiązuje takie prawo, że podróżujący niezmechanizowani mogą jednorazowo, na dziko w danym miejscu biwakować, o ile nie jest to w PN." (*rowerzysta jest uznawany za niezmechanizowanego)
Ktoś spotkał się z podobną opinią, przepisem? W Niemczech bowiem każdy land ma oddzielne regulacje w tej kwestii.

A to się opłacało w ogóle do Szczecina jechać zamiast Regio do Zgorzelca i na weekendowym Niemcy przejechać? Chyba nawet taniej by było.

Co do połączeń kolejowych, to sprawdzałem z Gorlitz do Lubeki najtańsze promocyjne bilety po 89Euro/osobę + rower z 2-3 przesiadkami + bilet Wro-Zgorzelec (30pln).
Poza tym jesteśmy z różnych rejonów Polski. Wielkopolska, łódzkie i dolnośląskie ;)

Ze Szczecina jest bezpośredni.

Widzę, że jest ze Szczecina bezpośredni ale tylko do 12.08...a jak my ruszamy 15.08 to jest tylko z 4 przesiadkami :(
Choć wcześniej jak przeglądłem to był bezpośredni. Coś się zmieniło chyba..

« 10 Sie 2017, 08:12 »
Roboty torowe i komunikacja zastępcza. Nie wiem jak chcecie wejść z 5 rowerami do autokaru. Ze Świnoujścia Centrum byłoby lepiej, tzn. też przesiadki ale po torach. No i ładniejsza linia kolejowa :D

@Podjazdy - nie strasz nas, ja nigdzie nie widzę w szczegółach połączenia (15.08.2017 11:05 Szczecin Główny - Lübeck Hbf) żadnej komunikacji zastępczej  :icon_idea:
Możesz podać gdzie to wyczytałeś?

[/url][/img]

« 11 Sie 2017, 08:10 »
No może i tak, bo szybciej odjedzie bus niż PKP, ale w rezultacie łączny czas podróży do Lubeki będzie taki sam.
Drugie połączenie Pasewalk - Stralsund Hbf normalnie jest obsługiwane przez Regional-Express (z rowerami) - sprawdzałem.
Więc wygląda, że powinniśmy dojechać  :lol:

« 24 Sie 2017, 09:36 »
Wyprawa zakończona;D
Mogę z Wami podzielić się, być może przydatnymi i  sprawdzonymi informacjami na temat podróżowania z rowerami po Niemczech (przynajmniej po landzie Maklemburgia).

Nie było żadnych problemów z kupnem biletów i zapakowaniem rowerów do pociągu.
Jechaliśmy relacją Szczecin - Lubeka: Szczecin - Pasewalk - Stralsund - Rostock - Bad Kleinen - Lübeck Hbf

Do wyszukania kursów korzystaliśmy z wyszukiwarki Deutsche Bahn (dostępnej  w polskiej wersji językowej):
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/pn

Bilety MVT (Mecklenburg-Vorpommern-Ticket) kupiliśmy w złotówkach w kasie na Dworcu Głównym w Szczecinie (dla 4 osób: 35Euro+ 3Euro opłaty za kupno w kasie) po przewalutowaniu wyszło 155PLN.

Bilety na rowery
kupiliśmy u konduktora w pierwszym z pociągów (5,5Euro/rower) i bilet był ważny na wszystkie kolejne przesiadki/kursy.

Bilet MVT jest imienny i nie można go zwrócić.
Ważny pon. - piat. od godz. 9:00, sob. niedz. i święta od godz. 0:00. Ważny na dowolna liczbę przejazdów w dniu ważności, niezależnie od podanego połączenia. Przy zakupie biletu należy podać nazwiska i imiona wszystkich podróżnych.

W żadnym z kursów nie było ryzyka, że odmówią nam zapakowania się z naszymi rowerami. Choć oprócz naszych czasami jechało jeszcze kilkanaście innych. Raz tylko Pani konduktor poprosiła nas o zdjęcie sakw, bo było już sporo rowerów i spodziewała się kolejnych.

Pociągi składały się z wygodnych szynobusów, z dużymi drzwiami, na dworcach zazwyczaj podjazdy, więc pakowanie i wyprowadzanie rowerów było bardzo bezproblemowe.
Przesiadka 9 minutowa nie stanowiła problemu.

Tak więc mogę tylko polecić korzystanie z niemieckich kolei (przynajmniej w landzie Maklemburgia).
Przejechaliśmy ok. 440km za 62pln z rowerami.

Jeden z kursów wyglądał tak (na popularniejszych trasach były też składy z dużo większymi przestrzeniami do rowerów i to w dwóch wagonach):

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 24 Sie 2017, 11:34 »
DB tańsze niż PKP (TLK) w warunkach urągających godności...

Offline Mężczyzna 365

• Na forum od: 27.02.2018
« 18 Mar 2018, 16:24 »
Endrzer, a jak wypadłą kwestia spania na dziko. Myślę czy w tym roku nie wyskoczyć do Lipska, a że wolego mało, to muszę jechać do oporu i rozbijać się tam gdzie noc zastanie. Wiem, że lepiej się schować ale mieliście jakieś problemy?
Paweł.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 21 Mar 2018, 09:06 »
Chciałbym pojechać DB ze Szczecina do Flensburga (pod granicę duńską). I teraz mam takie pytanie, jak kupić bilet żeby był najtańszy. Gdy na stronie DB wybieram pełną relację ze Szczecina do Flensburga to nalicza mi drogę opłatę chyba jak za połączenie międzynarodowe. Natomiast jak wybiorę relację Grambow (I stacja w Niemczech)- Flensburg to pozwala mi kupić bilet znacznie tańszy bo 29EUR. Co ciekawe relację Szczecin - Lubecka można kupić taniej bo za 23EUR. Czy w związku z tym rozwiązaniem jest kupno w relacji Grambow Flensburg w sieci a potem dokupienie w Szczecinie biletu przez granicę do Grambowa? Czy może w Szczecinie będzie można kupić w cenie 29EUR na całą relację? W sumie na pkp.pl nie można kupić biletu Szczecin - Grambow. Ma ktoś z Was jakąś wiedzę w tym temacie?
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Mar 2018, 11:03 »
Zawsze możesz te 15 km rowerem przekręcić dla rozruszania kości

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 21 Mar 2018, 11:33 »
Jak już Kolega wyżej napisał, do Grambow to jest tylko kilkanaście km do przejechania. Nie zastanawiałbym się nawet tylko jechał. W sprzyjających okolicznościach mogę przeprowadzić przez miasto.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 21 Mar 2018, 12:12 »
Oczywiście nie ma problemu z tymi 15km tylko pociąg z Krk przyjeżdża do Szczecina ok. 8.30 a dalej mam pociąg o 9.00 którym chciałem jechać. Następny o 11.00 stąd nie rozważałem przejazdu na kołach, ale oczywiście to dobre rozwiązanie. @michuss dzięki.

Nie wybieram się do Danii tylko Niemcy. Flensburg to koniec jazdy pociągiem stąd ta opcja "ryczałtowa" za 29EUR + rower wydała mi się najrozsądniejsza. Z Krk to nie będzie Regio, bo nie ma.
Tak jak pisałem na stronie pkp nie można kupić biletu do Grambowa więc pewnie kupię Sz. Główny Sz. Gumieńce i tyle. Pewnie będzie trzeba dołożyć jakieś 12PLN. Taki miałem plan ale myślałem, że może jest inne rozwiązanie. Dzięki Michał.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

« 21 Mar 2018, 13:02 »
Pewnie będzie trzeba dołożyć jakieś 12PLN. Taki miałem plan ale myślałem, że może jest inne rozwiązanie. Dzięki Michał.
No jest inne, wsiąść bez biletu i liczyć na to, że skoro jest tylko niemiecka drużyna konduktorska to nie będzie się czepiać. Pamiętaj, że wypisanie biletu w pociągu przez personel pokładowy kosztuje bodaj 3,50 (euro). Lepiej więc kupić w internecie i sobie wydrukować. W ile osób jedziesz/cie? Bo to ma znaczenie...
Niestety ale i stety jadę sam  :D. Wiem o tej opłacie więc chciałem ten polski odcinek kupić wcześniej. Chociaż jak widzę teraz to pkp.pl nie ma opcji zakupu biletu pomiędzy Głownym a Gumienicami a na db jest info "Obowiązuje cennik zagraniczny". Więc pewnie rozruszam kości chyba że konduktorzy powiedzą: "A jedź pan z nami bez dopłaty, będzie nam bardzo miło."  ;) Mrzonki ???
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

« 21 Mar 2018, 23:11 »
A w sumie skoro jedziesz tak daleko, to może od razu na Sylt? To taka fajna wyspa, do której jedzie się grobla kolejową.  ...
No w sumie masz rację. Nie pomyślałem zupełnie o tym. Co prawda myśl przewodnia to niemieckie wybrzeże Bałtyku, ale o Sylcie trochę słyszałem intrygująco snobistycznych opowieści, więc w sumie to dobry pomysł. Co prawda kolejne dwa dni ale niech tam. Michał sądzisz, że tą groblą to można jechać rowerem? Na mapie googla chyba nie działa street view w tym rejonie natomiast z satelity jakiś szlak obok torów jest. Ciekawe czy przejezdny rowerem. Nigdzie nie znalazłem,że można jechać.
Co do biletów to dzięki za taki research. Wow. Myślę, że w kontekście Syltu muszę jechać tym pociągiem o 9 z Głównego więc rzeczywiście może spróbuję kupić ten Schleswig-Holstein-Ticket bezpośrednio u konduktora. Rozumiem, że co najwyżej doliczą za rower 5, granicę 2,5 oraz wypisanie w pociągu 3,5.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

« 22 Mar 2018, 00:03 »
Mi google maps działa, są tam punkty z panoramami zrobionymi z pociągu wożącego samochody.
Tak, tak. Widziałem te punkty tylko myślałem, że jakoś dokładniej popatrzę czy można tam jechać. Ale chyba nie chociaż bity szlak jest. Wyspa w sumie nie jest duża. Żeby odwiedzić N i S wyspy to jakieś 70km. Warto się zastanowić. Dzięki.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 22 Mar 2018, 02:42 »
Kiedyś na pokładzie pociągu kupowało się przejazdówkę przez granicę za 2zł. Ale to było dawno i na granicy czeskiej ;) Podejrzewam jednak, że tak to działa i dziś.

Spróbuj na stronie DB ograniczyć pociągi do regionalnych. Cena może spaść, czas jazdy wydłużyć się. Ale 20+ EUR to i tak już fajna cena, wątpię by dało się taniej.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 22 Mar 2018, 11:02 »
Dwa lata temu jechaliśmy z Katowic do Bohumina i nic nie dopłacaliśmy w KŚ. Pewnie te dopłaty zależą od jakichś umów może nawet lokalnych.

Tak cena 29EUR za ok. 600km koleją nie jest zła. Miałem tylko wątpliwości ile ma mnie kosztować pierwszych 15km do Grambowa i jak to kupić żeby nie płacić taryfy międzynarodowej. W sumie nie ma o co kruszyć kopii przy dodatkowym poziomie 2,50EUR. Pamiętam kiedyś (jeszcze przed EUR na Słowacji) jechaliśmy PR z Muszyny do Lubotina no i pamiętam, że cena "bolała" - też 15km.
Albert Einstein

Offline kozlik

• Na forum od: 28.07.2019
« 28 Lip 2019, 11:29 »
Hej,

wybieram się z Frankfurtu nad Odrą do Leer i z biletem Quer-Durchs-Land-Ticket, wcześniejszy Schönes Wochenende Ticket.

Na ostatnią część trasy pojawia mi się takie coś.

Ktoś wie może co należy z tym zrobić? Jakąś rezerwację należy zrobić? Ale gdzie?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Rezerwacje na rowery w niemieckich pociągach są wtedy, gdy w pociągu jest ograniczona liczba miejsc - logiczne. Rezerwacja na rower nic nie kosztuje (płacisz już za przewóz roweru kupując dzienny bilet rowerowy), ale...

... niestety, nasze doświadczenie mówi, że miejscówki na rower muszą być wydane do miejscówki osobowej. Więc najprawdopodobniej zapłacisz za miejscówkę rowerową 0 euro, ale 4,50 (chyba) kosztować będzie Cię miejscówka "ludzka".

Chyba że zrobisz inaczej:

ponieważ w Niemczech nie można w systemie kupić rezerwacji na rower w dzień wyjazdu, to po prostu zameldujesz się na peronie, ale wcześniej zagadasz kierownika pociągu i powiesz, że już nie możesz kupić biletu, a chcesz jechać. Jeśli będą miejsca rowerowe (w sezonie w Niemczech bywa z tym słabo), to najprawdopodobniej kierpoć machnie ręką na bezpłatną rezerwację, bo płatny bilet całodzienny i tak już będziesz miał. I obędzie się bez miejscówki dla Ciebie.

Dokładnie tak zrobiliśmy tydzień temu między Amsterdamem a Berlinem - w systemach od dawna nie było biletów na rowery przez dwa interesujące nas dni (kilkanaście pociągów!), ale w praktyce na chyba 18 (!) miejsc rowerowych w wagonie były trzy wolne, dzięki którym jechaliśmy warunkowo kolejne etapy podróży, aż dojechaliśmy szczęśliwie do Berlina.

Powodzenia :)

A z Leer to dokąd dalej?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
PS Ten pociąg (IC) jedzie z Berlina. Może lepiej już tam do niego się zapakować?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline hub

• Miasto:
  • Na forum od: 13.06.2023
« 13 Cze 2023, 13:31 »
Trochę ogrzeję starego kotleta: wiecie jaka jest obecnie możliwość zakupu biletu rowerowego na  pociąg relacji Szczecin - Lubeka (DB)? Na stronie DB nie ma możliwości zakupu biletu na rower, tylko przewóz osób. Sprawdzałem w kasach w PKP/Polregio - również nie ma takiej możliwości

Jest Szczecinie jakaś dedykowana kasa/autopmat DB? Czy też po prostu kupić bilet na przejazd osób na stronie DB a bilet na rower u konduktora?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 13 Cze 2023, 13:47 »
Czy to ICE, czy RE/RB?
Jeśli RE/RB to kupujesz bilet dzienny na rower, nie na konretny pociag, tutaj:
https://fahrkarten.bahn.de/privatkunde/pauschalpreisbuchen/pauschalpreis_start.post?lang=de&redirected=1
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Cze 2023, 14:04 »
ICE nie jeździ na tej trasie, tylko RE4. Najkorzystniej wychodzi oferta biletu landowego na "Mecklenburg-Vorpommern-Ticket (Jednodniowy bilet regionalny na Meklemburgię-Pomorze Przednie)". W kilka osób wychodzi taniej na osobę, niż w pojedynkę. Niestety w dni robocze ten bilet ważny jest dopiero od 9 rano. Bilety na rowery kupujesz osobno, 6 EUR na cały kraj w ruchu regionalnym, na niektóre landy masz tańszy bilet na rower, ale nie wiem czy akurat na Mecklenburg-Vorpommern. W załączniku mapa ważności biletu landowego na ten land - jak widaćobejmuje i Szczecin, i Lubekę.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline hub

• Miasto:
« 13 Cze 2023, 14:20 »
Dzięki @podjazdy @ Daniel

Tak chodzi o pociąg Regionalny RE4. Pozostaje tylko pytanie jak kupić on-line dzienny bilet na rower - link Daniela nie otwiera się prawidłowo. Natomiast przy próbie zakupu wraz z biletem do osób pojawia się informacja jak w załączniku

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Wracam do jeżdżenia.

Offline hub

• Miasto:

• niech tak się stanie
« 13 Cze 2023, 16:51 »
Ze Szczecina w kierunku Niemiec jedzie niemiecka drużyna konduktorska, więc nie ma problemu z zakupem oferty na pokładzie. Natomiast jeśli planujesz dłuższą wycieczkę, to warto rozważyć bilet miesięczny na całe Niemcy na pociągi regionalne za 49 euro, ale on liczy się od 1 dnia miesiąca do ostatniego dnia miesiąca (czyli będzie opłacalny, jeśli jedziesz i wracasz w tym samym miesiącu). Do tego biletu miesięcznego kupujesz potem na każdy dzień jazdy pociągiem bilet na rower za 6 euro. Dla przykładu przejazd ze Szczecina do Bazylei z rowerem może kosztować 61 Euro tam i z powrotem, czyli około 274 zł za 2 tysiące kilometrów. Niestety dużo przesiadek (11-13).

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 13 Cze 2023, 17:19 »
Niestety w dni robocze ten bilet ważny jest dopiero od 9 rano. B
Z tego co pamiętam na relacje ze Szczecina ta godz. 9 chyba nie obowiązuje. W każdym razie jechaliśmy porannym (coś po 6) pociągiem do Lubeki i nie było problemów. Ale to było parę lat temu. Trzeba sprawdzić. Bilety na rower u konduktora.

EDIT: https://www.dbregio-mecklenburg-vorpommern.de/db-regio-mv/tickets-und-tarife/mecklenburg-vorpommern-ticket
Eine Ausnahme bildet die Strecke zwischen Pasewalk und Szczecin Główny. Hier gilt das Mecklenburg-Vorpommern-Ticket in folgenden Zügen bereits vor 9 Uhr:
Ab Szczecin Główny: RE 5350, 5352 (für den gesamten Linienverlauf und von allen Bahnhöfen)
Ab Pasewalk bis Szczecin Główny: RE 5351, 5353

• niech tak się stanie
« 13 Cze 2023, 17:40 »
No faktycznie jest wyjątek. Co ciekawe, do Danii można jechać na Schleswig-Holstein-Ticket, ale ze Świnoujścia-Centrum lub z Grambowa. Tym niemniej jak wracałem do Polski, to nikt się nie czepiał o ten kawałek Grambow-Szczecin...
« Ostatnia zmiana: 13 Cze 2023, 17:45 podjazdy »

Offline hub

• Miasto:
« 13 Cze 2023, 17:44 »
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Będę jechał piątek o 15:00 tylko w jedną stronę do Lubeki - powrót rowerem do Świnoujścia lub Szczecina.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum