Jak jest na HT2 to nie ma mozliwosci zeby byla zle zamontowana...
Shift the chain up to the fifth cog from the right and into the big chainring. Sight down the chain from the rear of the bike to check for a perfect chain-line. The chain should make a straight line from the number five cog to the big ring. If it doesn’t, the transmission may rattle or shift poorly in the cross-over gear selections.
Raz kumpel mnie zagadal i zapomnialem zacisnac srub na lewym ramieniu... wyjechalem nazajutrz, dwa obroty korba i prrrrutt! - obydwa ramiona na szóstej
Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.
najlepiej byłoby znaleźć podkładkę o średnicy wewnętrznej 24 mm
Niedawno kupiłem nowy rower górski 29'' i mam dziwny problem z napędem. Po wrzuceniu najlższejszego możliwego biegu (24/36) wystarczy kilka obrotów korbą do tyłu i łańcuch spada gdzieś na środek kasety. Po ruszeniu wskakuje z powrotem na najlżejszą zębatkę. Szybka inspekcja wykazała, że winna jest linia łańcucha: (na zdjęciach łańcuch jest na najlżejszym biegu)Trochę mnie dziwi, że w nowym rowerze jest tak kiepsko ustawiony napęd. Zmierzyłem odległość blatu od środka ramy i wyszło ok 53mm, czyli według tej strony w normie. http://service.bythehive.com/Guide/Chainline+explained/9Wydaje mi się, że przednie zębatki powinny być z 1.5cm bliżej ramy, żeby nic nie przeskakiwało (tak na chłopski rozum, punkt pomiędzy przednimi zębatkami powinien być chyba na linii środka kasety). Może ktoś ma pod ręką 29era z napędem 2x10 i mógłby zrobić szybki pomiar / zdjęcie? Może w tym rowerze jest po prostu coś spieprzone?
Cytat: A|ex w 11 Cze 2017, 17:39Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.Przejechałem pół Boliwii na 22x36 . Nawet bez sakw często zdarza mi się wrzucać. W tym rowerze akurat jest 24-38 z przodu i zamierzam je zmniejszyć.