Autor Wątek: Bagaznik Crosso Lowrider  (Przeczytany 2232 razy)

Offline Mężczyzna Durden

• Miasto:
  • Na forum od: 03.04.2017
Bagaznik Crosso Lowrider
« 6 Kwi 2017, 22:45 »
Witam, zapewne sporo osób z forum posiada ten bagażnik.
Czy mocowanie pod v-breake jest na tyle solidne aby udźwignąć 15kg?
Bo rozumiem, ze bagaż tylko na tym sie utrzymuje a obejma pod golenie jest po to aby bagaż nie przechylil sie na bok?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Bagaznik Crosso Lowrider
« 7 Kwi 2017, 07:04 »
tak bezproblemowo działa.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 7 Kwi 2017, 08:15 »
Ja też jeździłem z dużym obciążeniem na takim bagażniku i nie było problemów. Jeżeli chodzi o mocowanie, to w moim przypadku głównym mocowaniem są obejmy na goleniach, a to do piwotów hamulca tylko służą dla stabilizacji. Nawet mocno nie dokręcałem śrub, żeby "vałki" działały bez oporów.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Durden

• Miasto:
« 7 Kwi 2017, 09:48 »
Tylko w jaki sposib obejma ma nam utrzymac baaz? Na moje oko to śrubki przy pivotach utrzymują caly ciężar bagazu, a obejmy sa po to aby nam sie nie przechylil na bok. Z reszta ja mam cienkie widełki, stalowe, a te obejmy to chyba pod Amortyzator?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 7 Kwi 2017, 09:52 »
są różne średnice obejm. Bez obaw na Twój widelec sztywny też pójdzie, mam to u siebie.

Offline Mężczyzna Durden

• Miasto:
« 7 Kwi 2017, 11:47 »
Ok dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze jedno czy przy mocnym dokręceniu przy pivotach będzie problem z działaniem hamulcu?
Jakie sa wady tego bagażnika?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 7 Kwi 2017, 11:55 »
Hamulec powinien działać bez względu na siłę dokręcenia.
Nie wiem jakie masz hamulce, ani nie znam tego bagażnika, ale niewykluczone, że będą potrzebne podkładki/tulejki dystansowe i może dłuższe śruby, jak w wypadku boosterów.

Offline Mężczyzna Durden

• Miasto:
« 7 Kwi 2017, 12:26 »
Tu sie potwierdza to o czym pisałem wcześniej http://crosso.pl/pl/porady-rowerowe/bagaznik-low-rider-crosso-widelcu-bez-mocowania-hamulcow-v-brake/

Bagażnik trzyma sie glownie na srubakach pod V-breake a nie na obejmach. Gdy nie mamy pivotuw a chcemy nocować na obejmy to nosnosc bagażnika spada do 5kg. Logiczne, ze jak byśmy załadowali więcej to bagaż może nam zjechać w dół.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 7 Kwi 2017, 12:38 »
Tu sie potwierdza to ...
Bagażnik trzyma sie glownie na srubakach pod V-breake a nie na obejmach...
Z tym bym się nie zgodził. Jeśli pusty bagażnik przykręcisz we wszystkich punktach, to po zapakowaniu powinny pracować z podobnym obciążeniem.
Pewnie, że tylko teoretycznie, bo w praktyce dochodzą różne drobiazgi, choćby guma zwykle stosowana pod obejmami, co daje pewną elastyczność, która pewnie spowoduje większe obciążenie piwotów.
Ale używając sztywniejszej przekładki można uzyskać równiejsze obciążenie piwotów i goleni.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 7 Kwi 2017, 12:57 »
Teoria teorią. Na zdjęciu bagażnik przymocowany trytytkami. cały ciężar bierze obejma, która układa się na goleniach pod pewnym kątem (jakby się klinując). Na dodatek jest powlekana gumową warstwą. Mocowanie do piwotów stabilizuje układ.  Z takim mocowaniem kolega objechał północną Korsykę z dużym obciążeniem bez problemu. Ja w swoim rowerze nawet nie dokręcałem mocno śrub do piwotów.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum