Autor Wątek: Pompka rowerowa awaryjna  (Przeczytany 22825 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Pompka rowerowa awaryjna
« 9 Mar 2020, 15:29 »
Bywają pompki o podobnych parametrach ważące około 60 g.

A tak konkretnie? :D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Mar 2020, 16:08 »
Np. ta:
WEST BIKING Mini Bicycle Pump Cycling Hand Air Pump for Bike Tire Inflator bicicleta For AV/FV MTB Mountain Bicycle Bike Pump
https://a.aliexpress.com/_BTWsuj

Mam też pompkę Topeak, która jest lżejsza, ale nie wiem, czy jest jeszcze do kupienia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Mar 2020, 16:38 »
Np. ta:
WEST BIKING Mini Bicycle Pump Cycling Hand Air Pump for Bike Tire Inflator bicicleta For AV/FV MTB Mountain Bicycle Bike Pump
https://a.aliexpress.com/_BTWsuj
Szacując wymiary wychodzi mi że wbicie 4atm do szosowej opony oznacza co najmniej 1500 cykli.
Można i tak...

« 9 Mar 2020, 16:57 »
Pompowałem podobną pompką do około 6. Pompka wyraźnie się nagrzewała, a ja jeszcze mocniej. Jest ok jeśli traktuje się ją awaryjnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Mar 2020, 17:17 »
@Worku: myślałem żeś rozsądniejszy  :P
Moim zdaniem  ta pompka jest nieużywalna.
Ciekawe ile razy tą "alipomeczką" przytnie się palce przed wyrzuceniem jej  do kosza?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Mar 2020, 17:20 »
Pompowałem podobną pompką do około 6. Pompka wyraźnie się nagrzewała, a ja jeszcze mocniej. Jest ok jeśli traktuje się ją awaryjnie.
Czyli zaoszczędzę jakieś 60g, co poza wyscigiem będzie nieodczuwalne.
Za to pompowanie zajmie mi o 15 minut dłużej, co w przypadku wyścigu spowoduje że nie będzie już sensu się dalej ścigać.
Brzmi rozsądnie  ;)

« 9 Mar 2020, 17:58 »
Czyli zaoszczędzę jakieś 60g, co poza wyscigiem będzie nieodczuwalne.
Za to pompowanie zajmie mi o 15 minut dłużej, co w przypadku wyścigu spowoduje że nie będzie już sensu się dalej ścigać.
Brzmi rozsądnie  ;)
Zakładam, że oszczędność grama w rowerze to koszt 50 groszy do złotówki, więc zbicie 60 gramów to coś. Po drugie łatwej zmieścić taką małą.

@Worku: myślałem żeś rozsądniejszy 
Moim zdaniem  ta pompka jest nieużywalna.
Ciekawe ile razy tą "alipomeczką" przytnie się palce przed wyrzuceniem jej  do kosza?
Wcale nie ma takiej katastrofy. Jeśli rower to MTB, pompowanie nie jest przesadnie męczące.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Mar 2020, 19:05 »
Zwróć proszę uwagę, że nie ma za co chwycić tej pompki podczas pompowania.  Głowica wymaga dociśnięcia do wentyla, a sile wymaganej do sprężenia powietrza nie ma czego przeciwstawić.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 9 Mar 2020, 19:28 »
Barometr niekoniecznie jest potrzebny. Ja mam taki patent:
Pompka ręczna ma pewien skok tłoka. Jak się pompuje to bardzo wyraźnie czuć w którym położeniu powietrze, zaczyna przepływać do opony. Jeśli to się dzieje w 1/2 tłoka, to znaczy że jest +1 bar, jeśli w 1/3 (1/3 do końca, czyli 2/3 od początku) to jest +2 bary, 1/4  +3bary ogólnie 1/x daje (x-1) jeśli w 1/8 to 7 barów. Należy pamiętać, że jak się pompka robi gorąca przy wyższych ciśnieniach to ta zależność będzie trochę zakłamywać. Oczywiście nic dokładnie się tu nie zmierzy, a przy wyższych ciśnieniach pomiar będzie obarczony sporym błędem, ale zawsze masz spokój, że masz odpowiednie ciśnienie w oponie i radość, że 15 gramów mniej w bagażu :D

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 9 Mar 2020, 19:43 »
Czy taką ręczną pompką np. Lezyne Lite DRIVE HP S ABS 160psi  napompuję oponę tubeless przynajmniej do 6 barów, czy lepiej wybrać coś na CO2 ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum