zamontować przerzutkę z dłuższym wózkiem.
albo w ogóle wprowadzić z przodu trzy rzędy (jeszcze drożej).
Dla świętego spokoju możesz zamontować wersję mtb (byle nie dynasys).
To może być średnio możliwe, jeśli klamkomanetka nie ogarnia 3 tarcz.Mniejszej tarczy na BCD130 nie ma.
Chcesz mieć korbę kompakt po taniości? Kup starą korbę mtb na 110BCD, dobierz krótszą oś od rekomendowanej i zdemontuj młynek. Zamkniesz się w 100zł.
taka kombinacja z 20 zębami przerwy będzie działać słabiutko i może tak być, że wiecznie bedziesz się bujał z ustawianiem tego i notorycznie będzie spadał łańcuch.
Moze to kwestia przyzwyczajenia? Nie wiem, jezdzisz duzo, gorki tez ci nie obce patrzac po mapie gmin...
Przerzutkę trzeba kupić MTB na 9s, bo te na 10s mają inny uciąg niż szosowe manetki
Tylko tak to sobie można jeździć na świeżo, nie na górskim maratonie na 500km. Jak się ma 200-300km w nogach to te sprawy zupełnie inaczej wyglądają niż na świeżo, podjazdy jedzie się z wyraźnie mniejszą prędkością, więc i potrzeba lżejszych biegów.
Ale ja nie napisalem przeciez z jaka predkoscia je zrobilem. Wlasnie podjezdzalem je zupelnie na luzie, powoli krecac z siodelka tak 11-12kmh, tak ze po 100km i 2500m przewyzszen bylem calkiem swiezy. Bylo sporo takich >10%, a tez waze swoje, 100kg z rowerem.
Pod krotki max podejdzie ci 11-30, pod dlugi 11-34.
Tak, bo chcę zakupić 11/34. Nie mam pary Waxa w nogach.Przez chwilę korciło mnie żeby zaoszczędzić i wziąć kasetę 11/30 ale po zastanowieniu myślę, że jednak 11/32 to minimumE: Części zakupione - teraz tylko czekać aż przywiozą i będzie można wymieniać
Ale oczywiście to wszystko to sprawa mocno indywidualna, każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia, jedni jeżdżą z niższą, inni z wyższą kadencją, dobór przełożeń tez zależy od naszej rowerowej siły. Dlatego np. Tomek, który jest bardzo mocny - tak lekkich przełożeń nie potrzebuje, nawet ciężkie imprezy może przejechać na twardej korbie 39-53
Poniżej pewnego minimum biegi już wiele nie wnoszą, dlatego wymiana w trekingu 32 czy 34 na 36 przy 3 tarczach - niewiele zmienia, bo ile wolniej niż 4km/h pojedziesz?
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Ech, miałem napisać: nie kupuj 34 bo sie spocisz przy kręceniu
ja w góralu mam najlżejsze 22-34 i to jest już niezła młócka ;-) przydaje się na podjazdach z sakwami przede wszystkim w terenie, na asfaltach to bardzo rzadko.
Już wszystko było zaplanowane, a teraz słyszę, że twardziele jeżdżą miękko. I walą się moje (i tak słabe) przygotowania.
Emes ale mówisz chyba o jeździe na stojąco? Na siedząco to mam problem tylko z podnoszącym się przednim kołem, no i równowagą oczywiście.
Tylko zapomniałeś, że w fullu są opony 2,25; obwód koła to ja mam prawie taki sam jak w trekingu na kołach 28.
Poza tym full to nie treking i jeździsz nim znacznie trudniejszymi drogami niż trekingiem z sakwami, tam gdzie fullem możesz wjechać treking z sakwami tylko sobie popchasz, tak więc na drogach, które Ty wjeżdżasz z sakwami to ja tego najlżejszego przełożenia nie muszę wykorzystywać.
Ciekaw jestem jak to robisz. Teraz mam 22/32 i rzadko wrzucam bo trzeba się z tym obchodzić niezwykle delikatnie — przyłożenie większej siły od razu sprawia, że tylna opona traci przyczepność. W zasadzie jedynie na asfalcie dobrze się trzyma, ale nie znalazłem jeszcze asfaltu wymagającego tak niskiego przełożenia.
PS: Czy jest jeszcze z nami Wąski?
No dobra, to teraz ja.
taki zestaw na szybko wyszperany:linki pierwsze lepsiejszekaseta - CS HG 62 11-34 - http://allegro.pl/shimano-10-cs-hg62-10-11-32t-11-34t-xc-mtb-am-i5355805467.htmlwańcuch - któryś HG54/75/95 - http://allegro.pl/lancuch-shimano-deore-xt-10-rzedowy-cn-hg95-116-og-i5265931186.htmlprzerzutka - no właśnie co tam wsadzić ? jakieś Deore typu http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5331876434
A teraz ja.
Czy taki zestaw to pasuje do każdej klamkomanetki? W sensie - do srama też? Na MP jeszcze się pomęczę (łudzę się, że poza Makowską Górą wpychać nie będę musiał), ale przy wymianie napędu może też bym się trochę przebranżowił na góry...
Tylko nie wiem czy ich przerzutki MTB są kompatybilne z ich manetkami szosowymi - to trzeba by sprawdzić