Uzupełnienie.Przedstawione rozwiązanie dotyczyło roweru Author Ronin, który w fabrycznej konfiguracji posiada napęd szosowy Tiagra 4700 z kasetą 11-34 oraz korbą kompaktową 50/34.Autorowi nie odpowiadało stopniowanie przełożeń, wobec czego zdecydował się na kasetę o ciaśniejszym zestopniowaniu CS-5700 12-27 oraz korbę MTB 38/24 XT.Były obawy o kompatybilność przedniej przerzutki z korbą MTB (różnica linii łańcucha powyższych korb 5mm), co zostało rozwiązane poprzez przełożenie jednej z podkładek pod zewnętrzne miski suportu ze strony prawej na lewą.Porównanie obu napędów znajduję się w kalkulatorze poniżej:http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=34,50&RZ=11,13,15,17,19,21,23,26,30,34&UF=2230&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=24,38&RZ2=12,13,14,15,16,17,19,21,24,27&UF2=2230Administrację uprasza się o przyklejenie informacji na początek tematu.
Główny cel w postaci ciasnego zestopniowania napędu przy zachowaniu bardzo szerokiego zakresu napędu został osiągnięty. Cały napęd jest teraz w zakresie mojego użycia.Dodatkową zaletą będzie to, że pewnie będę sporo jeździł na najmniejszych koronkach, które są wymienne pojedynczo (oraz dobrze leżą w linii łańcucha) co powinno obniżyć koszty utrzymania napędu.
Czy Ty często korzystasz w Roninie z najmniejszych koronek kasety?PABLO
I to był główny cel.
..Zdecydowanie więcej ode mnie jeździcie w górach, więc naturalnie pojawia się potrzeba miękkich przełożeń.Co do piast, czy przypadkiem wszystkie szosy na tarczach nie mają 135mm?
tak jakby projektanci zajmując się geometrią ram zapomnieli o tym, że na te rowery wrzuca się jednak bagaż ...
Ja trochę nie rozumiem tego, na siłę, pakowania do Awola dwóch rzędów z przodu, kiedy aż się prosi, żeby były trzy. Jeśli kupię ten "pordzewiały" frameset pakuję trójkę i będę se wjeżdżał gdzie będę miał ochotę .
Są AWOL-e z trzema blatami w Twoich kolorach ;-)
Gdyby chodziło tylko o wygląd bez wahania zastosowałbym napęd 1x
No to możesz eksperymentować.do wycięcia: Akurat jest do kupienia SLX 38/24 w promocji za 269 zeta
40T byłoby pewnie idealne. Gdybym nie miał akurat korby 38T to bym wszedł w 40T. Jedyny problem to brak korb 40T firmowo wyposażonych w młynek 24T (nawet 26T nie ma, pomimo, że większość przerzutek przednich MTB ma pojemność 14T).
No ale sety 38-24 są. Czy 40-26 by się tak znacząco różniło?
Wychodzi na to, że trzeba zacząć robić screeny każdego interesującego nas tematu, bo co rusz postów ubywa...
Używam korby 52x42x28 (na wyprawie 26), do tego zdaje sure kaseta 13-26t 8s. Do jazdy po płaskim zębatka 42 była idealna, blaty prawie nie używałem, najmniejszcej na podjazdach. Na wyprawie z sakwami nieco lepsza byłaby 39.Dwa blaty są moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jeśli kaseta ma 9 lub więcej rzędów. Najważniejsze żeby dobrze przeliczyć jakie potrzebne nam przełożenia - każdy kręci trochę inaczej.
Ja bym dał 22/38 i zostawiłbym tak na stałe.
Ja poszedłem w trochę innym kierunku.