Niektórzy owijają kierownicę dwiema, można też dołożyć jedynie w strategicznych miejscach Moim zdaniem najważniejsze żeby się nie brudziła - czyli korkowe odpadają (chyba, że pod spód). Bardzo dobrze sprawdzają się owijki z mikrofibry. Mam w jednym rowerze owijkę z Decathlonu - jest miękka, nie brudzi się, ani nie niszczy, do tego kosztuje 30 zł. Mam też Fizika, bardzo faja, ale twarda.
Z czyszczeniem owijek nie ma problemu, wystarczy przetrzeć i wygląda prawie jak nowa (o ile jest śliska). Nawet korek można było doczyścić, tylko zbyt szybko ponownie zmieniał kolor
To motylek nie lemondka. :-)
No i wlasnie tak mi powtarzanie po kimś bokiem wychodzi, ale żeby nie było - sprawdziłem i wedle jakiegoś tam słownika rowerowego lemondka, motylek, jaskółka i bycze rogi to to samo. Pewnie tak nie nie jest i są to cztery różne kierownice (nie)znając życie! Jeśli rzeczywiscie to poprosze o roZbicie wyżej wymienionych pomocą wizualną
Co myślicie? Będzie trzymać ta taśma ?
Tylko pamiętaj, że ta gąbka pod spodem może nasiąkać wodą, więc można rozważyć rozwinięcie owijki co jakiś czas, po większych deszczach.
A może zamiast gąbki dwie owijki ? Prosi tak robi na Roubaix
Że jedną na drugą? Chyba nie.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170124/80edefd213af7b9fc0f78d9dada7955f.jpgWymienilem kierownice z ergonami na lemondke, na nią założyłem gąbkę. Było mi dalej niewygodnie, więc owinąłem taśmą. Co myślicie? Będzie trzymać ta taśma ?
Jak przesuniesz klamkę i manetkę trochę na zewnątrz, to znajdzie się miejsce na taki patent na dzwonek. http://i.imgur.com/e7CopXX.jpg
Dzień dobryPiszę tutaj ponieważ czas na zmianę owijki w moim rowerze (Marin 4C), tylko nie wiem na jaką?Może ktoś doradzi za niewygórowanę cenę i zasugeruję coś ?Z góry dziękuję za info.
Cytat: paweł.70 w 25 Lis 2021, 14:09Dzień dobryPiszę tutaj ponieważ czas na zmianę owijki w moim rowerze (Marin 4C), tylko nie wiem na jaką?Może ktoś doradzi za niewygórowanę cenę i zasugeruję coś ?Z góry dziękuję za info.Jaki kolor?
paweł.70To ta z linku poniżej:https://archiwum.allegro.pl/oferta/owijki-owijka-pro-sport-comfort-3-5mm-grube-gel-i7916052739.html
O ile pomijamy najtańsze możliwe produkty, to cena zdecydowanie nie ma związku z jakością/wygodą. Najlepsze owijki jakie miałem kupiłem za mniej niż 5 dolarów na AliExpress. Pechowo czarna (bo czerwone i brązowe były świetne) akurat była najgorszym syfem jaki widziałem na oczy.
Może ktoś doradzi za niewygórowanę cenę i zasugeruję coś ?
... Ma bodajże 3,5 mm grubości. Już trochę przejeździła i nadal w bardzo dobrym stanie. Niestety jak bym nie owijał to po jakimś czasie wypchnie korek. Teraz kupiłbym trochę cieńszą.
Cytat: Semper w 25 Lis 2021, 14:30... Ma bodajże 3,5 mm grubości. Już trochę przejeździła i nadal w bardzo dobrym stanie. Niestety jak bym nie owijał to po jakimś czasie wypchnie korek. Teraz kupiłbym trochę cieńszą.Ponieważ lubię grube owijki to poradziłem sobie inaczej. Po nawinięciu obciąłem równo z końcem kierownicy, okleiłem taśmą dookoła i zawinąłem taśmę. Wyszło chyba nie najgorzej.