Autor Wątek: Bagażnik Crosso  (Przeczytany 39383 razy)

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
Odp: Bagażnik Crosso
« 12 Lip 2014, 17:12 »
Dzieki :)jestem wdzięczny.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 2 Mar 2015, 13:42 »
Ktoś potrafi mi powiedzieć gdzie dostanę poniższy adapter? Nie ma go w sklepie crosso, w necie też nic znaleźć nie mogę. Chcę kupić bagażnik crosso, ale mam właśnie tylko jeden otwór na górne mocowanie i taki adapter by się przydał.

http://crosso.pl/pl/produkt/adapter-c/
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 2 Mar 2015, 13:46 »
Mam gdzieś taki poszukam ;)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 2 Mar 2015, 18:32 »
Tez mam cos podobnego na magazynie:)

Offline Mężczyzna frigodaw

• Na forum od: 02.03.2015
« 2 Mar 2015, 19:32 »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów  :)
Stoję przed zakupem dobrego bagażnika do mojej Meridy Crossway 40-d (posiadam hamulce tarczowe). Zastanawiałem się nad firmą Crosso. Czy używa ktoś może tego bagażnika razem z adapterami? Jest ten patent wytrzymały? Na Tubusa mnie nie stać, a potrzebuję czegoś co nie będzie mocowane do ośki.

RDK

• Gość
« 2 Mar 2015, 19:41 »
Crossowy bagażnik nie jest montowany do ośki, jeśli masz właściwe otwory w ramie. Sam bagażnik wytrzymał mi 25-30 tys. km w dużej mierze solidnego obciążenia, nim pękło dolne mocowanie od strony kasety (bez adapterów).

Offline Mężczyzna frigodaw

• Na forum od: 02.03.2015
« 2 Mar 2015, 20:02 »
Otwory są, tylko obecność zacisku hamulca uniemożliwia zamontowanie bagażnika do ramy bez użycia adapterów. Bardzo zależy mi na wypowiedzi jakiegoś użytkownika wersji z adapterami. Przeleciałem inne forum rowerowe a także kilka grup o tematyce podróżniczej i nikt do tej pory nie odpowiedział na moje pytanie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Mar 2015, 20:20 »
Dopóki nie przymierzysz, nie wiesz czy potrzebujesz adapter, czy jakieś kombinacje ze względu na zacisk hamulca tarczowego. Ewentualnie popytaj na forum o Twoją ramę.
W jednym moim rowerze mam bagażnik Crosso normalnie przykręcony we fabryczne otwory mimo, że rama posiada hamulce tarczowe. W drugim rowerze to już się nie udało, dodatkowo jeszcze ocierałem piętami o sakwy.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna marog6

• Miasto: Gdansk, Pomerania, Poland
  • Na forum od: 09.11.2014
« 5 Kwi 2015, 14:32 »
Przepraszam jeżeli pytanie wydaje się banalne, ale jakoś wyobraźnia nie widzi jak zamontować ten bagażnik na dole. Posiadam takie otwory jak na zdjęciu) na zdjęciu (z linka na dole) jest "adapter" do hamulcy tarczowych dla ludzi posiadajacych ramę bez odpowiednich mocować, ale chodzi o te dwa otworki w ramie. Coś takiego własnie posiadam u siebie. Czy coś takiego wystarczy?

Kompletuje obecnie duże zamowienie na ponad 900zł i nie koniecznie chce odsyłać bagażnik.

http://www.naszekrosno.pl/files/pict/2010-03-23/adapter-pod-hamulec-tarczowy-do-zwyklej-ramy-1Tc2MDc4MD_o.jpg

Opinie o bagażniku są bardzo dobre. mam nadzieję, że będzie dobrą inwestycją na lata.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 5 Kwi 2015, 16:07 »
Da się. Ja mam podobnie - rama Garego Fishera. To miejsce tak jak zaznaczyłeś jest pod adapter umożliwiający montaż hamulca tarczowego w ramie z pozoru do niej nieprzystosowanej. U mnie co prawda są 3 otwory - lewy i prawy niegwintowane - oraz środkowy, nagwintowany.
Aktualnie nie jeżdżę z hamulcem tarczowym z tyłu, więc mam zamocowany bagażnik pod ten lewy otwór, bagażnik przymocowany za pomocą zwykłego połączenia gwintowego śruba-podkładka-nakrętka.
W momencie, kiedy miałem z tyłu hamulec tarczowy, bagażnik mocowałem do środkowego otworu - za pomocą śruby, gwint był już w ramie fabryczny (nie chciałem mieć na jednej śrubie obciążonego bagażnika i mocowania hamulca tarczowego).
Poniżej kilka zdjęć:
Bez adaptera, bagażnik przymocowany do ramy:

Przyłożony adapter z tyłu

Dla ciekawskich i zainteresowanych - sam adapter do ramy:

Offline Mężczyzna marog6

• Miasto: Gdansk, Pomerania, Poland
  • Na forum od: 09.11.2014
« 5 Kwi 2015, 17:56 »
Dziękuje za zdjęcia. Wygrzebałem zdjęcia mojej ramy w internecie, Rockrider 5.1 z Decathlonu, w sumie tylko rama została z oryginału.

Z tego co widać właśnie w te otworki się uda zamontować. Bardzo się cieszę

Korzystając z tak super rzadkiej okazji spotkania kogoś kto posiada taki adapter - czy to prawda co kiedys czytałem, że to może być destrukcyjne dla ramy? Sensowna nowa rama to ogromny koszt i problem a to z suportem, a to z główną sterową... Lepiej zbierac na rower do ścigania. I czy w ogóle coś takiego zdobyłeś oddzielnie?

Offline Mężczyzna oszej

« 6 Kwi 2015, 00:26 »
Wiesz co, nie wiem jak to u Ciebie wygląda, bo ten patent z tylnym hamulcem tarczowym w Twoim linku to raczej rzeźba a nie dedykowany produkt. Być może są jakieś sensowne przesłanki na temat negatywnego wpływu na ramę, głosy w internetach mówiły, że widziały popękane tylne trójkąty po takich udziwnieniach.
Mnie to w zasadzie nie dotyczy, bo Gary Fisher tak po prostu te ramy robił. Było przewidziane, że z tyłu może działać hamulec tarczowy zamiast szczękowego, po prostu nie było to mocowanie na stałe wspawane. Tak samo postępowali producenci rowerów Klein oraz Trek, ten adapter jest w nich zamienny.
Taki adapter zdobyłem w SSC we Wrocławiu (były dystrybutor GF, Trek w Polsce), ale zaręczam Cię, że do Twojego roweru z decathlonu na 1000% nie podejdzie bez dalszej rzeźby, więc nim nawet sobie nie zawracaj głowy. Jeśli chcesz po prostu zamocować bagażnik to u Ciebie to są normalne otwory do zamocowania bagażnika i błotników. Nie pod montaż adaptera hamulców tarczowych. Oczywiście A2Z i może ktoś tam jeszcze wyprodukowało adapterek, który można przykręcić (prawdopodobnie - nie wiem) pod ten rozstaw otworów i zamocować tam hamulec tarczowy. Jeśli tam chcesz mocować adapter do tylnych hamulców tarczowych i do tego bagażnik - próbuj, jeśli Ci mocno zależy. Na moją opinię czy to dobrze zadziała nie licz - korzystam z dedykowanego rozwiązania gdzie mogę zamocować bagażnik w swoim nominalnym miejscu a adapter jest przygotowany przez producenta ramy, która była w domyśle zdolna do użytku z takim hamulcem. W Twoim przypadku to pozostają tylko domniemania i nadzieja, że będzie działać :)
Za to sam montaż bagażnika bez hamulca tarczowego - jak najbardziej będzie hulać :)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 14 Kwi 2015, 11:08 »
Cytat: bix
Właśnie stałem się posiadaczem bagażników crosso i mam pytanie.
Czy to normalne że mam ok cm węższą ramę niż rozstaw dolnych mocowań?
Mój też tak ma.

I mój!

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna oszej

« 14 Kwi 2015, 11:38 »
Dobrze, że po 4 latach o tym przypomniałeś bixowi ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 14 Kwi 2015, 12:35 »
Kandydat na szpachelkę.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum