Autor Wątek: Pompka rowerowa - konserwacja? Części zamienne?  (Przeczytany 4555 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Czolem!

Wczoraj złapałem kolejną gumę w szosie na moich "ukochanych" oponkach Michelina. Po zmianie dętki pompowałem moją Lezyne Sport Drive HP (porządna, droga pompeczka wysokociśnieniowa). Niestety, kilka lat temu, gdy ją kupiłem, bez problemu nabijalem nią 8 barów, teraz ledwo 4 nabiłem i nie byłem w stanie więcej. Nieszczelności jakieś, czy co? Do tego strasznie ciężko chodzi. Pewnie będę musiał kupić nową pompkę lub zestaw uszczelek.

A pytania mam do was następujące:
Konserwujecie / smarujecie jakoś swoje pompeczki? Czym najlepiej?
Czy ktoś wie, gdzie dostałbym w PL taki oto zestaw uszczelek?
http://www.lezyne.com/product-hpumps-hp-sprtdrivehp.php#.WKsuoPLCeh5
Ewentualnie - czy możecie polecić producenta pompek szosowych, który oferuje części zamienne, a nie wyrzucanie i kupno nowej pompki co kilka lat?

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Nie wiem czy w wysokociśnieniowych jest tak samo, ale w normalnych wysycha smarowidło. Trzeba rozebrać, wyczyścić, nasmarować, złożyć i dalej działa bez wymiany elementów.
Czym najlepiej smarować nie wiem, ja używałem oleju silikonowego, oleju do łańcucha, oleju hydraulicznego a nawet kremu nivea :) Wszystkie specyfiki dały dobry efekt, ale też wszystkie z czasem wyschły.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Można też smarować wazeliną techniczną (lub zwykłą, ma chyba tylko jakieś dodatki zapachowe).

Uszczelki możesz sobie kupić w sklepie na ulicy Wodnej. Kupowałem tam do zestaw do amortyzatora.

Z Lezyne mam złe doświadczenia, a też była droga. Beto w cenie niższej niż używana Lezyne jednak jest o wiele lepszej jakości ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Rolf

Faktycznie, nawet w Centrum Rowerowym jest. Ja patrzałem na stronę internetową Lezyne - wynikało z niej, że w Polsce są nie do dostania.

A znasz jakąś Beto zdolną napompować 8 barów?

PS A na Mogilskiej mają karbonowe blackburny za 75 zł, <60g, też kusi ;) Ale o częściach zamiennych do Lezyne nie słyszeli!

Te uszczelki na Wodnej to nie w rowerowym :P Wyjdą Ci grosze.

Moja nabija ponoć do 20 barów :P (bo jest do amortyzatora). Zbyt lekkich pompek nie polecam, chyba, że nie masz zamiaru jej używać poza sytuacjami awaryjnymi - lubią się szybko rozpadać. Warto czytać recenzje żeby nie wtopić. 65 g to jeszcze rozsądna wartość, więc może i warto.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Można też smarować wazeliną techniczną (lub zwykłą, ma chyba tylko jakieś dodatki zapachowe).
a czy takie smarowidła nie wpłyną negatywnie na dętki?

Skoro uszczelki można smarować (a nawet trzeba), to chyba i dętce minimalna ilość nie zaszkodzi.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Uszczeleczki w pompeczce smaruję wazelinką techniczną, ale nie wiem, czy w przypadku takiego zużycia znacząco to pomoże.

Stosuję tylko na uszczelki wewnętrzne które pracują w ruchu posuwnym, więc z dętką to nie ma styczności.

Offline Mężczyzna Rolf

A jednak lipa - wydaje się, że to na wężyku powietrze ucieka - a wężyk plus uszczelki kosztują więcej, niż pompka w promocji.
http://www.bikestacja.pl/pl/wezyk-do-pompek-recznych-lezyne-abs-flex-hose-39298.html
Trzeba było bez wężyka.

PS a pompka pewnie, że awaryjna, jak inaczej? :P

Nie masz nic do stracenia.. może nałóż rurkę termokurczliwą..?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum