Czy coś się w tym temacie zmieniło? Miałem już na testy kupić urządzenie - http://militaria-shop.pl/produkt/ultradzwiekowy-odstraszacz-psow-i-kotow-safety-first-dogchaser-led-ii-977f
podobno powyżej 40 kaemów na godzinę-każdy odpuszcza
Cytat: sierra w 16 Kwi 2018, 10:46podobno powyżej 40 kaemów na godzinę-każdy odpuszczaw szczególności jak masz 10-15% pod górę
Mariusz, kiedyś wracałem nocą z pracy przez tereny nam znajome. Z jednego z podwórek pogoniły za mną jakieś wredne burki. Po ciemaku szans nie było uciekać, tym bardziej, że nie wiedziałem ile i jakiego kalibru są te stwory. Hamowanie, krzyki itp itd. Zrobiłem też kilka zdjęć.Nad ranem pismo do Straży Miejskiej, zapis z endo i fotki terrorystów. Jeszcze tego samego dnia mundurowi się do mnie pofatygowali z informacją, że właścicielka została ukarana mandatem o nominale 100 złociszy. I chyba faktycznie ją ukarali gdyż tam od tamtej pory brama jest zawsze zamknięta.Temat odstraszacza mnie interesuje gdyż wybieram się w regiony gdzie psy potrafią być mocno uciążliwe. Wygląda jednak na to, że nie ma pewnego urządzenia....
A próbowaliście wozić kiełbasę i rzucać ją na pożarcie, zamiast swojej nogi?
Problem jest taki, że ja szukam rozwiązania na watahy psów (po 5 - 10), które mogę spotkać codziennie, a jak będę miał szczęście to co kilka dni.
Łatoś mi zwrócił uwagę więc prostuję, żeby nie propagować jakiejś agresji.
Chyba wszystkie dzikie psy rozpoznają ruch schylania się po kamień, nawet gdy robi się to na czystym asfalcie. Reakcja jest natychmiastowa: ogon pod siebie i wycofanie. Trzeba mieć jednak czas i odrobinę dystansu od napastnika, by to zrobić.