Autor Wątek: Tanie sakwy - czy warto?  (Przeczytany 7262 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Tanie sakwy - czy warto?
« 7 Sie 2014, 08:18 »
Pewnie że są, ta jest w Łodzi

No niesamowite! Coś "akurat jest" w Łodzi!! :o Ja już myślałem, że tu NIC nie ma. Porządnego sklepu rowerowego nie ma na pewno.

Swoją drogą te ceny rzeźnickie po prostu. Sakwy na miesiąc wypożyczasz, a za tę samą cenę kupujesz nowe :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 7 Sie 2014, 08:43 »
i kupujemy Crosso, Ortileba albo Sport Arsenal, bo już się nie załapujemy na tak całkiem początkujących i czas na coś porządnego.

Dobrze że kupujecie inne, ale nie ma czegoś takiego jak sakwy dla początkujących, bo badziewie pozostanie badziewiem, wydaje mi sie że między innymi te myśl chciano w wątku przekazać - no, np Pustelnik. Początkujący powinien od razu mieć dobre sakwy. I tyle.
 Też byłam początkująca, ale kupiłam sobie ortlieby, cena wydawała mi się straszna. Służą mi do dzisiaj, były na wyjazdach nie tylko ze mną (pozyczałam), jeżdzą zimą, latem, wiosną i jesienią, jeżdzą po mieście, na wypady w weekend, na wyprawki, i na wyjazdy dłuższe za granicę. W tym czasie - 8 lat intensywnego, bardzo intensywnego uzywania - załatwiłabym badziewnych sakw pewnie za wyższą cenę, niż ta którą musiałam wydac z początku + irytacja z powodu nieszczelności, zamków, niewygody itp.

Na tanie sakwy szkoda czasu, nerwów i kasy.
« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2014, 08:51 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Sie 2014, 09:40 »
W sezonie 2013 był dwuosobowy, flokowany materac z marketu, w tym roku sakwy Basil, czekamy na sezon 2015  ;D

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 13 Sie 2014, 09:20 »
martwawiewiórka - no widzisz, jeździsz dużo. Nie jesteś początkująca ;) My też nie.

Mój przekaz jest taki - jedziesz na tydzień i nie wiesz, czy kiedykolwiek jeszcze się wybierzesz - weź Basil Mara czy te moro-sakwy z Allegro + Jan Niezbędny :D ;)

Planujesz jeździć na co dzień i jeździć na wyprawy cyklicznie - kup sobie porządne sakwy 8)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 13 Sie 2014, 09:28 »
Mój przekaz jest taki - jedziesz na tydzień i nie wiesz, czy kiedykolwiek jeszcze się wybierzesz - weź Basil Mara czy te moro-sakwy z Allegro + Jan Niezbędny :D ;)

Jeżeli przez ten tydzień dwa dni z rzędu będą z deszczem to wiadomo, że już więcej nigdy się nie wybierzesz. :)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 13 Sie 2014, 09:34 »
Mój przekaz jest taki - jedziesz na tydzień i nie wiesz, czy kiedykolwiek jeszcze się wybierzesz - weź Basil Mara czy te moro-sakwy z Allegro + Jan Niezbędny

Mój przekaz jest taki - to jest bez sensu, co zostało na poprzednich stronach tematu kilka razy solidnie poparte argumentami. Na forum mamy pomagać i dobrze radzić, a nie spieprzać  innym wyjazdy. Kilka stron tematu i jeszcze nie dotarło. Tak to jest, jak ktoś ma wielki nadajnik, a mikroskopijny odbiornik.
« Ostatnia zmiana: 13 Sie 2014, 09:39 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 13 Sie 2014, 09:49 »
"tanie mięso - psy jedzą" nie zastosowałam się do starej mądrości ludowej i :
w 2006 roku na pierwszą dłuższą wyprawę kupiłam na szybko, zwykły bagażnik i zwykłe materiałowe sakwy za 50 zł, po dwóch dniach sakwa lewa się przedarła na wylot, kleiłam taśmą dekarską żeby nie zgubić bagażu, oczywiście przemokła na wskroś, po powrocie trafiła do śmietnika, a wyprawy odwiesiłam "na kołek"
Nauczka : gdybym wtedy kupiła nieprzemakalne sakwy Crosso /była taka opcja, ale różnica w cenie troche mnie powalała/, mój partner nie obrzydziłby sobie wyjazdów z sakwami, a sakwy pewnie miałabym do dzis...

RDK

• Gość
« 13 Sie 2014, 09:58 »

Albo jak pisałem wcześniej - kup porządne wodoszczelne a po tygodniu odsprzedaj. Z powodu używania sakw, cena sprzedaży będzie niewiele mniejsza od zakupu, więc "stracisz" zapewne dużo mniej forsy, niż na zakupie "śmiecia", który po wyprawie wyrzucisz.

Ponadto wychodzę z założenia, że jeśli ktoś faktycznie pierwszy raz dostaje do rąk sakwy i nie każdy jest uzdolniony technicznie, choćby w stopniu podstawowym, to nawet zakup "pana Jana" będzie bezsensu, jeśli i tak nie uszczelni tego w najlepszy możliwy sposób, lecz czysto byle jako. Poza tym ile osób chciałoby tracić na to czas jeśli wyjazd jest "tylko" na tydzień? Początkujący, to początkujący z całym dobrodziejstwem inwentarza, umiejętności i pomysłowości  ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 13 Sie 2014, 09:58 »
Krótka kalkulacja: kupisz gówno za 90 złotych, pojedziesz na tydzień i:
a) nie złapiesz bakcyla, więcej nie pojedziesz - wtopisz 90 złotych, bo gówna nie sprzedasz,
b) złapiesz bakcyla, będziesz chciał jeszcze gdzieś pojechać - wtopisz 90 złotych, bo z gównem nie będziesz przecież jeździł.
Mniejsza strata będzie, jeśli się kupi Dry Big, jak się nie spodoba, to po tygodniu użytkowania sprzeda (nowe kosztują 230 złotych, używane chodzą na allegro po 190 złotych).

Mój przekaz jest podprogowy.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 13 Sie 2014, 12:06 »
Nauczka : gdybym wtedy kupiła nieprzemakalne sakwy Crosso /była taka opcja, ale różnica w cenie troche mnie powalała/, mój partner nie obrzydziłby sobie wyjazdów z sakwami, a sakwy pewnie miałabym do dzis...
Wiedziałem. Moja "ex" obrzydziła sobie wyjazdy z powodu złych sakw (duże Alpinus'y). Tylko właściwie nie do końca potrafię zrozumieć po co wjechała w bagno po szyję, żeby udowodnić, że owe sakwy nie są wodoszczelne? :P
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 13 Sie 2014, 13:32 »
właściwie nie do końca potrafię zrozumieć po co wjechała w bagno po szyję
może już wcześniej jej się nie podobało, a ten wjazd był czystą manifestacją  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Sie 2014, 14:33 »
Wybacz wikrap1, ale zdaje mi sie że trochę się nie zgadzasz z własną opinią  ;)

Kupiłeś te swoje fajne tanie sakwy i wybraliście się w Bieszczady.
Już w Krakowie, po dwóch dniach jazdy, sakwy się rozpadły.
Nie rozumiem jakim tokiem myślenia mogłeś dojść do wniosku:

Bo mnie z Twoich wostów wychodzi przekaz zupełnie inny:

Jedziesz na dłużej niż weekend - nie bierz Basil Mara czy tych moro-sakw z Allegro

Offline Mężczyzna jacun

• Na forum od: 01.11.2012
« 14 Sie 2014, 01:29 »
7 stron o sakwach na krótki wpad... więcej czytania niż jazdy wyjdzie ;D

Może mały plecak i karta płatnicza. Do spania pod dachem w lecie wystarczy mikroskopijna ilość bagażu... 13L plecak, jakiś worek, napakować tyle bagażu ile wlezie, wyjąć połowę i w drogę.

Są w naszym pięknym kraju bankomaty, sklepy, bary,... da się przeżyć.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 15 Sie 2014, 00:21 »
kup porządne wodoszczelne a po tygodniu odsprzedaj.
Całkiem sensowne. Kapituluję. Mea culpa. Brać Crosso i nie dziadować ;D Na następną wyprawę wyobrażam sobie Dry Big z tyłu i przemakalne Northwindy exquist na lowriderze. Na rzeczy niepodatne na wodę dobrze się spisują, idealna wysokość na mój lowrider. I jeszcze wór kajakowy na górę.

A Basil Mara - dopóki nie zapakuje się baniaka 5L i nie pojedzie na dziury - mogą być. Ale w konteście kupić Crosso i odsprzedać to opcja wypada blado. Zazdroszczę tych Crosso dziewczynie :P

Offline Mężczyzna Mrozik

• Na forum od: 04.08.2014
« 17 Sie 2014, 22:43 »
kup porządne wodoszczelne a po tygodniu odsprzedaj.- jest to fajny pomysł,jak ktoś ma kasę zeby na takie wyłożyć przed wyjazdem,

jak ktoś nieposiadał sakw basil lub innych to niech nie komentuje że są do d...,bo mi jakoś nigdy nieprzemokły , przez 4lataj jeżdzenia a niewiem jak inni na forum używają sakw ,ja używam za każdym wyjazdem rowerem i sa zawszwe z dużym obciązeniem min -5-7kg używanie ,niepowiem złego slowa bo kosztowały jakieś 80zl , i jak za tą cene i to co przeszły są ok.

Widze że nawet na tym forum jest pełno ludzi którzy mają 1sakwe i użytkują sporadycznie a znają się jakby przynajniej mieli ich z 10 i testowali je w takich zamych warunkach

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum