Autor Wątek: Maraton Tour de Silesia 2017  (Przeczytany 29776 razy)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Maraton Tour de Silesia 2017
« 8 Lis 2016, 13:23 »
Zaczynamy coś kombinować razem z Gustav'em :) Trzeba zrobić konkurencję Śląskiemu Maratonowi Rowerowemu w Mszanie :) Jeśli nasz pomysł wypali, to będzie to coś podobnego do Maratonu Podróżnika. Najważniejsza dobra atmosfera i zabawa ;) Jak coś ustalimy konkretnie to damy znać ;)

Podstawowe informacje o maratonie, można znaleźć na stronie:

Wrzucam tu jeszcze linki do tras, które również można znaleźć na stronie:

- 377km --> http://www.gpsies.com/map.do?fileId=glmqfulzdmglawei

- 541km --> http://www.gpsies.com/map.do?fileId=dkykximbebbsbpmt

Zapisy trwają do 28.05.2017r. ZAPRASZAMY!!!
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2017, 00:08 CFCFan »

Offline Mężczyzna gustav

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 28.02.2016
    • Rajzy wszyndzie i nikaj ;)
Odp: Maraton Tour de Silesia 2017
« 8 Lis 2016, 17:02 »
Witejcie!  ;) Jak Pablo CF wspomniał - bezczelnie robimy konkurencję dla znanego Śląskiego Maratonu, który w ostatnich edycjach ciągle trzyma się skrawka ziemi na linii Racibórz - Jastrzębie, proponując ze 20 pętli wokół tamtejszych hołd hehe  :) A my chcemy zrobić jedną, konkretną pętle, która będzie zawierać wszystkie najładniejsze dla oka krajobrazy i wszystkie najgryfniejsze asfalty dla naszych rowerków z tego województwa <3 . Okolice Częstochowy, Jura, Beskidy - około 550-600km.  Póki co - od wczoraj mamy grupę na facebook, nazywa się Maraton Tour de Silesia 2017 (550-600km dookoła Śląska!). Tam już trwa dyskusja, także zapraszamy chętnych. Być może powstanie osobna strona internetowa. Z takich rzeczy na szybko:
- wstępny termin może być ustalony na 8-9 lipca
- trasa może być na wzór Transcontinental Race - czyli kilka punktów kontrolnych na trasie i każdy do nich dojeżdża po swojemu. Ewentualnie jakiś jeden sztywno wybrany ślad :) W obu opcjach i tak każdy będzie jechał przez Jurę i Beskidy.
- czy to będzie wspólny, towarzyski przejazd, czy wyścig - nie mam pojęcia. Pewnie jak na MP i wielu innych maratonach - każdy jedzie swoim tempem.
- czy bedą punkty z jedzeniem na trasie, czy będą pamiątki na koniec, jakaś impreza - to zależy, czy ludzie będą chcieli dorzucić jakieś wpisowe, wtedy problemu z tym nie będzie  :P

Z CF'em musimy ogarnąć jeszcze jakąś stodołę, która będzie punktem start - meta.

Póki co, to tyle :)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 9 Lis 2016, 12:14 »
Zaczynamy coś kombinować razem z Gustav'em :) Trzeba zrobić konkurencję Śląskiemu Maratonowi Rowerowemu w Mszanie :) Jeśli nasz pomysł wypali, to będzie to coś podobnego do Maratonu Podróżnika. Najważniejsza dobra atmosfera i zabawa ;) Jak coś ustalimy konkretnie to damy znać ;)
Przy śląskich krajobrazach faktycznie trzeba będzie zorganizować dobrą atmosferę i zabawę.
Mi trochę nie podchodzą góry 100 km przed metą, ale ja przecież marudą jestem ;)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 9 Lis 2016, 12:44 »
Przy śląskich krajobrazach faktycznie trzeba będzie zorganizować dobrą atmosferę i zabawę.
Mi trochę nie podchodzą góry 100 km przed metą, ale ja przecież marudą jestem ;)
Nie jest tak źle, trasa w większości omija najbardziej uprzemysłowione rejony, będzie Jura plus Beskidy :)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 9 Lis 2016, 12:50 »
Mam blisko, a i data pasuje wybornie.
;

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 9 Lis 2016, 13:00 »
Mi trochę nie podchodzą góry 100 km przed metą, ale ja przecież marudą jestem

m.arek-To znaczy, że bardzo mało znasz Śląsk. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat ten region przeszedł dość poważną przemianę tak jak i reszta kraju. Z brudnych przemysłowych miast znikła większa część przemysłu ciężkiego, a miasta, miasteczka jak i wioski przeżyły wręcz metamorfozę z dotacji UE. Mam nadzieję iż właśnie chłopakom o to chodzi aby w tym maratonie pokazać walory dzisiejszego Śląska. Jakie góry to zaledwie kilka "chopków"   
Marek

Offline Mężczyzna m.arek

« 9 Lis 2016, 13:04 »
Odkąd Śląsk można przejechać autostradą nie widzę powodów, żeby go zwiedzać samochodem. Rowerem się wybieram już jakiś czas i właśnie szukam motywacji  :D

Offline Mężczyzna gustav

« 9 Lis 2016, 16:42 »
Nie jest tak źle, trasa w większości omija najbardziej uprzemysłowione rejony, będzie Jura plus Beskidy :)

Raczej nie będziemy się pchać w katowicką aglomerację, no chyba, że ludzie pozytywnie przyjmą taką opcję :) Co do gór na prawie koniec - ja tu chciałbym przypomnieć, że BBT też w końcówce ma góry i że wbijasz w nie mając ze 800km w nogach 8) Zeszłoroczny MP ma dużo więcej podjazdów, niż u nas - tylko parę hopek na Jurze i podjazd z Żywca do Koniakowa / Istebnej, ewentualnie jako bonus - podjazd przez przełęcz Kocierz ;)

Offline Mężczyzna m.arek

« 9 Lis 2016, 17:01 »
Czuję się przekonany. Zawsze bliżej niż na śledzie kaszubskie ;)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 10 Lis 2016, 22:53 »
pomysł wydaje sie byc calkiem ciekawy ! A inna data , np polowa lipca wchodzi w grę ?

Offline Mężczyzna kurier

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 23.05.2014
« 11 Lis 2016, 03:58 »
w końcy bych sie na kole karnoł po slonsku :D kaj mój fater i muter ;)

Offline Mężczyzna gustav

« 11 Lis 2016, 10:49 »
pomysł wydaje sie byc calkiem ciekawy ! A inna data , np polowa lipca wchodzi w grę ?

Do tej pory, można rzec - z 80% ludzi jest za datą 8-9 lipca. Jeśli ma być alternatywa, to chyba tylko tydzień później. Do pewności zostanie przeprowadzone głosowanie :)

Offline Mężczyzna gustav

« 11 Lis 2016, 10:51 »

dyć widza Katowice w profilu??  :D

Offline Mężczyzna bodziowaty

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 07.01.2013
« 11 Lis 2016, 22:12 »
Dobry pomysł z tym maratonem. Gdyby trzeba było sprawdzić jakiś punkt gastronomiczny lub jakość jakiegoś odcinka drogi w okolicy Bielska-Żywca-Wisły dajcie znać, postaram się pomóc.

Offline Mężczyzna kurier

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 23.05.2014
« 12 Lis 2016, 03:59 »

dyć widza Katowice w profilu??  :D
Ja , ino żech je na zesłaniu w Kieleckim :)

przez istebną to nie wiem.... ale  na Salmopolu jakoś w lato nowy dywanik kładli

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum