Autor Wątek: Kompilacja map do Garmina  (Przeczytany 5575 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Kompilacja map do Garmina
« 7 Mar 2015, 18:11 »
w wątku GPS jest już wystarczający bajzel, więc niech przynajmniej część spraw związanych z GPS zacznie być tworzona w innych wątkach ;)

Widziałem zainteresowanie tematem, więc popełniłem krótką instrukcję na temat "Jak skompilować swoją własną mapę na podstawie OpenStreetMap"

http://blog.globalbus.info/kompilacja-openstreetmap-pod-garmina/

Jak komuś coś nie działa, nie jest jasne, to chętnie coś poprawię.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Kompilacja map do Garmina
« 7 Mar 2015, 19:38 »
Prościzna :)
Podziękowania i inne wyrazy.

Podczas kompilacji napotkałem kilka małych problemów:
1. Wersja Javy (to podczas prób kompilacji w środowisku Win):
Error: Registry key 'Software\JavaSoft\Java Runtime Environment'\CurrentVersion' has value '1.8', but '1.7' is required.Rozwiązanie jest w opisie błędu ;)
2. mgkmap nie widział zawartości pliku bounds.zip pobranego z katalogu current  - pomogło użycie starszej wersji (losowo wybrałem którąś z końca lutego).
3. Drugi problem z mgkmap - kończył działalność blędami i nie tworząc pliku osmmap_mdr.img - znów pomogła starsza wersja, tym razem samoego mgkmap

Po przydzieleniu 8 GB ram  (-Xmx8192m) utylizacja pamięci nigdy nie przekroczyła 70% (to w czasie dzielenia), podczas kompilacji największą zaobserwowaną wartością były niecałe 4 GB. Po niedzieli wrzucę efekty na jakiegoś doprboksa czy coś.
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2015, 10:35 wojtek »

• blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 20:37 »
No i dobrze jest sobie eksperymentować na jakimś mniejszym wycinku mapy, np samą Polskę. Wyniki będą wielokrotnie szybsze, bo Europa u mnie kompilowała się prawie cały dzień.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 8 Mar 2015, 18:04 »
Myślę, że jakbym napisał nakładkę w C# pod Windows, to byłaby hitem :)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

• blog podróżniczy
« 8 Mar 2015, 18:11 »
Myślę, że jakbym napisał nakładkę w C# pod Windows, to byłaby hitem :)
Jest tego masa. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin#Creating_your_own_maps_from_OSM_data
Podstawowa wada jest taka, że mało które dobrze działa. Wolę już wklepać 3/4 komendy w shella i mieć to samo, zamiast gapić się na pasek postępu w GUI.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 8 Mar 2015, 18:13 »
Włąśnie też znalazłem: https://code.google.com/p/osm2garmin/

No ale wiadomo, że mój działałby idealnie.  ;)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 11 Mar 2015, 21:37 »
Hmm...
Mi dotychczas wystarczały mapy serwowane przez http://garmin.openstreetmap.nl/ (Generic Routable)
ale nie pogardziłbym taką, która ma wyraźne granice gmin oraz wiaty/miejsca piknikowe wyróżnione markerem na mapie. I to w zasadzie tyle, czego bym potrzebował do szczęścia.

Da się to w miarę prosto ogarnąć tymi stylami czy innym filtrem?

• blog podróżniczy
« 11 Mar 2015, 21:48 »
owszem, w danych osm są granice administracyjne http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:boundary%3Dadministrative
żeby wypluć same granice gmin, wystarczyłoby wywalić wszystkie inne tagi, a samą mapę uczynić transparentną (podobny efekt do tej, co zamieszczałem na forum kiedyś).
do wypluwania transparentnej używałem takiego command line
java -jar -Xmx4096m mkgmap/mkgmap.jar --mapname=42000001 --draw-priority=30 --transparent --merge-lines --remove-ovm-work-files=true --output-dir=map_compiled  -c splitted/template.args
wiaty/miejsca piknikowe wyróżnione markerem na mapie.
Crawlowałem stronę "czaswlas.pl" i mniej lub bardziej precyzyjnie te dane są w którymś wątku jako plik gpi. O obsłudze POI też mógłbym kiedyś słowo napisać.

Używając styli od lambertusa, bez zmian, uzyskasz dokładnie tą samą mapę, co z przytoczonego adresu. No, ale można się pobawić, w tym rzecz.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 11 Mar 2015, 22:46 »
Rozumiem, że mapę transparentną z gminami dołączam po prostu do paczki .img, zaś w odbiorniku mogę ją sobie potem włączyć/wyłączyć jak każdą inną mapę?

• blog podróżniczy
« 11 Mar 2015, 23:06 »
tak
Ciekawostką jest, że tak można dograć granice gmin do każdej mapy i wyświetlać je w mapsource/basecamp. Znacznie wspomaga planowanie

• blog podróżniczy
« 12 Mar 2015, 02:46 »
ok. Faktycznie, wyplucie samych granic gmin to prościzna, starcza takie coś w stylach.
boundary=administrative & admin_level=7  [0x1d resolution 24]Problem tylko w tym, że nie sposób nadać granicom etykiety, linie to jeden wielki pieprznik (potrafią iść przez 3 gminy na raz...). Na świeższe gminy przydałoby się lepsze źródełko :P

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 23 Mar 2015, 19:28 »
Wgrywanie na dropboksa trwało dłużej, niż kompilacja: https://www.dropbox.com/s/fi8ux343yg89zp1/map_compiled.tar?dl=0

Hehe, nie minął kwadrans od udostępnienia, a tu:

Witaj Wojtek,ten e-mail to automatyczne powiadomienie od Dropbox, że Twoje publiczne łącza zostały tymczasowo zawieszone, ponieważ generują nadmierny ruch.
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2015, 20:00 wojtek »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 8 Lip 2015, 14:05 »
Mam pytanie o dokładność kompilowanych map - jak ją zwiększyć?
Gdzieś w stylach?

• blog podróżniczy
« 8 Lip 2015, 14:12 »
co masz na myśli? Precyzję rysowanych linii, czy skalę zoomu od której pokazują się obiekty?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 8 Lip 2015, 14:40 »
Jeśli drogi to linie, to to pierwsze, jeśli obiekty - to drugie.

• blog podróżniczy
« 8 Lip 2015, 15:04 »
linia jest obiektem :)
precyzja - to czy rysowana linia ma widoczne załamania, czy też jest wygładzona
Zoom level - czy w ogóle obiekt, przy wybranym zoomie, jest widoczny. Obstawiam, że chodzi Ci o to drugie.
--levels=levels code
    Change the way that the levels on the map correspond to the zoom levels in the device. See customisation help. The default is: "0:24, 1:22, 2:20, 3:18, 4:16", although each style can have its own default. Up to 8 levels may be specified.
To zmienia poziomy zoomu na urządzeniu dla wszystkich obiektów z określonym zoom level mapy. O tym, na którym poziomie lądują poszczególne typy obiektów, decydują style. Czyli albo zmieniasz zoom level dla wszystkich obiektów na danym poziomie mapy, albo zmieniasz styl, by obiekty danego typu trafiły do innego levelu.

btw, jest taka mini mapka, na której można testować zmiany styli. Muszę tylko ją znaleźć.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 9 Lip 2015, 09:56 »
Hmm, mój problem chyba nie leży jednak w kompilacji (pewności nie mam). Oglądałem mapę w basecamp i tam wszystko, czego oczekiwałem - jest. Natomiast w urządzeniu widać tylko dwie główne drogi, chodzi o mapę Kirgistanu - http://www83.zippyshare.com/v/9uHSUXKj/file.html - w etrksie 20 widać tylko drogę M41 i drugą - z Biszkeku do Narynu, na komputerze - widać o wiele więcej, większość szutrówek, które mnie interesują. Z tymi samymi opcjami kompilowałem mapy Bułgarii i północno-wschodniej Grecji - tam drogi niższych kategorii są widoczne.

• blog podróżniczy
« 9 Lip 2015, 10:07 »
jak maksymalnie zbliżysz mapę, to też ich nie ma? Poziomy zoomu mapsource są inne niż te w urządzeniu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 9 Lip 2015, 11:29 »
Podziałka na 80 metrów i lipa ;)
Ale znalazłem mapę robioną przez kogoś i tamta działa, więc problem można zignorować.

• blog podróżniczy
« 9 Lip 2015, 11:37 »
to w zasadzie dziwne, bo te drogi to głównie highway=unclassified
w stylach od lambertusa masz coś takiego i to odpowiada za to, że droga się rysuje
highway=unclassified [0x06 road_class=0 road_speed=3 resolution 21]

• blog podróżniczy
« 2 Sie 2015, 18:13 »
jeśli chodzi o mapy Azji.
Na ten moment, żeby poprawnie je skompilować, w splitterze należy dodać parametr --max-nodes=1000000 albo mniejszy. Inaczej niektóre kawałki będą puste, a mkgmap zwróci błąd przy kompilacji. Dla Europy, jak dotąd, takich problemów nie stwierdziłem.
Mapa całej Azji spokojnie zmieści się w jednym fragmencie na urządzeniu (zajmuje poniżej 3GB).

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 20 Gru 2019, 12:07 »
Kojarzycie pewnie projekt garmin.osmapa.pl, niestety umarł on ponad rok temu, od tego czasu brak jest aktualizacji. Twórca opublikował na szczęście style i typy swojej kompilacji, więc była szansa coś w temacie ruszyć. Dla mnie było to ważne bo się bardzo do tej konkretnej wizualizacji przyzwyczaiłem, wszystkie inne były dla mnie zupełnie nieczytelne i nieintuicyjne. Niestety "z marszu" skrypt generujący działać nie chciał, trzeba było linijka po linijce rozgryzać jego działanie (a programistą żadnym nie jestem). Metodą prób i błędów udało się wygenerować działającą mapę, jedyne co zmieniłem do wyświetlanie granic gmin i powiatów (bardzo przydatne gminożercom). Postaram się mapy na bieżąco aktualizować (tak raz na miesiąc), jeśli coś nie działa lub można/trzeba coś poprawić w wyświetlaniu na mapie to proszę o sugestie. Pliki w wersjach OSMAPA PL, OSMapaPL-Fenix, OSMapaPL-LIGHT, OSMapaPL-OGONKI, OSMapaPL-SZLAKI, w wersjach dla Basecamp oraz pliki IMG są do pobrania tutaj
https://drive.google.com/drive/folders/1Cre9Q5T9Ubwl11eANFqPJF3qkPR2aiva

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Gru 2019, 17:22 »
Bardzo miło dla oka wygląda na komputerze i ma sporo więcej potrzebnych danych niż np. UMp_pcPL, z której dotychczas korzystałem.

Będę ci wiernie kibicował w aktualizacjach i korzystał na moim Garminie GPSMAP 62s.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 21 Gru 2019, 12:26 »
Dla mnie z kolei wizualizacja tej mapy jest mało czytelna. Po prostu przyzwyczaiłem się do UMP. Ale to jest mało ważne, bo najistotniejsze dla mnie są aktualne dane mapy OSM. A plik TYP w wolnym czasie przeedytuję sobie wg własnych preferencji.

Dziękuję. :)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 21 Gru 2019, 13:05 »
Jasne, jak się człowiek przyzwyczai do czegoś to potem trudno te nawyki zmienić, dlatego mi żadna inna wizualizacja nie podchodziła. Zrobiłem to przede wszystkim dla siebie, bo 1,5 roku od ostatniego wydania mapy to mnóstwo danych dodanych do OSM. Sam trochę (kilka lat temu sporo) dodaję, gównie w bliskiej okolicy, więc warto mieć aktualny stan przed oczyma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum