Autor Wątek: Giant scr 2.0  (Przeczytany 5086 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 26 Lis 2009, 18:45 »
Rower zakupiony przez allegro... po ponad 2 tygodniach czekania, sporej ilości nerwów w końcu dotarł... niestety bez sztycy i ze zniszczonymi linkami.... po szybkim remoncie i pożyczeniu sztycy z innego roweru pojechałem na przejażdżkę... :)

poprzednią moją szosą było stare MBK na ramie stalowej... i muszę powiedzieć że czuję zdecydowaną różnicę w tłumieniu... na stalowej było sporo lepiej. Możliwe, że dzięki alu szybciej przyspieszam na tym, ale nie jest to aż tak odczuwalne....

Tak czy inaczej, rower śmiga pięknie, jestem bardzo zadowolony :) Pierwsze 100km prawie zaliczone.

Siodełko mam bardziej wysunięte i pochylony przód do dołu (fota z allegro :P)

myślałem o zmianie kasety na 11/34. Będę coś musiał zmieniać ? Aktualna przerzutka na długim (średnim?) wózku...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Giant scr 2.0
« 26 Lis 2009, 19:02 »
fajny rowerek
albo mi sie wydaje albo masz sztyce na odwrót :)
edit:
a fota z allegro;p

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Giant scr 2.0
« 26 Lis 2009, 23:27 »
Właśnie, co z tą sztycą? Domniemam, że rama za długa? Jeżeli wózek długi to raczej nie będzie problemów ze zmianą kasety. I to siodło tak zadarte, aż mnie rozbolało. :lol:  Rowerek przyjemny. Ja miałem szoskę jeden dzień i zrezygnowałem. Ta pozycja to nie dla mnie jednak, wróciłem pokornie do swojego el ninio...

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 27 Lis 2009, 18:05 »
Symfonian doczytał, Tobie się nie udało.... :P
Fotka jest ściągnięta z allegro.... ja sztycę ustawiłem normalnie i pochyliłem mocno siodełko do dołu - jeżdżę, nic mnie nie boli  :wink:

dziś kolejna przejażdżka zaliczona, średnią 30km/h się udało wyciągnąć :D
http://waxmund.bikestats.pl/index.php?did=254151#comments
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Giant scr 2.0
« 28 Lis 2009, 00:58 »
O, suport Tien Hsin! Gratuluję! ;)
I co, dziś się na nim Przechybniesz? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Giant scr 2.0
« 29 Lis 2009, 19:22 »
I jak, zdał egzamin? :)
Wracam do jeżdżenia.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 29 Lis 2009, 20:23 »
to jak support Ci się Miki podoba, to pochwalę się jeszcze łożyskiem widelca: Tien Hsin NO.11AGY/TC  :roll:

przechybnęliśmy się, rower zdał egzamin....  :wink:  pomijając fakt że na zjeździe tak mną wytrzęsło, że mi się łańcuch zaczął rozkuwać :D 100metrów przed domem mi wysiadł, ale na szczęście było już z górki więc całą trasę zaliczyłem  8)

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 12 Kwi 2010, 19:46 »
hmm, czyli ta przerzutka tylna to jest wg Ciebie Danielu średni wózek, ta ? jaką największą kasetę by objęła ta przerzutka ?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Giant scr 2.0
« 12 Kwi 2010, 20:28 »
Z tego co wiem, przerzutek szosowych nie produkuje się w wersji z długim wózkiem - jest albo krótki albo średni. Według strony shimano tylne przerzutki szosowe obsługują do 27 zębów, ale wiadomo, że teoria teorią, a praktyka praktyką. Skoro masz wszystkie części pod ręką, to załóż sobie kasetę i sprawdź, czy będzie działać.
Są dwie możliwości - pierwsza - góne kółko może zaczepiać o największą (największe) tryby. Druga - wózek nie wybierze nadmiaru łańcucha, ale to akurat można zniwelować przez jazdę nie na przekoszonych przełożeniach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Giant scr 2.0
« 12 Kwi 2010, 20:51 »
Widziałem, że działa taka kombinacja : jakaś tania przerzutka szosowa ze średnim wózkiem i wolnobieg 14-28.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Giant scr 2.0
« 13 Kwi 2010, 07:44 »
Ja bym w wolnobieg nie wchodził. Awaryjny i o krótkiej żywotności.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 13 Kwi 2010, 10:16 »
Danielu, kasety pod ręką nie mam, zastanawiam się jaką kupić...

lepiej chyba byłoby przełożyć przerzutkę z Twojego GF, żeby miała długi wózek

gf'a też nie mam, będę miał po weekendzie... zresztą, mam w nim przerzutkę lx'a z odwrotną sprężyną, klamkomanetka sobie z tym poradzi ?

Cytat: "cinek88"
Widziałem, że działa taka kombinacja : jakaś tania przerzutka szosowa ze średnim wózkiem i wolnobieg 14-28.

w wolnobieg raczej iść nie będę, bo musiałbym piastę zmieniać i koło przeplatać.... (tak? :P)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Giant scr 2.0
« 13 Kwi 2010, 12:48 »
Ja tam wolnobiegu nie polecam i proszę mi tu nie inputować :-)
Pytałeś się o możliwość współdziałania przerzutki szosowej z dużymi koronkami.
Łopatologicznie:
Widziałem, że działa taka kombinacja : jakaś tania przerzutka szosowa ze średnim wózkiem i wolnobieg 14-28, więc możemy zakładać, że można użyć dostępnej w handlu kasety 11-28, albo pokusić się o sprawdzenie w serwisie współdziałania z kasetą 11-30.
 :mrgreen:  :wink:

ps. starzejesz się Waxmund .. ;)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 14 Kwi 2010, 13:45 »
o co chodzi z tą Chrobaczą ? Nie przypominam sobie żadnej informacji o niej w tematach związanych ze zlotem....

chciałem spróbować pojechać z sakwami na szosówce na wyprawę, i to najlepszy sposób żeby sprawdzić taki zestaw.
Nie chce wchodzić w kosztowne przeróbki roweru, póki co chce zmienić tylko kasetę i ew przełożyć przerzutkę (o ile podpasuje)....

ponawiam pytanie, klamkomanetka (9) obsłuży przerzutkę z długim wózkiem z odwrotną sprężyną ?

co do gum... chciałem założyć schwalbe marathony 28x1,0.... co myślicie o takich kombinacjach ? :P

ps. starzejesz się Waxmund .. ;)

ano niestety, kolejny rok na karku  :wink:

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Giant scr 2.0
« 15 Kwi 2010, 01:10 »
ok, dzięki za rady  :wink:  chyba sobie dam spokój w takim bądź razie z tą szosą i pojadę mtb  :wink:  a szosę się sprawdzi kiedy indziej na krótkich, kilkudniowych wypadach...  :wink:

dziś pojawił się jeszcze jeden problem z szosą... po założeniu bagażnika (crosso) + sakwy crosso dry, zahaczałem nogą o sakwę.... są jakieś inne bagażniki (nie drogie = nie tubus) które bardziej do tyłu odsuwają bagaż ?

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum