Autor Wątek: przyczepka dla psa  (Przeczytany 11353 razy)

Offline sandking

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2011
przyczepka dla psa
« 15 Mar 2017, 13:36 »
Chciałem zasięgnąć rady czy ktokolwiek ma doświadczenie z przyczepkami rowerowymi dla psów i może się podzielić zdaniem na ten temat. Widzę, że ceny są w trzech przedziałach - ok 400 zł, potem 900 zł i 1600 wzwyż. Z tym, że wizualnie wyglądają podobnie i pytanie na ile się różnią. Na oku mam coś takiego http://allegro.pl/90093-vidaxl-przyczepa-rowerowa-dla-psow-czerwona-i6742545534.html , ale mam lekkie obawy i pomyślałem, że może ktoś już coś takiego kupował. Ja szukam dla psa średniego rozmiaru, 25 kg. Na pewno w tej chwili nie kupię przyczepki powyżej 1000 zł, ale jeśli ktoś mi powie, że te za ok 400 zł to szmelc, to spojrzę na droższe (jakieś wskazówki?).

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Odp: przyczepka dla psa
« 18 Mar 2017, 18:57 »
Podpinam sie pod temat ;) potrzebuje ulokowac dwa krokod.. Tzn jamniki;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 18 Mar 2017, 20:05 »
Szczególnie zwróć uwagę na połączenie dyszla z rowerem żeby był elastometr.Podczas wywrotki roweru przyczepka ma stać na kołach.

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 18 Mar 2017, 22:13 »
My mamy takie cudo dla psa ~20kg:
http://www.doggyride.com/us/en/P1267/DoggyRide-Novel-dog-bike-trailer.aspx

Wydaje mi się, że to jest oryginalny design, a to co podlinkowałeś z allegro to może być "inspiracja" ;-)
Nasza kosztowała 258 euro, więc powyżej Twojego limitu, ale design jest podobny, więc napiszę nasze doświadczenia.
DoggyRide ma dwie wersje, ta nasza jest z lżejszych metali, jest też cięższa, ale tańsza wersja. My wzięliśmy lekką, bo była promocja, a musieliśmy ją nosić z 4 piętra po schodach ;-)

Po pierwsze, sprawdza się dobrze jako domek dla psa. Szyszka spała w niej od małego w naszej sypialni (zdjęliśmy koła) i przyzwyczaiła się, że przyczepka = spanie. Jak gdzieś jedziemy samochodem to wsadzamy przyczepkę do bagażnika, Szyszka wskakuje i idzie spać. W nowym miejscu też zawsze traktuje ją jako swój dom.

W tym względzie dobrze sprawdzają się koła, które można zdjąć i założyć bez użycia narzędzi.

Jak przyczepka jest przy rowerze to Szyszka w niej raczej nie zasypia, bo jest za bardzo zainteresowana wszystkim dookoła. W zasadzie nigdy całkiem jej tam nie zamykamy, ale można klapkę ustawić w dwóch pozycjach, albo z "szyberdachem" że tylko głowa wystaje, albo bardziej otwarta, że w zasadzie mogła by wyskoczyć bez problemu. Nie wyskakuje, bo w komplecie jest uprząż i ją przyczepiamy.

Generalnie jesteśmy zadowoleni, na początku dość ostrożnie jeździliśmy i przyczepka wydawała się bardzo stabilna, ale straciliśmy trochę czujność, pies podrósł i zdarzył nam się raz wypadek na zakręcie. Natalia skręcała w lewo może przy 20km/h, Szyszka się wychylała i napierała na prawą ściankę przyczepki i przyczepka się przewróciła. Na szczęście Szyszce nic się nie stało, zaraz wsiadła z powrotem i pojechaliśmy dalej, ale na przyczepce zostały rany wojenne po szorowaniu po asfalcie. Oprócz tego to wydawało mi się, że nawet jest solidnie zbudowana.

Kilka fotek:
https://www.flickr.com/photos/75227967@N00/26663176205/in/album-72157659662869226/
https://www.flickr.com/photos/75227967@N00/26636558496/in/album-72157659662869226/
https://www.flickr.com/photos/75227967@N00/29349895450/in/album-72157659662869226/
https://www.flickr.com/photos/75227967@N00/29529785632/in/album-72157659662869226/
https://www.flickr.com/photos/75227967@N00/29349904000/in/album-72157670510628333/

Daj znać jeśli masz jakieś konkretne pytania.

Offline sandking

« 22 Mar 2017, 07:28 »
Dzięki za komentarze! Chyba niestety tak jak z każdym sprzętem - pierwszy będzie się na zorientowanie się czego tak naprawdę potrzebuję, ale uwaga o łączeniu jest istotna.

Offline Kobieta rowerowa_basia

• Miasto: BDG
  • Na forum od: 29.05.2017
« 29 Maj 2017, 10:51 »
czy nie ma jakiejś tańszej przyczepki? mam małego buldożka więc duża przyczepka niepotrzebna, ale jednak 400 zł to spory wydatek :( ktoś wie czy da się jakoś samodzielnie zrobić taki sprzęt?
Lubię podróżować rowerem, a potem wylegiwać się w saunie ;)

Offline sandking

« 29 Maj 2017, 11:05 »
Szczerze to też myślałem o zrobieniu tego sam, ale nie mam ani narzędzi, ani doświadczenia i wolę nie ryzykować zdrowia psa. Osobiście 4 kg psa woziłbym chyba w koszyku z przodu - mój ma 25 kg.

Koniec końców kupiłem taki https://www.athleteshop.pl/doggyride-hondenkar-original-czerwony i jesteśmy po jeździe próbnej. Lekkie nie jest, pierwsza wywrotka (bez pasażera na szczęście) zaliczona i od razu lekkie przetarcie materiału :/ Ale ogólnie jestem zadowolony. Był problem z montażem - najpierw podłączyłem pod ośkę i po chwili zorientowałem się, że to nie jest dobry pomysł - na szczęście rama miała jeszcze kilka otworów, więc się gdzieś doczepiło. Psa było ciężko przekonać, ale po całym dniu na nogach na końcu już skorzystał z okazji (choć trzeba było urozmaicać nieco przejazd, bo inaczej "poganiał"). W sierpniu wyprawa na dłużej - wtedy dopiero się przekonam jak to jest. Już teraz widzę, że jazda z przyczepką a bez robi olbrzymią różnicę - konkretny offroad właściwie odpada (choć o dziwo przyczepka ani razu się nie przewróciła).

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 25 Lip 2022, 15:36 »
Cześć!

Po dwóch pociechach wychowanych w przyczepce, przyszedł czas na trzecią z nich ;-) Zgodnie z wątkiem mam na myśli oczywiście psa :-) (a raczej psiuniuńka-kochaniuńka :P ) Dzieciaki są już na tyle duże, że samodzielnie pokonają kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów, natomiast piesek nie należy do rasy, która uwielbia samodzielne pokonywanie dystansu, a tym bardziej w temperaturze przekraczającej 25 st. C. Niestety jest to dość ograniczające i postanowiłem spróbować szybko zaradzić tej sytuacji, ale asortyment jest w mojej ocenie bardzo mocno ograniczony.
Czy bylibyście w stanie podpowiedzieć mi wybór jakieś przyczepki dla czworonoga? Biorąc pod uwagę moje dotychczasowe kilkuletnie doświadczenia z przyczepkami dla dzieci, moim bezwzględnym kryterium jest porządna amortyzacja.
Niestety takich przyczepek praktycznie nie ma - znalazłem jedynie Doggy Liner Paris De Luxe, ale kompletnie nie podoba mi się taki kształt psich przyczepek. Poza tym opinie o tej przyczepce też nie są wybitne. Dodatkowo jest to też przyczepka dla psów do wagi 50 kg, a mój psiak waży 16 kg - jak wiadomo zbyt dużo przestrzeni dla psa w przyczepce wskazane nie jest ;-)
Najbardziej podoba mi się Burley Tail Wagon, ale nie ma ona amortyzacji. To znaczy można dokupić do niej amortyzator (który raczej na pewno nie jest oryginalnej produkcji), ale kosztuje on aż 150 EUR, co znacznie zwiększa koszty (link: https://www.dogycomponents.com/64-economy-burley).
Jestem w stanie wydać do 2k PLN i gdyby nie brak amortyzacji w Burley'u, to już bym się na nią zdecydował. Nie przeszkadza mi nawet fakt, że spacerowe kółka kosztują prawie 500 PLN (przyczepka byłaby wykorzystywana w 99% na rowerze + mam już zamysł jak samemu tanim kosztem dorobić sobie takie kółka, gdyby to było konieczne).
Czy znacie może jeszcze jakieś solidne przyczepki do podanej kwoty (+/- 25% - jestem w stanie dołożyć gdyby produkt był tego wart). A może na rynku są jakieś amortyzowane przystawki jak wskazana wyżej, tylko nie aż tak drogie?

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 25 Lip 2022, 18:59 »
Znajomy wozi psa w przyczepce, ale on wykorzystuje do tego dziecięcą. Pies też jest większy od Twojego. Może ten temat przemyśl? W końcu ilość miejsca można ograniczyć. Chyba psie przyczepki są mocno niszowe to i wybór mniejszy i cena wysoka.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 25 Lip 2022, 19:45 »
W tym temacie nie ma wiele do odkrycia - z tego co czytałem, to w dalsze trasy ludzie wożą psy w przyczepkach dziecięcych.

My mamy Burleya, ale niestety psiuniek nie usiedzi w nim spokojnie, tylko szczeka i próbuje wyskoczyć, więc nie wypowiem się jak się sprawdza.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 27 Lip 2022, 10:50 »
Znajomy wozi psa w przyczepce, ale on wykorzystuje do tego dziecięcą. Pies też jest większy od Twojego. Może ten temat przemyśl? ...

Potwierdzam pomysł Króla. Przerabiałem temat dwa razy. Ceny od 150 zł. Po sezonie sprzedawałem i kupowałem kolejną. Zawsze wychodziłem na plus.

https://www.olx.pl/d/oferty/q-przyczepka-rowerowa/

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 8 Sie 2022, 00:16 »
Cześć!

Dzięki za sugestie dotyczące przyczepek dla dzieci, ale w tym wypadku nie skorzystam :-) Co prawda mam z takowymi przyczepkami super doświadczenia, ale wolałbym przyczepkę dedykowaną psim potrzebom ;-) Są one nieco inne konstrukcyjnie, jak również np. w przypadku uszkodzenia dużo łatwiej będzie wymienić siateczkę, niż okienkową folię :-) Ponadto planuję używać tej przyczepki przez kilka lat (stąd też wysokie górne widełki cenowe, bo przyczepka będzie się długo amortyzować).
Czy macie może doświadczenia ze sprzęgami w takich przyczepkach? W Chariocie nie było z tym problemu - pięknie wpasowywał się w miejsce na oś koła i po sprawie. W wielu przyczepkach jest jednak inny uchwyt, z dużo większą powierzchnią styku z ramą. Ponadto dyszle są ze spiralnym elastomerem, który jednak według mnie nie zniweluje ruchu przyczepki na tyle, aby nie wpływać zupełnie na sprzęg przymocowany do roweru. Czy to ustrojstwo nie będzie się przesuwać i rysować ramy? Poza tym to chyba konstrukcyjnie powinno być montowane do dołu (pionowo), a nie do tyłu (poziomo), aby zniwelować wpływ masy przyczepki z ładunkiem (tak jak w Chariocie). Przesyłam dwa sprzęgi dla porównania.

Mam jeszcze wątpliwości co do wyboru rozmiaru kół. Przyczepka będzie używana z rowerem 28' i tu mam pytanie jak istotny będzie rozmiar kół w przyczepce? Chodzi mi o to, aby nie była źle wypoziomowana względem roweru. Czy może ten elastomer na dyszlu ma za zadanie niwelować ten efekt? Lub różnica między 26' a 28' w rowerze jest na tyle nieistotna, aby się tym przejmować? Nie kojarzę już bardzo tego tematu, gdy przed laty kupowałem Chariota. Tam przy kołach 20' wszystko było OK :-)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Sie 2022, 08:49 »
Ja używałem przyczepki dla psów, mocowanie jak to z prawej strony, z rowerem 26" i 28". Nie zauważyłem żadnego problemu

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Sie 2022, 09:01 »
Lub różnica między 26' a 28' w rowerze jest na tyle nieistotna, aby się tym przejmować?

Różnica w wysokości osi nad ziemią powinna wyjść 1 cal pomiędzy dwoma rozmiarami kół, myślę, że pies nie zauważy.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Sie 2022, 16:55 »
Ja bym szedł w rozmiar kół taki jak w rowerze. Będziesz miał te same zapasowe dętki czy opony. Nie będziesz musiał wieźć innego rozmiaru jako zapas dla roweru i inny rozmiar do przyczepki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum