Autor Wątek: Uchwyt rowerowy do garmina - który wybrać?  (Przeczytany 12786 razy)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Macie jakieś doświadczenia z uchwytami RAM? Może z nich by nie wypadał?

Gdzieś w innym wątku się to przewinęło - nie wypada w moim przypadku, nawet na kamienistych zjazdach w górach (ani na sztywnym widle, ani na amorze).

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
nie wypada w moim przypadku, nawet na kamienistych zjazdach w górach (ani na sztywnym widle, ani na amorze).
Czyli działa jak uchwyt z ali za dolara i osiemdziesiąt siedem centów po trzech latach użytkowania.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Czyli działa jak uchwyt z ali za dolara i osiemdziesiąt siedem centów po trzech latach użytkowania.

Jakby tak było, to by ludzie sznureczkami nie wiązali. Albo nie zakładali by takich tematów. Albo nie cieszyli się, że "porządne urządzenie, tak przy*****, a jednak działa" i że akurat auto garniacza nie przejechało.

Jeszcze pytanie do użytkowników tych RAMów, jakich konkretniej modeli używacie? Bo chyba jest kilka wersji?
« Ostatnia zmiana: 19 Lip 2018, 22:33 Rolf »

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Termoplastyczność – cecha tworzywa polegająca na tym, że może wielokrotnie przechodzić w stan plastyczny podczas ogrzewania i twardnieć podczas ochładzania. - Wikipedia.

Niestety, mój garmin nie trzyma się ani w dni upalne, ani w takie, jak dzisiaj.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Jeszcze pytanie do użytkowników tych RAMów, jakich konkretniej modeli używacie? Bo chyba jest kilka wersji?

System składa się z dwóch części. Uchwyt na urządzenie + mocowanie do roweru. Uchwyty robią pod konkretny model więc tu wyboru nie masz. Natomiast możesz wybrać mocowanie do roweru. Ja używam tego "na trytytki" bo najmniejszy, choć dojrzewam do zakupu drugiego bo już trochę mnie irytuje notoryczne przekładanie  z roweru do roweru.
https://www.rammount24.pl/product-pol-51-RAM-Mount-montazowy-uchwyt-rowerowy-z-podstawa-z-obrotowym-adapterem.html
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Niestety, mój garmin nie trzyma się ani w dni upalne, ani w takie, jak dzisiaj.
To dobrze. Moższ za to uchwyt podgrzać nad palnikiem i odgiąć tak, by lepiej trzymał urządzenie.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
4xChińczyk do każdego roweru,ale smycz obowiązkowa z małym karabinkiem zawijam wokół kierownicy i nawet gdyby wypadł to nie zaliczy gleby tylko sobie zawiśnie ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Robię tak samo. Nie da się ukryć że cena zdecydowała, bo 3 chińskie uchwyty kosztowały mniej niż jeden garminowski.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Mi jeszcze z chińskego uchwytu nigdy nie wypadł. Co prawda trochę ma tam luzu i hałasuje, ale by oszczędzić niepotrzebnej stymulacji moim uszom, zakładam gumkę recepturkę (na Garmina, nie na uszy).

Pewnie trafiłeś na inną partię i Chińczyk coś źle odlał. W mojej partii z kolei były trytki, które przy próbie zapięcia natychmiast się urywały. Wszystkie, ze 100% skutecznością.

Mógłbym długo wymieniać wady etrexa: joystick, słaby UI, nocne zawieszki... ale czy jest jakaś lepsza opcja na rynku?

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Mógłbym długo wymieniać wady etrexa: joystick, słaby UI, nocne zawieszki... ale czy jest jakaś lepsza opcja na rynku?

To wszystko zależy od oczekiwań względem urządzenia i kasy jaką chcemy wyłożyć. Każda z serii Garmina ma swoje plusy i minusy, więc kwestia co jest dla nas priorytetem. Nie da się pogodzić bardzo długiego czasu pracy z szybkim urządzeniem, bo szybkie urządzenia więcej ciągną prądu. Nie da się pogodzić wygodnego sterowania i przewijania mapy z bardzo małym, niedotykowym urządzeniem itd. Dla mnie np. Etrex mimo świetnego czasu pracy i małych gabarytów był nie do zaakceptowania, jego plusy nie rekompensowały mi jego minusów. Ale inni ludzie mogą mieć inne oczekiwania wobec urządzenia i dla nich będzie w sam raz.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
No właśnie o to mi chodzi, że kasa jest spora, a niedociągnięcia dość dotkliwe. Już nawet mogę nie czepiać się o nieszczęsny joystick, bo zdaję sobie sprawę że ten model nie był projektowany do jazdy rowerem. Ale zawieszanie się odbiornika raz na dobę bez wyraźnego powodu (lub częściej jeśli włożona jest karta SD) to dla mnie poważna wada. Mógłbym jeszcze wymienić parę prostych braków interfejsu, które szybko ktoś by naprawił gdyby Garmin umożliwił choć częściową modyfikację kodu przez użytkownika.

To oczywiście efekt braku konkurencji na rynku. Podobnie było z systemem Windows. Kiedy dominował i nie miał konkurentów, wieszał się regularnie. Gdy Microsoft został zmuszony do rywalizacji, nagle okazało się, że mogą napisać system, który działa tygodniami bez restartu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ale zawieszanie się odbiornika raz na dobę bez wyraźnego powodu (lub częściej jeśli włożona jest karta SD) to dla mnie poważna wada.
Ja nigdy tego nie uświadczyłem. Jaki model? Jaki firmware?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
Etrex 30x, firmware chyba najświeższy (nie mam teraz przy sobie, to nie sprawdzę). Podczas jazdy po śladzie, z ekranem mapy, nagle się zatrzymuje. Ani na wyświetlaczu nic się nie odświeża ani nie rejestruje śladu do GPX. Konieczny jest twardy reset przez wyjęcie baterii.

Dzieje się to w okolicy 1-2 w nocy. Nie wiem czy decyduje o tym czas jaki minął od startu czy jakiś inny czynnik.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Etrex 30x, firmware chyba najświeższy (nie mam teraz przy sobie, to nie sprawdzę). Podczas jazdy po śladzie, z ekranem mapy, nagle się zatrzymuje. Ani na wyświetlaczu nic się nie odświeża ani nie rejestruje śladu do GPX. Konieczny jest twardy reset przez wyjęcie baterii.

Takie błędy to dotyczą raczej konkretnych egzemplarzy, to nie jest cecha wspólna wszystkich Etrexów. To jest wywoływane najczęściej przez specyficzną kombinację konkretnego firmware, konkretnej mapy itd. A może po prostu z tym egzemplarzem coś nie tak. Ten konkretny model o którym mówisz używa wiele osób i nie słyszałem o takich regularnych zawieszeniach.

Wiadomo, że Garmin wykorzystuje swoją pozycję monopolisty, ale w wysokich modelach jest już możliwość instalowania oprogramowania Garmin IQ, oprogramowania OpenSource tworzonego przez zwykłych ludzi, które usprawnia wiele drobiazgów, dodaje nowe pola danych, dodatkowe programy itd. I to w sumie Garmin jest jedyną firmą która coś takiego oferuje.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Dzieje się to w okolicy 1-2 w nocy. Nie wiem czy decyduje o tym czas jaki minął od startu czy jakiś inny czynnik.
A nie masz przypadkiem włączonego autozapisu "codziennie"? To akurat byłaby północ UTC :)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum