Autor Wątek: Zakup namiotu-macie jakies sugestie  (Przeczytany 13698 razy)

Offline ogivan

• Miasto: Szamoni
  • Na forum od: 18.07.2011
Zakup namiotu-macie jakies sugestie
« 19 Maj 2014, 17:22 »
doszlismy do wniosku ze juz nadszedl najwyzszy
czas aby kupic namiot z myśla o rowerowaniu :-)
moze macie jakies fajne sprawdzone namioty
godne polecenia.
potrzebujemy namiot 3 osobowy (dwojka
doroslych i dwojka dzieci 2 i 4 lata).
w zwiazku z tym ze mamy troche czasu chetnie
poczytamy na co zwrocic uwage

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Zakup namiotu-macie jakies sugestie
« 19 Maj 2014, 17:31 »
i jaskółka
stawia czoło burzy
pikując
unika kropel

ku mchom, ku krzewom i lasom
bieży dzik młody
kątem oka widząc jelenia
skubiącego korę z drzewa
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline ogivan

« 19 Maj 2014, 20:15 »
tomzoo a jaki wy macie?

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 19 Maj 2014, 23:37 »
Hipek - wot poeta ;)

a my mamy Hannah Troll - po podłodze 200x200 - teraz chyba troszkę wydłużyli jeden bok... więc już zmieściłbym się bez kombinowania ;)
Nie ma rewelacji, ale na taką powierzchnię waga nie przeraża.
A jeśli chciałbyś coś fajniejszego - ciekawa wydaje się być kolekcja dość mało znanej u nas firmy Jurek, np. taki Vandr 3 lub Vandr 3 duo albo np. bardziej pancerny i droższy Atak 3. To oczywiście przykład - firm jest dużo, ale akurat tej firmy mają fajny stosunek powierzchni do ceny - i co ważniejsze do wagi ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Maj 2014, 10:07 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 18:09 PABLO »

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 20 Maj 2014, 10:27 »
Polecam wątek:

Mój namiot - plusy i minusy

Do Yoshko: możesz w tamtym wątku dodać w pierwszym poście link do ankiety, którą potem wrzucę z podsumowaniem namiotów: https://docs.google.com/forms/d/1C-RZEG73C3S9_P2GRfreTKajq6Nn0eM0gp-MlChQ1dA/viewform
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Maj 2014, 11:29 »
Hipek - wot poeta
To nie ja zacząłem wierszem pisać.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 20 Maj 2014, 12:06 »
To nie ja zacząłem

"Proszę pani, a on się zaczyna!"

:]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 24 Maj 2014, 12:38 »
doszlismy do wniosku ze juz nadszedl najwyzszy
czas aby kupic namiot z myśla o rowerowaniu :-)
moze macie jakies fajne sprawdzone namioty
godne polecenia.
potrzebujemy namiot 3 osobowy (dwojka
doroslych i dwojka dzieci 2 i 4 lata).
w zwiazku z tym ze mamy troche czasu chetnie
poczytamy na co zwrocic uwage

Skoro planujecie nocować w czwórkę to potrzebujecie co najmniej namiot 4-osobowy.
Nie od dziś wiadomo, że do komfortowego wypoczynku w namiocie potrzeba namiot o jedną osobę większy. Owszem zdarzają sie wypadki gdzie namiot 2-osobowy na prawdę pozwala swobodnie pomieścić 2 osoby ale to raczej wyjątek niż reguła. Da się w takim namiocie przespać ale nic więcej. Moim zdaniem tym bardziej trzeba to brać pod uwagę przy biwakowaniu z dziećmi. W razie niepogody będziecie skazani na pobyt w namiocie, a dzieci potrzebują przestrzeni.
W każdym razie na pewno nie polecam wam namiotu 3-osobowego dla czterech osób nawe jeżeli dwie z nich to dzieci.
Co do konkretnego wyboru to moge napisac tylko to co ja mam.
Kupilem namiot 4-osobowy z Decthlonu Quechua T4 Pro Ultralight

Koszt 2 lata temu to chyba 799zł (albo 699).
I jak każdy namiot ma swoje zalety i wady. Spośród tych, które miałem wtedy do wyboru był najlepszy. Tego namiotu już chyba nie ma w ofercie, jest jakiś inny ale cenę też ma kosmiczną (ok 1500zł)
Napisze za to o kilku zaletach i wadach na które ja zwróciłem uwagę:
+ lekki (poniżej 4 kg wraz ze szpilkami i torbą)
+ aluminiowy stelaż i szpilki
+ krótki stelaż po złożeniu i mała torba na namiot
+ mieści 4 osoby
+ dość duży przedsionek
+ dwa wejścia
+ dobra wentylacja sypialni , część bocznych ścian z siatki
+ w miarę pionowe ścianki sypialni (nie dotykają twarzy )

- konieczność wbicia kilku szpilek aby namiot stał (nie da się rozbić na podeście czy betonie)
- dość skomplikowane rozkładanie, ale da się rozłożyć w jedną osobę.
- dość niski, zwłaszcza przedsionek
- duży kąt nachylenia ścianek z drzwiami (trudno zamknąć suwak bez czołgania się)
- nie ma żadnych fartuchów więc podwiewa
- z racji koloru trochę ciemno w środku

Offline PABLO

« 26 Maj 2014, 09:48 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 18:09 PABLO »

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 30 Maj 2014, 14:56 »

A jeśli chciałbyś coś fajniejszego - ciekawa wydaje się być kolekcja dość mało znanej u nas firmy Jurek, np. taki Vandr 3 lub Vandr 3 duo albo np. bardziej pancerny i droższy Atak 3. To oczywiście przykład - firm jest dużo, ale akurat tej firmy mają fajny stosunek powierzchni do ceny - i co ważniejsze do wagi ;)

A znasz osobiste doświadczenia z firmą, bo faktycznie łączą korzystnie cenę/lekkość/przestronność/parametry?

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 30 Maj 2014, 16:55 »
Osobiście jeszcze nie, ale może się to zmienić, jak przyjdzie kres naszego obecnego namiotu.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Cze 2014, 11:23 »
Opcje wszelakie pratkykowałem/praktykuję od wielu lat (tunelowa Sherpa II od Campusa, z 3 "iglowate" namioty od Fjorda Nansena). Nawet przy dwóch producentach.. pojemność w osobach podawana jest z palca (nieba? kryształowej kuli?), gdyż nijak nie odpowiada rzeczywistości (Sierra III jest super dla 2 osób, gdy Sherpa II dla 3..), trzeba po prostu patrzeć na centymetry.

Na wyprawy z dziećmi opcja namiot typu tunel albo iglo z przedłużanym przedsionkiem wydaje się idealna. Bagaży zmieści się sporo, w razie niepogody spokojnie można zostawić przedział dziecięcy i kuchenno-bagażowy (ale raczej kuchenka gazowa, benzyna czy ognisko odpadają :P )

W związku z przejściem mojej Sherpy na emeryturę (należałoby trochę ją zaimpregnować, ponaprawiać, wymienić patyk, a 3 materace dmuchane nie wchodzą za dobrze), zanabyłem lekką 3 od pana Colemana (Caucasus 3). Poza koszmarną latarnią na boku namiocik super. Może za dwa tygodnie uda się ją przetestować, chociaż ciągle mam nadzieję, że nie będą to tak ekstremalne testy jak na kinderwyprawce w Gościnie czy przed Bazuną :P
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna milominder

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 09.03.2014
Czesc,
My w niemal identycznej konfiguracji (dwoje doroslych i dzieci 2,5 i 5 lat) zdecydowalismy sie na marabuta batumi i jestesmy bardzo zadowoleni. Podczas kinderwyprawki byly chwile ze nieco lalo z rana, wtedy przedsionek pelnil role kuchnio-jadalni, w nocy spokojnie moglibysmy spakowac tam rowery. Bardzo nam sie przydalo tylne wyjscie bezposrednio z sypialni na dwor- corka nam sie czyms podtrula i nocna ewakuacja jej na dwor trwala doslownie 3 sekundy, czyli dokladnie tyle ile mielismy czasu ;-). Z tym wyjsciem bezproblemowo byloby tez gdyby w przedsionku byly rowery, sakwy i inny szpej. Impregnacja nie zawodzi, rozstawianie bezproblemowe jednoosobowe. Ciezar rzeczywisty z pokrowcami, zapasowymi szpilkami, sznurkami to 4,9kg. Moze i duzo, ale biorac pod uwage zalety to ten kilogram nie ma dla nas znaczenia. Tak wiec teraz kupilibysmy dokladnie ten sam namiot.
pozdrawiam,
Paweł

Offline Mężczyzna qbab

Marabut to solidne namioty, ale podziwiam ze zmieściliście się w czwórkę na szerokości 170 cm.
Na czym spaliście?

Marabut to solidne namioty, ale podziwiam ze zmieściliście się w czwórkę na szerokości 170 cm.
Na czym spaliście?

Ano właśnie te 170cm też napawało nas niepewnością, a okazało się że jeszcze z dwójka dzieci by się zmieściła w nogach :D A tak poważnie to na papierze ten wymiar był wątpliwy, ale takie mamy łóżko i jeśli bywa, że po nocnych wędrówkach śpimy na nim w czwórkę i nikt nie spada to uznaliśmy, że i w namiocie będzie ok (i rzeczywiście jest). Jesteśmy raczej niscy, więc najwygodniej nam się spało lekko skośnie, leżąc wzdłuż boku 170cm z dziećmi w środku, coś takiego -> \||/ ("kreski" dzieci powinny być krótsze i nasze nogi wypadały poniżej dziecięcych).

Spaliśmy na trzech samopompach które pokrywały powierzchnię niemal od burty do burty. My mamy maty pinguina z oczkami na krawędziach do łączenia, więc problemu z rozjeżdżaniem nie było.

pozdrawiam,
Paweł

Offline Mężczyzna qbab

No tak, niby można się zmieścić na łóżku o tej szerokości ale to jest jednolita powierzchnia. Ale skoro Wam się udało to gratulacje.
Ja wychodziłem z założenia, że każdy musi mieć swój materac. Rozważałem też spanie w poprzek materacy (w zeszłym roku tak spaliśmy dwie noce bo jeden z materacy się przedziurawił) ale niestety moje nie mają opcji łączenia. Opasałem je taśmą żeby się nie rozchodziły, ale za to się zwijały trochę.
Suma sumarum namiot 3 osobowy dla nas byłby za mały i wybór padł na 4-kę. Na szczęściu udało się znaleźć lekki i dość duży namiot.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Minimalnie coś o szerokości 180 cm. Jakieś igloo z dwoma wejściami.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
w materacach bez łączenia bardzo dobrze daje radę taśma do wiązania "na ósemkę".. i prześcieradło z gumką. Z powodzeniem stosuje od paru lat
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Minimalnie coś o szerokości 180 cm. Jakieś igloo z dwoma wejściami.

Abstrahując od wymiarów sypialni (powierzchnię optymalną dla siebie do spania to raczej łatwo ustalić), iglo IMHO jest słabym pomysłem do wyjazdów z dziećmi. Chyba że ktoś z góry zakłada że nie będzie gotował (gdy np. cały dzień leje).
pozdrawiam,
Paweł

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Dlaczego? Są igla wyposażone w dodatkowy pałąk, który zwiększa powierzchnie przedsionków i chroni przed deszczem zacinającym do środka. 180cm to minimum, jasne jest, że dla większego komfortu trzeba mieć co najmniej 200 cm szerokości.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna masaaj

• Miasto: okolice Wro
  • Na forum od: 25.01.2012
Hej,
wybierając namiot na rodzinne wyprawy (2dorośli+2 dzieci - 5 i 3 lata) kierowałem się chęcią maksymalnej wygody (w namiotach różnej wielkości nocuję od lat w różnych warunkach, tak samo latem jak i zimą). Chciałem jeden namiot bo smyki są małe ale z dwoma osobnymi sypialniami i dużym przedsionkiem, dającym możliwość spokojnego przeżycia deszczowego dnia łącznie z gotowaniem, zabawami itp.Oraz  Po raz pierwszy zacząłem oglądać namioty z kategorii rodzinne i wybór padł na colemana rigdeline:
http://www.skalnik.pl/sprzet-turystyczny/namioty/rodzinne/namiot-ridgeline-4_400,s3474.html
Pierwszą wycieczkę mamy za sobą - 4 dni wzdłuż Wełtawy i Łaby z Pragi do Bad Schandau. Wrażenia:
Namiot jest po rozłożeniu na prawdę duży - na upartego w przedsionku przy obu sypialniach da się zmieścić nawet 4 rowery. Ale dla nas przedsionek był graciarnią (jest do niego podłoga, którą można zakładać, albo nie), ewentualnie kuchnią (żaden problem przy dwóch wejściach po przeciwnej stronie umożliwiającej super wentylację nawet w deszcz - te  same wejścia pozwalają rano szybko wyschnąć namiotowi). Sypialnie oddzielone przedsionkiem dają namiastkę intymności, a jednocześnie małym dzieciom pozwalają na wędrowanie do rodzców samodzielne i suchą stopą.
Minusy są dwa: wielkość po spakowaniu i waga. Na tym wyjeździe udało mi się go upakować w tylnej kieszeni chariota 2ki (sypialnie) oraz ponad tą kieszenią (na gumach umocowane do pałąka kieszeni i rękojeści). Natomiast na bażniku roweru (pod górną torbą tylnych sakw) wiozłem stelaże a w sakwie śledzie. Jak się chariot "skończy" jedyną opcją jest przyczepka bagażowa, ale tak właśnie zamierzam jeździć z rodziną. Na inne wypady mam mniejszy namiot, który mieści się na bagażniku pod górną torbą.
Drugą wadą jest czas rozkładania - sam jak się uwijam (przy "trzymaczu" przy stawianiu masztów) potrzebuję ponad kwadransa, by tę landarę rozbić (żeby nie było, że to mój problem - kiedyś z 2 kumplami rozbijaliśmy dwójkę z tropikiem na czas w 58 sekund). Czyli można zapomnieć o szybkim rozbiciu w trakcie ulewy...
Ale przy tych rozmiarach (obszerne sypialnie i przedsionek,  w którym można stać) to prawdziwy pałac dla bikerów na długich wakacjach. W sierpniu czeka na nas belgijskie i holenderskie wybrzeże (Eurovelo 12), już się nie możemy doczekać.

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
    • foty na flickr.com
My dla podobnej konfiguracji (2 dorosłych + 2 dzieci: 4,5 + 3 lata) mamy od 2 lat Coleman Crestline 3 osobowy.
Rozmiar podłogi 200x210. Bez problemu się w nim mieścimy, a nawet możemy jeszcze jedną osobę przygarnąć, albo pakujemy do niego "walizki" jako 5-tą osobę.
Brak mi dwóch wejść. Brak mi większej liczby siateczek w środku. Mógłby być większy przedsionek na przechowywanie gratów.

Podstawową zaletą tego namiotu była jego cena (220PLN). Na tą chwilę moje chłopaki i ich koledzy są tak "spontaniczni" (gonienie po namiocie, przewracanie się, skakanie na rozłożony namiot) że szkoda by było wydawać pieniędzy na coś droższego.
Większy namiot/przedsionek nie jest nam zupełnie potrzebny ze względu na dzieci, bo oni z namiotu uciekają nawet jak leje.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Witam,moje dzieci już dawno wyrosły,ale myślę że ten namiocik który jest w linku jest również ciekawy i lekki i sporo w nim miejsca i ważne w nim jest to że nie podwiewa w nim tak jak w niektórych innych namiotach.Marg posiada taki namiocik i nawet my w trójkę robiliśmy w nim jakieś posiłki będąc na wyprawie i spokojnie miejsca starczyło.

http://www.cycletourer.co.uk/cycletouring/gear/nallo3gt.shtml

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
hej.ja zamówiłem taki   http://www.backcountry.com/marmot-limelight-tent-2-person-3-season?CMP_ID=PD_BNc001BR&mv_pc=r162&mkwid=PBB22B0p  pojutrze będę go miał :D,chyba będzie super ok ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 24 Lip 2014, 13:22 »
ja mam Fjord Nansen ANDY IV. Dałem za niego w promocji 320 zł. 4 osobowa rodzina się mieści tzn. rodzice + dzieci. Mały przedsionek czasem mógłby być nieco większy ale bez przesady. Nawet w nim gotowałem. Mały po spakowaniu i w miarę lekki 4850 gram dokładnie. Leży na bagażniku w poprzek na sakwach a za nim mogę jeszcze położyć worek np. ze śpiworami.

Offline PABLO

« 24 Lip 2014, 13:31 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 18:08 PABLO »

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 28 Lip 2014, 18:41 »
i jaskółka
stawia czoło burzy
pikując
unika kropel

ku mchom, ku krzewom i lasom
bieży dzik młody
kątem oka widząc jelenia
skubiącego korę z drzewa

Naprawdę przepraszam za OT, ale Hipku, miałam dokładnie takie same skojarzenie. Uśmiałam się zdrowo  ;D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline ogivan

dziekuje za wszystkie rady i sugestie. wlasnie dokonalismy zakupu :-) maciek twoj namiot nam przypadl do gustu :-)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Lip 2024, 18:10 »
Odkopuję wątek sprzed 10 lat :) Szukamy namiotu na wycieczki z dwójką małych dzieci. Póki co głównie stacjonarne (dojazd autem) albo weekendowe na rowerze, więc waga nie ma takiego znaczenia, mamy jednak nadzieję na dłuższy wyjazd z sakwami za jakiś czas. Priorytety to sensowna wysokość (musi dać się wygodnie siedzieć, chętnie powyżej 120 cm), przedsionek, chętnie dwa wejścia, dobrej jakości zamki i materiały (wiadomo, dzieci) plus dostępność w Europie na zaraz.

Miki znalazł Marabuta Nomada Alu - spełnia wszystkie kryteria, przy czym waży prawie 8 kg. Czy jest coś podobnie wygodnego do ok. 5 kg, czy trzeba celować w osobne namioty na krótsze i dłuższe wyjazdy (albo targać w salwach te 8 kg)? Jeśli macie jakieś inne propozycje to chętnie poczytamy.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Lip 2024, 18:46 »
Podobny problem mieli chyba Felek i Olo (powinny być posty w dziale Ekwipunek, tak z wiosny).
Pamiętam, że skończyło się to zakupem 2 namiotów. (łatwiej wozić 2 lżejsze, niż jeden wielki, ciężki)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2024, 20:39 »
Tu jest namiot 4-os dość wygodny (180cm wysokości), waży 5,7kg
https://www.msrgear.com/ie/tents/camping-and-frontcountry-tents/habitude-4-family-and-group-camping-tent/13447.html

A tutaj mniej wygodny namiot dla tych dla których waga jest wygodniejsza, ale dalej ma 120cm, przy 4,2kg:
https://www.msrgear.com/ie/tents/camping-and-frontcountry-tents/habitude-4-family-and-group-camping-tent/13447.html

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 16 Lip 2024, 21:06 »
Habitude byłby idealny, gdyby miał większy przedsionek i dwa wejścia. Wrzuciłeś dwa te same linki, podejrzewam, że drugi to Elixir - znowu mały przedsionek. Da się niby dokupić gear shed, ale ma bardzo kiepskie recenzje.

Znalazłam jeszcze Helsport Breheimen (4.7 kg), gdyby tylko był trochę wyższy i miał drugie wejście…

Sinuche, dzięki, poszukam. Małe namioty wyprawowe już mamy, ale szukamy jednego większego, żeby można było wygodnie przeczekać z dzieciakami deszcz, ugotować coś w przedsionku itp.

PS Kupiliśmy ostatecznie Big Agnes Bunk House 4 - waga prawie jak Marabut, ale pewniejszy (dużo dobrych opinii w sieci) i wygodniejszy do wchodzenia.
« Ostatnia zmiana: 17 Lip 2024, 05:57 Janus »

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 17 Lip 2024, 10:37 »
gear shed - jest można dokupić, ale tylko do elixirów 2 i 3 osobowych. Dla 4 już nie - kiedyś się dowiadywałem.

Szukaliśmy większego namiotu (jak wskazywał sinuche), temat toczył się w wątku: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=56.1035

Z tym, że nas jest 5 osób. Tu już ciężko znaleźć coś lżejszego. Jak namiot jest większy na dole, to musi być też wyższy, żeby się nie kładł na wietrze... a wtedy jest też cięższy. Z przedsionkiem i wadę 4.8 kg jest coś takiego:

https://www.wechsel-tents.de/en/tents/travel-intrepid-4-231068/
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lip 2024, 12:17 »
Habitude byłby idealny, gdyby miał większy przedsionek i dwa wejścia.

Tylko pytanie czy te dwa wejścia przy tym rozmiarze (aż 180cm wysokości) i typie (wyjście od głowy, nie z boku) namiotu są aż tak istotne jak powiedzmy w małej dwójce? Przy tak dużym namiocie to jednak trochę inaczej wygląda niż przy małym, jego rozmiar powoduje, że wyjść jest sporo łatwiej niż przy lekkim namiocie koło metra. Przedsionek może nie jakiś ogromny, ale to jednak 2,2 m kw., więc też nie jakieś maleństwo, dla porównania większy niż sypialnia 1-os namiotu, które mają z reguły poniżej 2 m kw.

Wielkie przedsionki to mają namioty tunelowe, tego typu co Felek wrzucił, ale z niego wyjście jest mniej wygodne niż z takiego samostojącego, no i ma minusy tego typu namiotu, jak brak samonośnej konstrukcji, też wymaga większego terenu do rozłożenia.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 17 Lip 2024, 16:32 »
Prawda jest taka, że przy małych dzieciach, jak będzie padać, to żaden przedsionek nie będzie na tyle duży by mogły się w nim aktywnie bawić. To już lepiej założyć im kalosze oraz płaszcze i wygonić z namiotu 😉
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna rafalini

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 01.11.2022
« 17 Lip 2024, 19:30 »
Więc tu trzeba by zalecić
W czasie deszczu nie mieć dzieci,
A już jeśli one są,
To uważać strasznie, bo:

:)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 17 Lip 2024, 20:07 »
Wilk - dwa wejścia przydadzą się, gdy będziemy rozstawiać namiot na kilka dni - łatwiej przewietrzyć jak się nagrzeje w ciągu dnia.

Felek - chcieliśmy uniknąć wchodzenia przez niski przedsionek, którego nie da się złożyć. Oboje jesteśmy wysocy, córa zahaczałyby głową itp. W przedsionku Big Agnes może się nie pobawi, ale wygodniej będzie założyć kurtki itp.

Offline Mężczyzna qbab

« 17 Lip 2024, 21:33 »
Można by jeszcze rozważyć dokupienie osobnego przedsionka/budki:
https://www.decathlon.pl/p/budka-kempingowa-quechua-base-easy-4-os-ultrafresh/_/R-p-342385
Wg specyfikacji waży to tylko 3,5kg wiec w połączeniu z namiotem waga wyszłaby podobna, a miejsca chyba więcej.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Lip 2024, 00:33 »
Wilk - dwa wejścia przydadzą się, gdy będziemy rozstawiać namiot na kilka dni - łatwiej przewietrzyć jak się nagrzeje w ciągu dnia.

Ale czy to rzeczywiście tak dużo wnosi?
Nagrzany namiot na słońcu i tak jest nie do wytrzymania, ale tylko jak słońce zajdzie to się w nim robi całkiem przyjemnie. Stopień wentylacji/przewietrzenia zależy w znacznym stopniu od konstrukcji namiotu - i te duże raczej mają tu przewagę nad małymi. I to, że w tych większych namiotach dwa wejścia są rzadziej spotykane niż w dwójkach - zdaje się potwierdzać tę tezę.

Choć oczywiście o wszystkim decyduje praktyka, nie mam doświadczenia z tak dużymi namiotami, więc nie będę się tu mądrzył; jedynie ekstrapoluję moje doświadczenia z tymi mniejszymi namiotami.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 20 Lip 2024, 12:18 »
Podobny problem mieli chyba Felek i Olo (powinny być posty w dziale Ekwipunek, tak z wiosny).
Pamiętam, że skończyło się to zakupem 2 namiotów. (łatwiej wozić 2 lżejsze, niż jeden wielki, ciężki)

Jak widzę Janus już coś kupiła, ale wywołany do tablicy skomentuję: u nas skończyło się na Husky Baron 4.  Dwa przedsionki, dość spory, waga 5 kg. Póki co nocowaliśmy w nim tylko 1 raz, jeszcze za wcześnie na większe recenzje, ale z dwójką dzieciaków było komfortowo. Tylko dla Mikiego lub innej osoby z dużym wzrostem mógłby być za krótki, ja mam 188 cm i stopami  niemal haczylem o sypialnię (aczkolwiek nie ma ryzyka zamoczenia ścianek sypialni, bo od strony nog i głowy akurat są przedsionki).
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Lip 2024, 17:07 »
A czy problem dużego przedsionka dla dzieci nie można rozwiązać rozwieszeniem tarpa?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 20 Lip 2024, 20:43 »
Jakby dało radę rozwiesić tarp o powierzchni dajmy na to 10x10 a pod nim zmieścić wypasiony plac zabaw, to na pewno.

Jak dla mnie zaletą przedsionka ( a najlepiej dwóch) jest to, że jest gdzie zmieścić cały ten majątek i można próbować nim jakoś rozsądnie zarządzać. Dzieki temu jest też więcej miejeca w sypialni i pewnie można spróbować pograć tam w karty, poczytać coś ale na dłuższą metę dzieci rozniosą namiot albo rodzice zwariują. :⁠-⁠)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Lip 2024, 21:40 »
Próbowałem w zeszłym roku rozwiesić tarpa przy namiocie i odniosłem porażkę. Po pierwsze ciężko mi było uzyskać odpowiedni kształt i wysokość nie mając dużej liczby drzew wokół, a po drugie strasznie rzucał nim wiatr.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 20 Lip 2024, 22:24 »
Po pierwsze ciężko mi było uzyskać odpowiedni kształt i wysokość nie mając dużej liczby drzew wokół, a po drugie strasznie rzucał nim wiatr.
No właśnie, jak potrzebna jest ochrona przed deszczem, to często wieje. Zwłaszcza w krajach skandynawskich, bo u nas to jeszcze zdarzają się latem długie, wielogodzinne dżdże bez silnego wiatru. Przedsionek chroni przed wiatrem i przed deszczem. Z kolei tarp daje cień podczas upałów, a pod nim nie jest tak gorąco jak w namiocie, który też daje cień, ale się nagrzewa. Cień jednak łatwo znaleźć w Skandynawii, u nas zresztą też, więc tarp niepotrzebny.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 21 Lip 2024, 08:29 »
To akurat było w Anglii, więc jeszcze gorszej :). Faktycznie, przy słonecznej pogodzie tarp ma przewagę, ale z taką prognozą po prostu szukam biwaków w cieniu. Zresztą do rozbicia tarpa i tak trzeba kilku drzew, albo wożenia jakiegoś stelaża.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum