Autor Wątek: Tadżykistan, Pamir Highway. Maj/Czerwiec 2018  (Przeczytany 8069 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Dziękuję za polecenie restauracji, budynek zachęcający,  uwielbiam takie klimaty :)

Będzie Pan zadowolony :)

Bulunkul village
by Michał Pawełczyk, on Flickr

;D

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Hehehehe .. a jest jeszcze jakieś inne miejsce? ;)
Jeśli trzy osoby polecają, to nie ma co pytać, trzeba jeść ;)
Miałem na myśli, że tam już nic innego nie ma:P
… why so serious ?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Jest. Wcześniej, np. po lewej stronie, szara buda, gdzie można kupić Duszesa, manty i oczywiście wymienić walutę :)

W uzupełnieniu tego, co pisał anghan o jedzeniu w Osz - wcześniej jest jeszcze knajpka między Kizył Kurgan a Gulczą (lepszy lagman był tylko w Jalala Abadzie ;)), sama Gulcza i jeden wielki opust w okolicach przełęczy Чыйырчык (Czyiyrczyk?).

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Dla porządku (mój żołądku): ja zachwalam jadło spożyte na końcu, po prawej (jadąc z TJK, dokładniej - z Kara Kul, jeszcze b. dokładnie - przez przejście graniczne TJK-KGZ, zlokalizowane na pierewale, o infrastrukturze w budowie, obsadzone wyłącznie przez pograniczników TJK - pogranicznicy KGZ swój posterunek mają kilka km w niz i głąb KGZ), naprzeciw cmentarza. Wcześniej minąłem przybytek 1wszy (po prawej), z ławeczką przy drodze przed, gdzie można obmienić waluty, przejechałem całą miejscowość ze sklepami po lewej i prawej. Nieco nazad, po lewej (orientując się wg. kierunku przejazdu), niski, murowany sklep.

Wydawanie posiłków realizowane jest na lewo od wejścia, tamże (jakby w przybudówce) jakby kuchnia. Przestrzeń Klienci - Gospodarze przedzielają przeszklone urządzenia gastronomiczne, w których wyeksponowany był m.in. wspomniany, świeży makaron własnego wyrobu (produkt społeczności lokalnej). Gastronomię prowadzą mężczyźni wieku średniego w liczbie 2 (dwóch), na oko niekarani.

Apel: proszę o zdeklarowanie się (bez owijki)!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
W uzupełnieniu tego, co pisał anghan o jedzeniu w Osz - wcześniej jest jeszcze knajpka między Kizył Kurgan a Gulczą (lepszy lagman był tylko w Jalala Abadzie ;)), sama Gulcza i jeden wielki opust w okolicach przełęczy Чыйырчык (Czyiyrczyk?).

Po Sary Tash to knajpki są już co wioskę. Nie chciałem jednak tak szczegółowo pisać, bo nigdzie kolega nie dojedzie ;) Widzę jednak, że motywujemy się kolejnymi posiłkami ;) Dawid jedzie z rok, ale już będzie głodny ;)

Offline Mężczyzna Dawid_2248

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.11.2011
    • Moja galeria Picasa
Dokładnie - dobra kuchnia na wyprawie to absolutna podstawa. Dlatego na Islandii mi się nie podobało, bo nie było mnie na nic stać :D

Chyba przed wyjazdem sobie wydrukuję cały ten wątek z forum i będę odhaczał ptaszkami odwiedzone knajpy ;)

A powiedzcie - jak z zaopatrzeniem w sklepach w tych mniejszych miejscowościach? dostanie się jakieś pieczywo, smarowidło, warzywa, makaron? Taka absolutna podstawa na przygotowanie obiadu i śniadania?
www.gdzielosponiesie.pl

"Podróże to jedyna rzecz, na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi"

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
A powiedzcie - jak z zaopatrzeniem w sklepach w tych mniejszych miejscowościach? dostanie się jakieś pieczywo, smarowidło, warzywa, makaron? Taka absolutna podstawa na przygotowanie obiadu i śniadania?

Khorog - wszystko,
Iszkashim, Langar, Alichur, Murgab, Karakul  - powinieneś dostać to co chcesz, ale wybór może być czasem ograniczony do naprawdę podstawowych rzeczy. Powinno zawsze dać się coś z tego poskładać. Chleb często kupuje się albo w hostelu, albo się pyta kto sprzedaje.  Nie zawsze jest to zaopatrzenie dostępne na zawołanie. Nam się zdarzyło wjechać do Karakol o 16. Obeszliśmy 3 sklepy i wszystkie już były zamknięte i nie chcieli nas obsłużyć. Następnego dnia rano wszystko otwarli. Chyba da się ogarnąć temat jeżdżąc z zaopatrzeniem na 3-4 dni. Kilka liofilizatów możne pomóc w gdy sklepu nie ma, albo wszystko już zbrzydło. W podróży one i tak smakują całkiem spoko ;)

Sklepów jest trochę także w tych mniejszych wioskach, ale zaopatrzenie to kwestia szczęścia. Czasem jest coś słodkiego do picia i ogórek i tyle ;) W każdym razie między Khorogiem a Langarem jest pod tym względem luksus, potem jest mniej ludzi to i sklepów mniej ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
powinieneś dostać to co chcesz, ale wybór może być czasem ograniczony do naprawdę podstawowych rzeczy
Czyli jak? ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
powinieneś dostać to co chcesz, ale wybór może być czasem ograniczony do naprawdę podstawowych rzeczy
Czyli jak? ;)

Robb, przecież jechałeś to wiesz. Aż tak dużo chyba się nie zmieniło.  ;)

Ja ogólnie na krótkich wyjazdach (do 3 tygodni) jestem bardzo wygodny i korzystam z liofilizatów, więc nie wszędzie i nie zawsze przyglądałem się szczegółowo sklepom. Wiem, że Szwajcarzy, z którymi jechaliśmy przez kilka dni robili zakupy i gotowali sobie makaron z jednym lub drugim warzywem i jakąś puszką.

Czasem trzeba było do jednego sklepu iść po makaron, do drugiego po warzywa, a w trzecim były cukierki. Zdarzały się też jogurty w sklepie bez lodówki... Dzieciaki jadły, ale my nie zaryzykowaliśmy... Można ;)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Jeśli mam coś doradzić to lepiej w jedzenie zaopatrz się porządniej w Sary Tasz bo z tego co pamiętam to w Karakul jedliśmy dwu krotnie i byliśmy zadowoleni z jedzenia zaraz w pierwszym Homestay ;D po prawej,a w magazinie to mogłeś zapałki i pierścionki kupić ;),może się to już zmieniło.Weź sobie jakieś liofy na Tadżykistan w razie W.

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

• Skup i ubój. Rozbiór.

(Spojler: Czy me oczy widzą dobrze?, czy ten obładowany, z lewej, to aby nie damka?! - Yes, it is!)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO

(Spojler: Czy me oczy widzą dobrze?, czy ten obładowany, z lewej, to aby nie damka?! - Yes, it is!)

Yes, it's my ;D
Ale że o co chodzi?! Że niby dam-y/ki to nie?! ;D
bikeowo, czyli moje podróżowanie

• Skup i ubój. Rozbiór.
Yes, it's my ;D
Ale że o co chodzi?! Że niby dam-y/ki to nie?! ;D

Tak, tak - wiedziałem.

W innym wątku było, damki z natury mają być, są miękkie, się gibać. Twój jest obładowany, nie kosztował 1.5oo Euronów, trasę/y przejechał b. wymagającą/e, przy tym Twe doświadczenie jest jedno z większych, więc warto spytać: czemu to robisz? Skąd pomysł na miękką damkę pod sakwy, góry, szutry w dalekim świecie? No weź!

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Łatoś! Słowo daję, że nic nie wiedziałam przez 10 lat o żadnym gibaniu... Do dzisiaj ;D

Widocznie mi to pasuje/nie przeszkadza/mało spostrzegawcza jestem...

A poważniej... rower jest bardzo wygodny. I wytrzymały. A ja się przywiązuję.. też do rzeczy. Choć i tak z oryginału została tylko rama i kierownica...
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?