Autor Wątek: Bagażnik samochodowy na hak  (Przeczytany 89682 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Bagażnik samochodowy na hak
« 1 Sie 2022, 22:02 »
Cześć,
Chciałbym kupić swój pierwszy bagażnik rowerowy na hak. Nie chciałbym wydawać majątku tym bardziej, że zapewne będzie on używany raz może dwa razy w roku.
Głównie rowery szosowe, gravelowe.

Wybrałem takie opcje i chciałbym Was prosić o jakieś opinie:

Nr 1 - Peruzzo Siena 3
https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-samochodowy-peruzzo-siena-3-pd13310/?v_Id=97075

Nr 2 - Taurus Basic Plus (ale się nie składa, więc słabo z przechowywaniem)
https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-samochodowy-taurus-basic-plus-pd25460/?v_Id=154571

Nr 3 - Thule EuroWay G22 922
https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-samochodowy-thule-euroway-g2-922-pd19635/

Nie będę ukrywał, że najlepiej leży mi Nr 1, ale nie znam tej firmy i generalnie nie znam się na temacie.
Proszę zatem o jakieś rekomendacje lub ostrzeżenia dotyczące powyższych modeli.

Z góry dzięki za pomoc.
Jak pierwszy, to wpadnij do Krakowa po Amos Tytan 4. Puszczę Ci go za stówkę. Generalnie gąbki i zippy do wymiany, reszta jak to blacha, cymesik :D Dwa rowery montuje się trywialnie. Polecam potestować, bo moze sięokazać,  że zapragniesz czesciej używać itp. Ja po dwóch latach eksploatacji taniego bagażnika wtedy 700 zł zdecydowałem się na grubszą inwestycję i nie żałuję.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Sie 2022, 15:31 »
Kupując nowy wybierz taki, z odpinanymi całkowicie ramionami. Mocno ułatwia logistykę pakowania roweru.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta odett345

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.11.2022
« 27 Lis 2022, 19:50 »
Ponawiam pytanie we właściwym dziale ;) Moje pytanie dotyczy bagażnika rowerowego montowanego z tyłu samochodu. Nie bardzo orientuję się w temacie, a chciałabym zakupić bagażnik do przewożenia dwóch rowerów. Najlepiej taki, który nie będzie zbyt skomplikowany w obsłudze. Na co powinnam zwrócić uwagę przy zakupie? Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi :D

« 27 Lis 2022, 19:56 »
A przeczytałaś ten wątek?

Offline Kobieta odett345

« 28 Lis 2022, 15:52 »
Przeczytane i temat do rozmyślania mam na pózniej, coś na pewno wybiorę.

« 28 Lis 2022, 19:28 »
Przeczytane i temat do rozmyślania mam na pózniej, coś na pewno wybiorę.
;D
- to pomyśl nad modelami z odpinanymi ramionami. Mocno ułatwia mocowanie rowerów. Oczywiście szczególnie przy montażu 3 lub 4, więc dla Ciebie to mniej istotne, ale zawsze.
- Składane platformy są ciekawe jeżeli masz mało miejsca do przechowywania. W innym przypadku to szkoda kasy. Z zasady są droższe.
- Koniecznie gniazdo Euro. Inaczej będziesz miała problem ze spełnieniem nowych przepisów odnośnie oświetlenia
- Platforma musi mieć koniecznie zamki do zapinania mocowań rowerów. Zdarzają się przypadki kradzieży roweru z platformy. Można to zawsze obejść osobnym mocowaniem, ale po co kombinować.
- Koniecznie system bezkluczykowy montażu. Nie wierz w opisy, "wystrczy przykręcić dwie śruby". Będziesz sobie pluła w brodę.

Offline Kobieta odett345

« 29 Lis 2022, 14:30 »
Dziękuję za informację na co powinnam zwrócić uwagę, będzie łatwiej coś wybrać :)
 Zastanawiam się nad bagażnikiem od Thule, wizualnie ładnie się prezentuje… Wiem, że nie o wygląd tu chodzi, tylko żeby spełniał swoją funkcję należycie, ale zwracam uwagę na takie rzeczy. Obejrzałam sobie filmik z montażu, nie wygląda na skomplikowany, powinnam sobie z nim poradzić :D  Waga też jest do przyjęcia, jest składany (i dobrze, bo nie mam zbyt wiele miejsca do przechowywania). Znalazłam coś takiego, tylko u nich w wersji na 3 rowery https://kamperologia.pl/produkt/bagaznik-rowerowy-na-hak-easyfold-xt-3bike-13pin-thule/ , muszę popatrzeć za wersją na 2. 
Jeszcze raz dziękuję, wszystko jasne, popatrzę sobie jeszcze na inne marki, porównam i coś wybiorę. 

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 29 Lis 2022, 16:50 »
WujTom się z takim ogłasza, daje zniżkę dla forumowiczów.

« 29 Lis 2022, 20:55 »
Polecam WujTomZnam człowieka. Nie oszuka Cie.
Thule, to nie jest tylko napis. Akurat za tą marką idzie dobra jakość. Jeżeli możesz dołożyć do Thule, to warto.
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2022, 21:15 Król Julian »

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 29 Lis 2022, 21:21 »
WujTom się z takim ogłasza, daje zniżkę dla forumowiczów.

Tak Dziadku ogłaszam się, jak by co bo mam jedną sztukę pierwotnie kupiona dla siebie https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=26856.0

Polecam WujTomZnam człowieka. Nie oszuka Cie.
Thule, to nie jest tylko napis. Akurat za tą marką idzie dobra jakość. Jeżeli możesz dołożyć do Thule, to warto.

Z rekomendacją KRÓLA to +10 do splendoru :)
Dziękuje
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 1 Wrz 2025, 12:01 »
Odgrzewam wątek, ponieważ czeka mnie kupno bagażnika na hak. I tu mam pytanie - dotychczas nikt nie oceniał bagażników niemieckiej firmy Uebler. Tymczasem wygląda na to, że są to bardzo fajne bagażniki - składane do kompaktowych rozmiarów, lżejsze od Thule, jest jakaś (niewielka, ale jest) podaż na rynku wtórnym w Polsce. Mają (przynajmniej interesujące mnie modele) odchylanie, odpinane ramiona, można przewozić karbony a nawet (to chyba na nie wszystkich) e-bajki (to akurat mnie nie dotyczy, chociaż kto wie, co będzie w przyszłości, a to zakup raczej na lata). Robią też OEM dla VW.
Ktoś ma jakieś opinie, korzystał, widział?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 1 Wrz 2025, 12:20 »
też szukałem jakiś czas temu. Jedną z rzeczy jaką brałem pod uwagę to było jaki rodzaj chwytu jest za ramę.
Dla mnie ma to znaczenie w kontekście torby w ramie, która ogranicza możliwość złapania a także aby móc złapać kolejny rower. Ale to w moim przypadku, Ciebie może to nie dotyczy.
Jak patrzyłem to ta marka o której piszesz akurat ma dobre opinie i składa się tak,  że wejdzie do małego całkiem bagażnika.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 1 Wrz 2025, 15:10 »
Odgrzewam wątek, ponieważ czeka mnie kupno bagażnika na hak. I tu mam pytanie - dotychczas nikt nie oceniał bagażników niemieckiej firmy Uebler. Tymczasem wygląda na to, że są to bardzo fajne bagażniki - składane do kompaktowych rozmiarów, lżejsze od Thule, jest jakaś (niewielka, ale jest) podaż na rynku wtórnym w Polsce. Mają (przynajmniej interesujące mnie modele) odchylanie, odpinane ramiona, można przewozić karbony a nawet (to chyba na nie wszystkich) e-bajki (to akurat mnie nie dotyczy, chociaż kto wie, co będzie w przyszłości, a to zakup raczej na lata). Robią też OEM dla VW.
Ktoś ma jakieś opinie, korzystał, widział?

Na żywo z tymi bagażnikami się nie spotkałem, ale przerabiałem w tym roku temat kupna bagażnika na hak i po przejrzeniu oferty firmy Uebler pierwsze co rzuca mi się w oczy, to to, że wszystkie ich modele mają tę ramę, od której odchodzą łapy mocujące rower. A to jest rozwiązanie trochę niewygodne, bo trzeba się nagłowić, by znaleźć odpowiednią pozycję do zamocowania tych łap. Szczególnie, gdy mocuje się rower pierwszy raz. Później już oczywiście jest łatwiej, bo nabiera się wprawy. Ja jednak bym polecał znacznie wygodniejsze rozwiązanie, jakie mają nowe modele bagażników takich, jak Thule Epos lub bagażnik TX2 holenderskiej firmy Spinder. Tam łapy mocujące są zamontowane na wysuwanych teleskopowo ramionach, co znacznie ułatwia dopasowanie ich do roweru. Thule jak wiadomo jest dość drogi, ale już Spinder jest znacznie tańszy i moim zdaniem ma bardzo dobrą jakość wykonania. W filmie dość dokładnie pokazane są rozwiązania techniczne stosowane w tych bagażnikach.

https://www.youtube.com/watch?v=89yBIfn1q8E

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 2 Wrz 2025, 11:47 »
Serdeczne dzięki za opinie i wskazówki.
Jurek - co do ramion, to ja raczej zdejmuję torby do transportu, więc to raczej nie będzie problemem.
Maper - dzięki za namiar na tego Spindera. Co prawda, jest to wersja 2 rowerowa, ale z możliwością dołożenia dostawki na 3 rower, więc w sumie fajnie. Cena za nowy trochę droższa, niż za używkę Ueblera: szkoda, że używek praktycznie nie ma. Co w sumie mało dziwi, bo to jest rzecz kupowana na lata. Na modelu składanym akurat mi zależy, żeby można zapakować do bagażnika. Dylematy pozostają, ale lista się zawęża. Popoluję może jeszcze na olxach, bo póki co, czas mnie nie nagli.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 2 Wrz 2025, 15:19 »
Co prawda, jest to wersja 2 rowerowa, ale z możliwością dołożenia dostawki na 3 rower, więc w sumie fajnie.

Nie przeglądałem tych bagażników, ale chcę zwrócić uwagę na jeden szczegół: przeważnie dostawka na trzeci rower nie jest składana. Jeśli zależy Ci na składanym bagażniku na 3 rowery, to od razu taki kupuj. Inaczej będziesz się męczył z przykręcaniem i odkręcanie dostawki, aż w końcu przestaniesz składać bagażnik lub używać dostawki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum