Autor Wątek: Przedni bagażnik LowRaider pod amorek i tarczowe hamulce  (Przeczytany 3860 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Postanowiłem założyć nowy wątek bo poprzednie nie do końca pasowały do mojego problemu, a może komuś też się przyda.

Mam widelec z amortyzatorem bez piwotów pod v-brake i przekrój rur jest niesymetryczny bez jakichkolwiek otworów montażowych.

Chciałbym go używać pod sakwy Ortlieb Sport-Roller Classic.

Bagażnik crosso odpada bo jak przymierzałem się do niego w sklepie to nie najlepiej przylegał sam sprzedawca odradzał do tego widelca i dodatkowo producent zmniejsza nośność tego bagażnika do 5kg na stronę przy takim montażu.

Znalazłem w sieci dwa które minie zaciekawiły co o nich myślicie?
Oba mają nośność 2x9kg przy mocowaniu bez piwotów.

1) Zefal Front Raider (http://www.zefal.com/en/front/133-raider-front.html) mój lider.

2) Axiom Journey Suspension & Disc Lowrider (http://www.axiomgear.com/products/racks/low-rider-racks/journey-suspension-disc-lowrider/) niestety wysoka cena.

Zefal wydaje się sprawdzoną konstrukcją, Axiom nie ma pałąka stabilizującego ale za to przechodzi przez oś co nie do końca jest plusem.

Co radzicie, a może jeszcze coś innego?

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna śledziu

• Miasto: Oława
  • Na forum od: 07.01.2017
Może taki  Accent Low Rider FR-879. Mi się po lekkiej modyfikacji udało zamontować na przedni amortyzator. Zaletą jest waga, nie wiem jednak ile kg wytrzymałości ma. Jeździłem z Ortlieb city i dawał radę...

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Rozumiem że zamiast mocowania do dolnego oczka widelca użyłeś jakiejś obejmy?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Dziś zamontowałem bagażnik ZEFALa.

Jak się okazało ten bagażnik nie jest najlepszym rozwiązaniem dla sakw Ortlieb SPORT-ROLLER CLASSIC. Jeżeli ktoś się zastanawia nad tym zestawem to może niech poszuka czegoś innego.

Mam pytania jak montujecie bagażniki przednie?
Czy w poziomie?   
Bo na zdjęciach widzę że różnie i zastanawiam się czemu?
Jak ustawiacie linię środka sakwy przed linią osi, w linię osi czy za osią  i dlaczego tak?

Bardzo proszę o poradę.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Belka na której zawieszasz powinna być pozioma względem gruntu. Na zdjęciach może czasami wyglądać, że nie jest bo wystarczy, że koło jest lekko skręcone albo ktoś źle założył. :)

To jak sakwa będzie względem osi zazwyczaj wymusza sam bagażnik.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Ok, też powiesiłem poziomo, dzięki.

A teraz jak z linią środka sakwy?

Zastanawiam się czy to nie będzie miało wpływu na prowadzenie roweru w czasie jazdy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jeśli masz na tyle szeroki lowrider, aby przesunąć sakwę w jakąkolwiek stronę to możesz testować. W swoim miałem możliwość powiesić tylko w jednym miejscu.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
W tym modelu sakwa jest mocowana w jeden jedyny słuszny sposób - niestety. ;(

Mogę cały bagażnik przesunąć do przodu lub do tyłu w bardzo dużym zakresie stąd to pytanie jak go zamontować.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Dziś zamontowałem bagażnik ZEFALa.

Jak się okazało ten bagażnik nie jest najlepszym rozwiązaniem dla sakw Ortlieb SPORT-ROLLER CLASSIC. Jeżeli ktoś się zastanawia nad tym zestawem to może niech poszuka czegoś innego.

Jak ustawiacie linię środka sakwy przed linią osi, w linię osi czy za osią  i dlaczego tak?

A dlaczego ten bagażnik się nie sprawdza z sakwami Ortlieb, mógłbyś rozwinąć temat?

Co do montażu to moim zdaniem środek sakwy powinien być w linii osi. Wtedy podczas skręcania ciężar sakw będzie powodował najmniejszą bezwładność.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Problematyczny jest rozstaw górnej rurki na której się wiesza sakwę i dolną szyną do której zaczepia się dolne mocowanie bagażnika do widelca. Odległość ta jest taka sama jak haki sakwy, a dolna listwa na której porusza się hak sakwy. przez co nie można zaczepić haka w żaden sposób od wewnątrz jak by było najwygodniej. Dodatkowo nakrętka i ewentualny gwint wystający z nakrętki odpycha sakwę, opierając się o listwę mocowania haka.

Takie rozwiązanie powoduje że tą sakwę na tym bagażniku można powiesić tylko w jednej pozycji skrajnie przesuniętej do tyłu aby uniknąć problemów.

Dodam że w jak powiesi się sakwę w ten jedyny sposób wisi ona stabilnie i bez luzów.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem choć czytając to ponownie nie jestem do końca pewnym.

Jak założę przednią sakwę na jakiś wyjazd i nie zapomnę to pstryknę fotkę i tu podrzucę.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Używam crosso z dodatkowym cybantem:

DSCF9916 by syn_szklarza, on Flickr
Sprawdza się z ortliebami i podróbami crosso.

Offline Mężczyzna qbab

Problematyczny jest rozstaw górnej rurki na której się wiesza sakwę i dolną szyną do której zaczepia się dolne mocowanie bagażnika do widelca. Odległość ta jest taka sama jak haki sakwy, a dolna listwa na której porusza się hak sakwy. przez co nie można zaczepić haka w żaden sposób od wewnątrz jak by było najwygodniej. Dodatkowo nakrętka i ewentualny gwint wystający z nakrętki odpycha sakwę, opierając się o listwę mocowania haka.

Takie rozwiązanie powoduje że tą sakwę na tym bagażniku można powiesić tylko w jednej pozycji skrajnie przesuniętej do tyłu aby uniknąć problemów.

Dodam że w jak powiesi się sakwę w ten jedyny sposób wisi ona stabilnie i bez luzów.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem choć czytając to ponownie nie jestem do końca pewnym.

Jak założę przednią sakwę na jakiś wyjazd i nie zapomnę to pstryknę fotkę i tu podrzucę.

Chyba zrozumiałem. Wygląda na to, że ten bagażnik jest za duży na przednie sakwy i w tym wypadku lepiej by się sprawdził system mocowania Crosso.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Bagażnik nie jest za duży, jedynie projektanci mogli by dać więcej niż jedną opcję powieszenie sakwy. Wystarczyło przesunąć dolna listwę montażową w bagażniku o 3 cm do góry i problemu by nie było żadnego.

Zwróć jeszcze uwagę na kształt rur widelca i jaką masz odległość między tarczą hamulca, a rurą widelca. W moim rowerze obejma z wygiętego pętu z gwintem jak jest w crosso i u authora by nie weszła po prostu.
jedynym rozwiązaniem był bagażnik Zefala.

Offline Mężczyzna qbab

Póki co mam bagażnik przedni Crosso i v-brake, ale zastanawiałem się nad alternatywą i ten bagażnik Zefala wydaje się ciekawy. W każdym razie dobrze zdawać sobie sprawę z ewentualnych problemów i dlatego dopytywałem.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Mam go dość krótko jeszcze. Na jesieni powinienem mieć bardziej wyrobione o nim zdanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum