Autor Wątek: TRP Spyre - słaba siła hamowania, gdzie problem?  (Przeczytany 77424 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Turysta, tu chodzi dokladnie o długość dźwigni między osią koła a punktem przyłożenia klocków.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Tak, tak, doczytałem, właśnie wycofałem pytanie.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Aha, Marek - przepleć linkę nad srubką, nie pod - zdecydowanie poprawi to działanie Spyre.
a nie wyskoczy?
Moje wnioski są takie, że tarczówki mają sens jedynie w terenie, gdzie dzięki nim, można wjechać w błoto, czy kałużę, zamaczając oponę i obręcz.
Na szosie szutrach, w mieście gdzie jeżdżę najczęściej gravelkiem, nie sprawdza się to w ogóle. Tarcze w szosach to nic innego jak marketingowa pułapka.
teoretycznie tak, ale  gdyby wszystko co nowe było złe, jeździlibyśmy na ukrainach i kamińskich naszych dziadków ;)

Moje uwagi do Spyre dotyczyły wyłącznie bardzo dużych prędkości, przy nawet 40-50 km/h nie mam do nich uwag. Faktycznie pozostaje mi wsadzenie lepszych klocków.
Obawiam się trochę, czy zielone EBC nie przegrzeją tarcz.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Nie przegrzeja, nie wyskoczy :-)

Uprzedzając pytanie: to delikatna sprezyna z nierdzewki, poprawia odciag hamulca bo mi się przybrudzil a nie chce  mi sie serwisowac :-)
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2017, 13:34 Alek »

Offline Mężczyzna m.arek

Jeszcze jedno pytanie techniczne: do wymiany klocków ściągasz koło czy hamulec?

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Obawiam się trochę, czy zielone EBC nie przegrzeją tarcz.

Dlaczego zielone, a nie czerwone, czy złote? Poza tym, że dzielą się na kolory (rozumiem, że te odzwierciedlają siłę hamowania?), to czy występują również w odmianach żywiczne - metaliczne - mieszane?

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Absolutnie nie hamulec tylko kolo! Toz to tylko problemy z centrowaniem moze dac.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
Absolutnie nie hamulec tylko kolo! Toz to tylko problemy z centrowaniem moze dac.

Pamiętam jak zdemontowałem bb7 ... co się potem naustawiałem, to moje ;-)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ja gdy mam zainstalowane sakwy, to oczywiście zdejmuje zacisk. Ustawianie to przecież banał.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Ja zawsze zdejmuje zacisk, uważam, że tak jest szybciej. Ustawienie jest bardzo proste, jeśli się wie jak to poprawnie zrobić.
Należy przykręcić obie śruby trzymające zacisk pozostawiając trochę luzu, aby zacisk sam mógł się ustawić na tarczy. Zaciskamy lekko dźwignię hamulca i delikatnie na zmianę dokręcamy obie śruby po ćwierć obrotu. Następnie zaciskamy mocno i dokręcamy ostatecznym momentem.
Po takim zabiegu nigdy nic nie musiałem poprawiać.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
1. potwierdzam, przegrzanie obręczy przy vkach i pęknięcie dętki się zdarza
2. m.arek przede wszystkim wyreguluj pady a nie skracaj linkę o czym rozmawialiśmy wczoraj :P
3. m.arek zdejmij koło jeśli zacisk masz już teraz ustawiony cacy
4. Alek dzięki za uprzedzenie o sprężynce i lince,
5. skrzysiek podział klocków i od razu sklep z okej ceną:

motoakcesoria.com/klocki-hamulcowe-rowerowe/klocki-hamulcowe-rowerowe-ebc-cfa327-shimano-deore-br-m525-nexave-c500/600-tektro-auriga/aquil.html

zielone bo ja takie wybrałem i m.arek też chciał, a wybrałem w ciemno, nie chciałem, żeby mi zrywało koło dlatego nie wziąłem czerwonych. Siła hamowania i tak jest lepsza niż w oryginalnych Spyre

jeszcze jakby ktoś potrzebował:

: A|ex mimo wszystko operacja: zdejmij koło, wykręć śrubkę, wyjmij pady, wsadź pady, zakręć śrubkę, załóż koło wydaje się prostsza - ale kto co woli. Jak miewa moja babcia "organista ogórki, a ksiądz jego córki" :P

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
...
5. skrzysiek podział klocków i od razu sklep z okej ceną:

motoakcesoria.com/klocki-hamulcowe-rowerowe/klocki-hamulcowe-rowerowe-ebc-cfa327-shimano-deore-br-m525-nexave-c500/600-tektro-auriga/aquil.html

Dzięki !

Offline Mężczyzna m.arek

Nie przegrzeja
Trzeba to samemu na sobie sprawdzić, czy jest to jakoś wyliczalne, czy też są gdzieś dane empiryczne?

Ja zawsze zdejmuje zacisk, uważam, że tak jest szybciej. Ustawienie jest bardzo proste, jeśli się wie jak to poprawnie zrobić.
Należy przykręcić obie śruby trzymające zacisk pozostawiając trochę luzu, aby zacisk sam mógł się ustawić na tarczy. Zaciskamy lekko dźwignię hamulca i delikatnie na zmianę dokręcamy obie śruby po ćwierć obrotu. Następnie zaciskamy mocno i dokręcamy ostatecznym momentem.
Po takim zabiegu nigdy nic nie musiałem poprawiać.

No to mamy sytuację patową ;)
Moja pokrętna logika mówi mi, żeby jednak zdejmować zacisk, bo i tak trzeba wyregulować na koniec, a przynajmniej koła się nie zdejmuje.
Oczywiście w prostej ramie koło zawsze wraca na swoje miejsce, więc nie problem je zdjąć. Pytanie dotyczyło wymiany klocków poza domem.

przede wszystkim wyreguluj pady a nie skracaj linkę o czym rozmawialiśmy wczoraj :P
Rozmawialiśmy, ale uważam że tymi śrubkami reguluje się wyłącznie odległość klocka od tarczy przy montażu klocków. Szkoda że producent nie wypuścił manuala, tylko jakieś marne filmiki z błędami.

Dlaczego zielone, a nie czerwone, czy złote?
Słabo znam się na kolorach, a zielony to kolor nadziei, więc pasuje do hamulców ;)

Edit:
odnoszę wrażenie, że miesiąc temu tego nie było
https://www.trpbrakes.com/userfiles/file/SPYRE_Final_053113%281%29.pdf

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012

masz Pan, doktoryzuj się ;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna m.arek