Autor Wątek: extrawheel nie na szlaki ...  (Przeczytany 2080 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: extrawheel nie na szlaki ...
« 27 Wrz 2014, 22:07 »
Zaleta plecaka w terenie jest taka, że bagaż jest amortyzowany. Cokolwiek wiszące na rowerze trzeba wciągać na każdą nierówność. W prawdziwym terenie rower mocno pracuje pod rowerzystą. Bagaż rzędu 2-3kg już mi przeszkadzał na szosie, bo cisnęło bardziej na siodełko. Ale w terenie jest więcej okazji, gdzie tyłek od siodełka się odrywa i może odpocząć.

BTW nawet w codziennych dojazdach, jeśli jadę gruntówką z dziurami, to sakwy wyraźnie mnie spowalniają. Fajnie byłoby mieć amortyzowane sakwy.. Nikt chyba czegoś takiego nie robi (choć jest amortyzator przedni z wahaczem, gdzie bagaż jest amortyzowany razem z rowerem). No ale chodzi mi po głowie po prostu bagażnik, 2 szyny zawieszone na jakichś sprężynach nawet i na szynach zawieszone sakwy. Ciekawe jak by się coś takiego sprawdziło. I ciekawe, że chyba nikt do tej pory nie produkuje takich wynalazków.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 27 Wrz 2014, 23:43 »
Raczej by Ci cały rower w wibracje wpadał.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 27 Wrz 2014, 23:49 »
Wynalazków z amortyzowaniem samych sakw nikt nie produkuje, bo są absurdalne. Jak już się podnosi masę i stopień skomplikowania roweru wstawieniem zawieszenia, to logiczne, że ogranicza się masę nieresorowaną do minimum. Logiczne jest zrobienie sakwowego fulla i owszem, takie rowery robią:
http://www.en.tout-terrain.de/bicycles/panamericana-xplore/

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Wrz 2014, 12:22 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 15:19 PABLO »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy