Autor Wątek: Zerwana linka!  (Przeczytany 27804 razy)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Odp: Zerwana linka!
« 1 Kwi 2016, 13:14 »
Ćwiczyłem temat max koronki na RD-2300 8rz. Zgodnie ze specyfikacją max 26T (takie były też na tamten czas kasety Sora), w praktyce 28T chodziło wyśmienicie, jednak 30T mimo tego, że zazębiało się, to charakterystyczne chrobotało, bo górne kółko wózka przerzutki było za blisko koronki.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Kwi 2016, 15:52 »
To zależy też od rozmiaru młynka. Na dużym łatwiej obsłużyć dużą kasetę. Testowane na tiagrze 4500

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 1 Kwi 2016, 21:25 »

Instrukcja obsługi tylnej przerzutki opatrzona jest symbolem

UM-5Y40A-001-00.

Nie ma w niej żadnej info dot. zakresu koronek/zębatek, jakie obsługuje.

Na stronie shimano szukałem w katalogu Ultegra 6800 - nawet takiego symbolu (j.w.) nie znalazłem.
Również pod UM-5Y40A-002-00 nie ma nic o maks. il. ząbków.

Czkoda - by wziuł wszystko za1raz (ekonomika kosztów przesyłu). :(

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
#Steel is Real

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 1 Kwi 2016, 22:14 »
Dziękuję Wam - Wilk :), Alex :).
Jakie horyzonty, taka i orientacja - czy to w internecie, czy też w terenie  ::).

Filowałem w bike24.de - i tam informują, iż pod 32z jednak trzeba średnią przerzutkę.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 10 Kwi 2016, 20:59 »
Proszę o info/pomoc: :)

Podczas czynności związanych ze zmianą napędu w markiecie (dla mnie) okazało się, iż klucz do demontażu łożysk suportu jest inny od odp. w niby-kolarce (korba shimano xt).

Proszę o wskazanie dobrego klucza lub adapteru/końcówki pod klucz dynamometryczny (najchętniej park tool lub shimano) dla celu de/montażu łożyska suportu grupy ultegra 6800 (SM BBR60 BC 1,37x24 Road  MLsh)

Podczas wymiany oryg. klocków ham. na odp. swiss top, w aluminiowej (sic!) śrubce uszkodzone zostało gniazdo osadzenia imbusa (dziaduśrubki swiss top wymieniam na pierwotne - stalowe ultegry).

Proszę o info, czy dobrze kombinuję: kupuję kropelkę, zakraplam, osadzam pasowiszczy imbus (którego mi nie żal), odczekuję chwil kilka - dzięki związaniu dziaduśrubki z imbusem, tę wykręcam, utylizuję (szczypcami za główkę wykręcić nie dałem rady).

Proszę o info, jeśli znacie ogólniedostępny klej bardziej odp.

Czy wobec wymiany tylnej przerzutki z małej na dużą będę potrzebował łańcuch większej długości (mam zapas pod małą/krótką)? Jeśli tak, ile winien liczyć ogniw?

Życzliwym bardzo dziękuję za pomocną pomoc. :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Kwi 2016, 21:08 »
Proszę o info, czy dobrze kombinuję: kupuję kropelkę, zakraplam, osadzam pasowiszczy imbus (którego mi nie żal), odczekuję chwil kilka - dzięki związaniu dziaduśrubki z imbusem, tę wykręcam, utylizuję (szczypcami za główkę wykręcić nie dałem rady).
Możesz też wbić w gniazdo torxa, powinien złapać.
Czy wobec wymiany tylnej przerzutki z małej na dużą będę potrzebował łańcuch większej długości (mam zapas pod małą/krótką)? Jeśli tak, ile winien liczyć ogniw?
Jaki nie kupisz, to starczy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 10 Kwi 2016, 21:11 »

Jeśli główka śrubki wystaje i jest dobrze dostępna, to możesz też ją zeszlifować pilnikiem z boków na płask i wykręcić małym kluczem nastawnym.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 10 Kwi 2016, 21:41 »
Proszę o wskazanie dobrego klucza lub adapteru/końcówki pod klucz dynamometryczny (najchętniej park tool lub shimano) dla celu de/montażu łożyska suportu grupy ultegra 6800 (SM BBR60 BC 1,37x24 Road  MLsh)
Nie shimano, nie PT a jednak polecam (mam, używam - jakość wykonania bdb)
http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/106-Klucz-Hollowtech-II%2c-TL-FC25-(SM-BBR60)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 10 Kwi 2016, 21:52 »
Proszę o info/pomoc: :)

Podczas czynności związanych ze zmianą napędu w markiecie (dla mnie) okazało się, iż klucz do demontażu łożysk suportu jest inny od odp. w niby-kolarce (korba shimano xt).

Nie dostałeś razem z Canyonem adaptera do supportu? U mnie w torbie z dodatkami był takowy.

dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Kwi 2016, 22:24 »
http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/106-Klucz-Hollowtech-II%2c-TL-FC25-(SM-BBR60)
Niska cena ale nie bardzo dobra jakość wykonania charakteryzuje narzędzia dostępne w tym sklepie. Dobrze wykonane narzędzia wyglądają jednak trochę inaczej. :)
W domowych warunkach, przy delikatnym operowaniu klucz się sprawdzi.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 10 Kwi 2016, 23:27 »
 łatośłętka:

"Proszę o info, czy dobrze kombinuję: kupuję kropelkę, zakraplam, osadzam pasowiszczy imbus (którego mi nie żal), odczekuję chwil kilka - dzięki związaniu dziaduśrubki z imbusem, tę wykręcam, utylizuję (szczypcami za główkę wykręcić nie dałem rady).

Proszę o info, jeśli znacie ogólniedostępny klej bardziej odp."

Kropelka nie pomoże epoksydy też nie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 11 Kwi 2016, 05:47 »
Podczas wymiany oryg. klocków ham. na odp. swiss top, w aluminiowej (sic!) śrubce uszkodzone zostało gniazdo osadzenia imbusa (dziaduśrubki swiss top wymieniam na pierwotne - stalowe ultegry).

Nie wiem jak wyglądają te "szwajcarskie" klocki, ale chyba niewiele się róznią od standardowych szosowych (śruba M6 na klucz imbus 5mm).
Zacząłbym od zakropienia gwintu WD-40, zostawił na kilka min. i pózniej próbował odkręcić szczypcami, ew. żabkami.
Można podpiłować lekko krawędzie łba śruby (jeśli to alu, ze stalą może być problem) dla łatwiejszego uchwytu szczypcami.
Można zdemontować hamulec, śrubę (łeb chyba trochę wystaje) do imadła, i kręcić klockiem.
Klejenie imbusa nie pomoże.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 11 Kwi 2016, 08:38 »
Możesz też wbić w gniazdo torxa, powinien złapać.
Jaki nie kupisz, to starczy.

Dzię. :)

Jeśli główka śrubki wystaje i jest dobrze dostępna, to możesz też ją zeszlifować pilnikiem z boków na płask i wykręcić małym kluczem nastawnym.

Dzię.  :)
(Ta czynność będzie ostateczną ostatecznością - śrubka jest maciupeńka, dziadułeb wystaje tyci-tyci, gniazda klocka nie chcę demontować, by a'piać nie musieć ustawiać.)

Luknę.

Nie dostałeś razem z Canyonem adaptera do supportu? U mnie w torbie z dodatkami był takowy.

Rzeczywiście - są tam 'kiechś rzeczy we worku; sprawdzę.

Niska /.../

Zainwestowałem w klucz dyn.-metr. Rozpoznawszy odp. końcówkę/adapter, bym mógł dociągać z odp. siłą.

Kropelka nie pomoże epoksydy też nie.

Też tak se myślał (częścią prawej półkuli mózgu odp. za racjonalizm).

Nie wiem jak /.../

Śrubki łeb jest maciupiciu (imbus 2 mm). Z WD-40 to ja chętnie spróbuję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum